• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat

Regionális hírek 2023.12.07 Forrás: MTI
Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat

A fejlesztés legjelentősebb eleme a szakrendelő épületének bővítése volt, valamint korszerű diagnosztikai eszközöket is vásároltak.

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően bővítették a páciensek széles körét érintő betegségek szűrési programját is - közölte a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója csütörtökön.

Kallai Árpád, az előkészítéssel együtt nyolc évig tartó projekt eredményeit bemutató csütörtöki konferencián elmondta, a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület a Hódmezővásárhelyen 2008-ban elindított népegészségügyi kezdeményezés, az Egészséges Vásárhelyért Program ismeretében kereste meg az intézményt.

A tavaly elnyert kiegészítő támogatással együtt 13 millió eurós (4,94 milliárd forintos) költségvetésű projekt eredményei segítik a páciensek kiszámítható, színvonalas ellátását, és ami legalább ennyire fontos, hogy Hódmezővásárhelyen bővülhetett, Szatmárnémetiben pedig elindulhatott az egészségmegőrzést segítő szűrési program.

A fejlesztés legjelentősebb eleme a hódmezővásárhelyi kórház 2016-ban elkészült szakrendelő épületének bővítése volt. Az újonnan kialakított kettő, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinten új 34, illetve 35 ágyas gyermek- és belgyógyászati osztály fogadja a betegeket. Az építési beruházáshoz 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a magyar kormány.

A hódmezővásárhelyi kórház korszerű diagnosztikai eszközöket is vásárolt. A népegészségügyi szűréseket teszi hatékonyabbá egy 3D-s emlődiagnosztikai készülék, egy a bőr daganatos elváltozásainak korai felismerésére szolgáló gép, valamint egy szív-, érrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmas ultrahang- és EKG-berendezés, valamint egy tüdőszűrésre szolgáló komputertomográf. A kiegészítő támogatásból pedig egy korszerű MR-készüléket állítottak üzembe, a berendezés alkalmas fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence és izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára. Hamarosan megérkeznek az intézménybe a gasztroenterológiai szűrésekhez endoszkópos berendezések is.

Szatmárnémetiben a Hódmezővásárhelyen másfél évtizede indult Egészséges Vásárhelyért Program tapasztalatait fölhasználva indítottak prevenciós programot, amely megvalósítása érdekében új eszközöket vásároltak, képzéseket és lakossági tájékoztató kampányokat szerveztek.

Láng László, a szatmárnémeti Hám János Orvosi Központ igazgatója elmondta, a projekt során sok ezer szűrővizsgálatot hajtottak végre, ezzel több tucat ember életét mentették meg annak köszönhetően, hogy időben felfedezték a náluk kialakuló mellrákot, prosztata vagy a bélrendszer daganatos betegségét, emellett több száz olyan pácienst is azonosítottak, akik a szív- érrendszeri betegségek kiemelt kockázatával élnek. Több mint száz koraszülött gyermek szűrését is elvégezték.

A támogatásnak köszönhetően modern szűrőberendezéseket szereztek be - a többi közt egy mobil mammográfiás készüléket -, melyek a következő évben szolgálják majd a Szatmár megyében élők egészségét - hangsúlyozta az igazgató.

A projektbe bevontak csaknem harminc családorvost is, közreműködésükkel több mint 3 ezer olyan embert értek el a szűrővizsgálatokkal, akik kisebb, elszigetelt településeken élnek. A projekten kívül további kétezer mammográfiás vizsgálatot végeztek el Románia más megyéinek falvaiban - tudatta Láng László.

Legolvasottabb cikkeink