• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Újdonságokról a Hemokromatózis Napján

Regionális hírek 2018.06.14 Forrás: Semmelweis Egyetemen
Újdonságokról a Hemokromatózis Napján

A gondozatlan, kezeletlen vastúlterhelődés ugyanis visszafordíthatatlan eltéréseket okoz a szívben.

A krónikus fáradtsággal, ízületi panaszokkal, cukorbetegséggel, hormonális- és potenciazavarral, szívpanaszokkal és endokrin problémákkal járó betegség minden 200. embert, Magyarországon hozzávetőlegesen 50 ezer főt érint a vastúlterhelődés. A betegségben szenvedőknél felborul a vas felszívódásának egyensúlya, vastúlterhelődés alakul ki, a felesleges vas lerakódik a májban, lépben, hasnyálmirigyben, a szívben vagy a bőrben, károsítva azok funkcióját. A korai felismerés kulcsfontosságú, az idejében megkezdett kezeléssel a szervezet megszabadul a felesleges vastól, és ezáltal ismét teljes életet élhet a páciens - írta a Semmelweis Hírek.

A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete minden év június első hetében az európai eseményekhez kapcsolódva egy félnapos rendezvény keretében hívja fel a figyelmet az örökletes betegségre. Az aktuális témákat az érintettek kérésének megfelelően állították össze – mondta el a honlapnak Dr. Várkonyi Judit. Dr. Várkonyi Judit, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, az egyesület alapítója.

Dr. Tóth Attila radiológus, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegédje a betegség okozta kardiológiai elváltozásokról beszélt, a gondozatlan, kezeletlen vastúlterhelődés ugyanis visszafordíthatatlan eltéréseket okoz a szívben, ami a betegek korai elvesztéséhez vezet.

Dr. Baló Tímea endokrinológus, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa a hemokromatózisban előforduló endokrin problémákat vette számba, a többi között részletes tájékoztatást adva a cukorbetegségről. Az érintetteket főként elővigyázatosságból érdekelte a téma, a cukorbetegség ugyanis csak azokat, a főként nyugdíjas korú pácienseket érinti, akik későn kerültek a klinikára.

A rendezvényen Dr. Várkonyi Judit ismertette a hemokromatózis kezelésére vonatkozó, érintetteknek és háziorvosoknak szóló, legújabb nemzetközi ajánlást, továbbá beszámolt az EIC kongresszuson elhangzott újdonságokról. Előadásában ismertette a tanácskozás fő üzenetét, mely szerint, bár a vasanyagcseréről jellemzően a vashiány és a vastúlterhelődés révén értesül a nagyközönség, a vasanyagcsere jelentősége túlmutat ezen a két végleten. Példaként elmondta, a vastalanító kezelések a terápiás panel kiegészítéseként a daganatos és a csontvelő átültetésen átesett betegek kezelésében is használhatóak, esetenként életmentőek lehetnek. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink