• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új mesterszakot hirdet az SZTE Mérnöki Kara

Regionális hírek 2023.02.10 Forrás: u-szeged.hu
Új mesterszakot hirdet az SZTE Mérnöki Kara

A négy féléves mesterszakra, amely levelező tagozaton indul, a felsőoktatási felvételi eljárás keretében 2023. február 15-ig, a felvi.hu-n lehet jelentkezni.

Táplálkozástudományi mesterképzés címen, levelező tagozaton hirdette meg új szakját a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. Arról, hogy kinek ajánlott a képzés, mi a célja, milyen tudásra lehet két év alatt szert tenni, és hogy miért olyan fontos napjainkban mindez, Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE MK tudományos dékánhelyettese, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke beszélt az egyetemi portálnak.

– Várjuk a természettudományi, a táplálkozás- és élelmiszertudományi, valamint az orvos- és egészségtudományi képzési területeken diplomát szerzőket, és természetesen mindazokat, akik érdeklődnek a táplálkozástudomány iránt és megfelelő alapképzettséggel rendelkeznek. Jelentkezhetnek biológusok, élelmiszermérnökök, élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnökök, mezőgazdasági mérnökök, orvosok, dietetikusok, ápolók, védőnők vagy akár biológia tanárok is – kezdte Dr. Bánáti Diána, aki kiemelte: az új szak, a Mérnöki Kar mellett, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karral együttműködésben, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar szakmai támogatásával jött létre.

Mint elmondta: a képzés célja olyan szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igényeknek megfelelően, az egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe vevő, minőségi élelmiszerek, étrend-kiegészítők, speciális tápszerek, gyógyhatású termékek fejlesztésére, magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára, valamint az élelmiszer-biztonsággal és toxikológiai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási rendszer kialakítására, ágazatközi és társadalmi együttműködésben, hazánkban és az Európai Unióban egyaránt. Emellett képesek a táplálkozástudomány legújabb eredményeit a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az irányadó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

– Azok a hallgatók, akik felvételt nyernek, olyan alapvető ismeretek mellett, mint például az élelmiszer nyersanyagok feldolgozása, élelmiszer-analitika, élelmiszer-biztonság, táplálkozás-biokémia, olyan témákról is tanulhatnak majd, mint a humán élettan, klinikai immunológia, táplálékallergia és intolerancia, táplálkozási zavarok pszichológiája, egészségmegőrző táplálkozással kapcsolatos ismeretek, civilizációs betegségek. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, tovább fejlesztett képzési terv szerint az étrend-kiegészítők fejlesztésével is foglalkoznak majd – mondta a tudományos dékánhelyettes.

A Mérnöki Karon meghirdetett, négy féléves mesterszakra, amely levelező tagozaton indul, jelentkezni a felsőoktatási felvételi eljárás keretében 2023. február 15-ig, a felvi.hu-n lehet.

Legolvasottabb cikkeink