• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Változatos életpályát nyújt a debreceni gyógyszerészképző

Regionális hírek 2020.02.05 Forrás: Unideb.hu
Változatos életpályát nyújt a debreceni gyógyszerészképző

A kísérleti üzem az oktatás mellett étrend-kiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére, valamint gyártására is alkalmas.

Biztos jövőképet kínál a Gyógyszerésztudományi Karon tanuló fiataloknak a Debreceni Egyetem. A 10 féléves osztatlan képzést a gyakorlatorientált oktatás és a gyógyszeriparral való együttműködés teszi népszerűvé - olvasható az egyetem honlapján.

A Debreceni Egyetem egyik „legfiatalabb", 2003-ban alapított kara komplex képzési rendszerének köszönhetően rövid idő alatt a régió közkedvelt gyógyszerészképző intézményévé vált. A képzésben kiemelt figyelmet kapnak a gyógyszeripari gyakorlatok. Az egyetem és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. 2012-ben kihelyezett tanszéket hozott létre, így a hallgatók két féléven keresztül gyógyszeripar-specifikus előadásokat hallgatnak, az órák egy részét pedig a gyárban töltik. Emellett a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségével való együttműködés révén a diákok hosszabb gyakorlati időt tölthetnek az ország bármelyik nagyüzemi gyógyszergyártó cégénél. A gyógyszerészhallgatók egyebek mellett a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológia üzemének speciális részlegeibe is betekintést nyerhetnek. 

A gyakorlatközpontú képzést tangyógyszertár és tanlabor is segíti. A kísérleti üzem az oktatás mellett étrend-kiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére, valamint gyártására is alkalmas.

A Debreceni Egyetemen diplomát szerző gyógyszerészek már friss diplomásként keresett szakemberek. - A fiatalok hazai és nemzetközi szinten karriert építhetnek, remek munkaerő piaci esélyeik vannak.  Nálunk olyan tudásanyagot kapnak, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy a gyógyszerészet minden területén sikeresek legyenek. Kórház-klinikai szakgyógyszerészként, hatósági szakértőként, klinikai gyógyszervizsgálati központokban, vagy gyógyszertárakban dolgozhatnak, valamint a gyógyszeriparban is elhelyezkedhetnek. Az átalakuló munkaerő igényekre reagálva a képzés során egyre jobban odafigyelünk arra, hogy az egészségügy különleges területeire is felkészítsük a diákokat – tájékoztatott Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

A gyógyszerészhallgatók a 10 féléves osztatlan képzés során átfogó képet kapnak a gyógyszertárak és a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos eljárások, kötelezettségek rendszeréről, tangyógyszertárban sajátíthatják el a receptúrai gyógyszerkészítés alapjait. Megismerkednek a klinikai, kórházi betegellátás gyógyszerelési rendszereivel, továbbá a dinamikusan fejlődő gyógyszerkutatás klinikai fázisvizsgálatainak elméletével. A kar képzésének részletei kapcsán Vecsernyés Miklós kiemelte: nagy hangsúlyt kap a betegekkel való bánásmód, a gyógyszerek mellékhatásainak figyelése, nyomon követése, valamint a legújabb biotechnológiai úton előállított gyógyszerek, a legújabb nanotechnológia eljárások is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink