• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új ultrahang a nőgyógyászaton, hamarosan jöhet a babamozi

Regionális hírek 2021.01.07 Forrás: Weborvos
Új ultrahang a nőgyógyászaton, hamarosan jöhet a babamozi

Minden eddiginél élesebb képet ad, gyorsabb és hatékonyabb vizsgálatokra képes az orosházi kórház új készüléke a nőgyógyászati szakrendelésen.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet eszközparkja bővült egy nagy értékű ultrahang készülékkel. Ugyanezen európai uniós pályázaton keresztül érkezett egy másik, 25 millió forint értékű color doppler ultrahang készülék, ami a nőgyógyászati szakrendelésre került, tudatta lapunkkal az orosházi kórház.  

– Az új generációs készüléknek az eddig használtnál sokkal nagyobb a felbontása, élesebb, jobb kontrasztú képet ad, így sok olyan apróságot tudnunk megfigyelni vizsgálat közben, amit a korábbi eszközzel nem. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy idejében kiszűrjük a magzati rendellenességeket, jobban tudjuk pontosítani a nőgyógyászati eltéréseket, ezáltal hatékonyabban lehet tervezni a nőgyógyászati műtéteket is – mondta dr. Svarsnig Lajos főorvos, aki hozzátette, az új műszer alkalmas a színes ultrahang vizsgálatra (color doppler) amivel az erekben a vér áramlását lehet mérni.

– Ezzel a módszerrel könnyebb megbecsülni, hogy a magzatokat a méhlepény milyen mértékben tudja ellátni tápanyaggal és oxigénnel. Emellett a daganatok felismerése (petefészek-, méhtest-, méhnyakrák) is sokkal hatékonyabbá vált, a korábbi felismerés miatt hamarabb kezdődhet a kezelés, így jóval nagyobbak a gyógyulás esélyei.

A gép 3D és 4D képességgel is rendelkezik. Az osztály orvosai már megkezdték a továbbképzéseket, hogy ilyen jellegű vizsgálatokat végezzünk, így várhatóan néhány hónapon belül már Orosházán is elérhetővé válik a 3D és a 4D vizsgálat, közismert nevén a babamozi – mondta dr. Svarsnig Lajos. 

Az EFOP-2.2.20-17-2017-00052 “Diagnosztikai ultrahang készülékek beszerzése az Orosházi Kórházban” elnevezésű, vissza nem térítendő pályázat a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósult meg. 

(A képen: dr. Svarsnig Lajos főorvos vizsgál egy állapotos édesanyát az új készülékkel. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Legolvasottabb cikkeink