• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Új műszerek a Debreceni Egyetem GYTK-n

Regionális hírek 2022.01.20 Forrás: Debreceni Egyetem
Új műszerek a Debreceni Egyetem GYTK-n

Ezek jóvoltából a hallgatók megismerhetik, miként zajlanak ezek a folyamatok az iparban, a gyógyszergyárakban

Csaknem egymilliárd forintért szerzett be a gyógyszertechnológiában használatos korszerű műszereket a Debreceni Egyetem egy pályázat keretében. Ezek segítségével egyebek mellett az Alzheimer-kór és a cukorbetegség gyógyításában alkalmazható hatóanyagokat tudnak kifejleszteni.

Tizenöt új, a kutatásokat, a fejlesztéseket és a hallgatók oktatását segítő műszert vásárolt az elmúlt öt évben a Debreceni Egyetem (DE) egy GINOP pályázaton elnyert csaknem 945 millió forintból. A projekt online formában tartott szerdai zárórendezvényén kiderült, hogy az eszközbeszerzés a Gyógyszerésztudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar különböző tanszékeinek együttműködésében valósult meg.  

Vecsernyés Miklós, a DE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) dékánja, a projekt szakmai vezetője elmondta: a pénz csaknem kétharmadát gyógyszerek tablettázására, kapszulázására és csomagolására szolgáló berendezésekre költötték. 

- Ezek jóvoltából a hallgatók megismerhetik, miként zajlanak ezek a folyamatok az iparban, a gyógyszergyárakban – magyarázta.  

A pénz kisebb részéből analitikai eszközöket, például világszínvonalú tömegspektrométert kromatográfiás rendszert, fagyasztva szárítót és rotációs vákuum bepárlót szereztek be. Vásároltak még egy a nanorészecskék méretének meghatározására és jellemzésére alkalmas berendezést, valamint olyan eszközöket is, amelyek a gyógyszerek hatásának vizsgálatával információkat nyújtanak a gyógyszertechnológusoknak a beadott gyógyszer felszívódásáról. 

Az új eszközök segítségével bőrvédő krémeket, étrendkiegészítőket tudnak fejleszteni, de hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór és a cukorbetegség elleni új gyógymódok kifejlesztéséhez is. 

- Ezek a berendezések nagyban támogatják a Debreceni Egyetemen zajló gyógyszertechnológiai kutatás-fejlesztés magasabb szintre emelését. Segítségükkel már 25 publikáció született.

A pályázatnak köszönhetően szemléletváltás következett be az oktatásban – hangsúlyozta a DE Gyógyszertechnológiai Tanszék vezetője.

– Az új műszerek lehetővé teszik, hogy gyógyszerészhallgatóink alaposabb gyakorlati ismeretekhez jussanak – mutatott rá .   

Legolvasottabb cikkeink