• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Újraélesztés: egymástól is tanulnak a kórház nővérei

Regionális hírek 2019.08.23 Forrás: Weborvos
Újraélesztés: egymástól is tanulnak a kórház nővérei

Az intenzíves mester ápolók belső képzésen tanították a Kórház nővéreit a legújabb fogásokra.

Egy egészségügyi intézményben vannak olyan területek, ahol az újraélesztés nagyon ritkán fordul elő, ezért a dolgozóknál szükséges, hogy naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzenek. Ez adta az ötletet a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (KAITO) két kiterjesztett hatáskörű mester ápolójának, Patakiné Márkus Ágnesnek és Király Istvánné Mariannának, hogy az Orosházi Kórházon belül tartsanak gyakorlattal egybekötött továbbképzést az intézeti alapszintű újraélesztésből - számolt be a kezdeményezésről a kórház közleményben.

– Ezeken a foglalkozásokon a nővérek gyakorolni tudták az egyszerű légút biztosítást és a szituációs gyakorlatokat. Így ha egy súlyos állapotú beteg vagy egy klinikai halott ellátásában váratlan helyzetbe kerülnek, még összehangoltabb, hatékonyabb munkát tudnak végezni, ezzel növekszik a betegbiztonság és emelkedik a szakmai színvonal is – fogalmazott Patakiné Márkus Ágnes.

A képzés a kórház vezetésének támogatásával, a KAITO osztályvezető főorvosa, dr. Irsai Ákos szakmai felügyelete mellett zajlott két napon át, amin 55 kórházi szakdolgozó vett részt.

– Az ápoló kollégák sokszor keresnek meg minket, hogy segítsünk szakmai tanácsokkal. Innen jött az ötlet, hogy ne csak néhány embernek adjuk át a tudásunk és tapasztalatunk, hanem mindenkinek legyen erre lehetősége. Nagy előny, hogy kollégák vagyunk, így sokkal nyitottabban, őszintébben merik feltenni a kérdéseiket vagy megosztani velünk a kételyeiket, így pedig valódi szakmai párbeszéd alakul ki – mondta Király Istvánné Mariann.

A képzés három részből állt. Az elméleti részben bemutatták az intézetre vonatkozó sajátosságokat: milyen gyógyszerek, eszközök legyenek az újraélesztő tálcán, milyen telefonszámon kell hívni az emelt szintű egységet, hogyan kell az ellenőrzést végezni, ki legyen a felelős, mi a feladata a nővérnek és a segítőnek. Ezután átvették, melyek az egyszerű-, a nehéz- és az emelt légútbiztosítás eszközei, majd ezek használatát két szimulációs fejen lehetett gyakorolni. A végén pedig bemutatták a félautomata defibrillátor használatát, majd a kiterjesztett alapszintű újraélesztést gyakorolták egy babán, közel valós körülmények között.

Molnár Veronika a kardiológia őrzőben dolgozik ápolóként. Náluk elég sok súlyos szívbeteg fekszik, így viszonylag rendszeresen kell újraéleszteni, de még így is hasznosnak találta a hallottakat. 

– A technika fejlődik és a módszerek is változnak. Ezekről kaptunk kiváló tájékoztatást, ráadásul Ági és Mariann nagyon érthetően mondják el a tennivalókat. Fontos tudnunk azt is, ha súlyos beteghez érkeznek hozzánk az intenzívről, milyen gyógyszereket, eszközöket készítsünk elő a tálcára, és mit, milyen sorrendben adjunk az ITO-s csapatnak az újraélesztés közben – mondta el tapasztalatait Veronika.

Az Orosházi Kórházban egy pályázatnak köszönhetően több mint 1 éve működik egy Újraélesztő Team, ami az éppen ügyeletben lévő, megfelelő képesítésekkel rendelkező orvosokból és ápolókból áll. Amennyiben a kórházban valaki újraélesztésre szorul, az osztályon dolgozók – miután megkezdték az intézeti szintű újraélesztést – őket hívják egy erre a célra létesített belső vonalon.

– Amíg az emelt szintű egység megérkezik, nagyon fontos, hogy az osztályon dolgozó nővérek pontosan tudják az újraélesztés lépéseit, és haladéktalanul, megfelelő sorrendben azt csinálják, amit kell. Sokszor ezen múlik az újraélesztés sikere. Azért is fontos a pontos ismeret, mert egy emelt szintű újraélesztésnél az egység tagjainak az osztályos nővérek adják a kezükbe a szükséges eszközöket, tehát ismerniük kell azok pontos használatát. Ezt is átvettük lépésről lépésre – ismertette Patakiné Márkus Ágnes.

A nővérek kötelező továbbképzése 5 évente esedékes, ám a képzés sikerét látva a tervek szerint Orosházán ilyen jellegű belső képzésen évente mindenki újraismételné a tudnivalókat. A két mester ápoló azt is tervezi, hogy az újszülött-, csecsemő- és gyermek újraélesztést is oktatni fogják az érintett osztályon dolgozó kollégák számára, sőt a kórház technikai dolgozóinak is megtanítanák a laikus felnőtt alapszintű újraélesztést.

– Ez olyan tudás, amit az utcán, boltban, koncerten vagy akár otthon is lehet használni ha szükség van rá, ez pedig megteremti a lehetőséget, hogy a klinikai halál állapotába került beteget újra lehessen éleszteni a mentők kiérkezéséig – zárta Márkus Ágnes.

(Az oktatást végzők külön köszönik Tóth Árpádnak, a Speeding Kft képviselőjének, hogy biztosította az oktatási segédeszközöket. 

/A képen Molnár Veronika és Csordás Mónika gyakorolja egy babán az újraélesztés fogásait, Patakiné Márkus Ágnes (b) és Király Istvánné Mariann (j) figyeli a mozdulatok helyességét. Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház/

Legolvasottabb cikkeink