• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új pszichiátriai épülettel bővül a miskolci megyei kórház

Regionális hírek 2020.07.31 Forrás: Weborvos
Új pszichiátriai épülettel bővül a miskolci megyei kórház

15 ágyas gyermekpszichiátriai részleg létesül a felnőttpszichiátriai osztályon belül, két emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ággyal.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház új, közel 500 négyméteres gyermekpszichiátriai épülete az Európai Unió 100%-os, vissza nem térítendő támogatásában részesülő, 6 milliárd forint összköltségű EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosító számú, „Gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg. A bővítéssel egy 15 ágyas gyermekpszichiátriai részleg létesül a felnőttpszichiátriai osztályon belül, amelyből két ágy emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágy lesz - adta hírül a csütörtöki alapkőletétel után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. 

Az ÁEEK konzorcium vezetésével és egyetemi konzorciumi partnerek (SZTE, PTE, DE) részvételével megvalósuló „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés fejlesztés” elnevezésű projekt elsődleges célja a 18 év alatti lakosság mentális egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. A kiemelt projekt központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása az ország minden régiójában: így aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályokat vagy gyermekpszichiátriai részlegeket alakítanak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon. Pécsett és Szegeden a meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitás-bővítése történik meg, amellyel országosan megújul a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátások rendszere - írták. 

A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból agresszív fiatalkorú páciensek ellátására úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővülnek a miskolci kórház mellett a győri, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények. Így a rászoruló gyermek- és ifjúságpszichiátriai és addiktológiai betegek részére olyan infrastrukturális körülmények megteremtését biztosítja a projekt, amelyek megfelelő feltételeket nyújtanak a szakmai munkához és az adekvát kezelésekhez. 

A járóbeteg-ellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében pedig komplex járóbeteg-ellátó egységek bővítése, vagy létrehozása valósul meg Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két pécsi helyszínen.

A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja - álla a közleményben. (Fotó:: MTI/Vajda János)

Legolvasottabb cikkeink