• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Várják a sebészeti robotot Debrecenben is

Regionális hírek 2022.06.28 Forrás: Unideb.hu
Várják a sebészeti robotot Debrecenben is

Az elmúlt másfél évben beszerezték a legmodernebb laparoszkópos eszközöket, többek között laparoszkópos Cusa-kést és laparoszkópos ultrahangot.

Hamarosan a 21. század csúcstechnológiáját, a robotsebészetet is alkalmazhatják a Debreceni Egyetem Sebészeti Klinikáján. Az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb sebészeti ellátóhelye tavaly ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját. A járványhelyzet miatt azonban csak most rendezték meg a centenáriumi ünnepséget, amelyen a tervezett eszközfejlesztésekről és szervezeti átalakításokról is szó esett - számolt be róla az egyetemi portál.

- Az a kiemelkedő szakmai tevékenység, ami ezt a klinikát az elmúlt 100 évben jellemezte, arra ösztönöz bennünket, hogy tovább fejlesszük az intézményt. A következő fél éven belül integrált Sebészeti Klinika jön létre a Klinikai Központban, ami azt jelenti, hogy a két klinikai Campus sebészeti tevékenysége egy vezetés alá kerül. Emellett létrehozunk egy egynapos sebészeti központot is, ezzel még hatékonyabbá téve a sebészeti ellátást – ismertette Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: a szervezeti átalakítás mellett további műszeres fejlesztésekre is szükség van, kiemelten fontos cél a robotsebészeti tevékenység bevezetése.

A Debreceni Sebészeti Klinika 1921 novemberében kezdte meg működését, első igazgatója Hüttl Tivadar professzor volt. Mára az intézmény kiemelkedő tevékenysége a gyomor-bélrendszer, valamint a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy betegségeinek sebészi ellátása, az emlő, az epe és a sérv sebészete. A speciális ellátási területek közé tartozik az érsebészet, az európai akkreditációval rendelkező mellkassebészet és a vesetranszplantáció.

- A Sebészeti Klinika az ország egyik legnagyobb sebészeti ellátóhelye. Az intézmény 174 ágyon, 12 műtőben, évente mintegy 7000 műtéti számmal, 10 szakrendeléssel és 3 ambulanciával működik. Az elmúlt másfél évben jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre: beszereztük a legmodernebb laparoszkópos eszközöket, többek között laparoszkópos Cusa-kést és laparoszkópos ultrahangot. Az országban elsőként állítottuk fel az antibiotikum empirikus protokollt, kidolgoztuk a vérbiztosítási protokollt, és létrehoztuk az emlőplasztikai munkacsoportot - ismertette az eddigi eredményeket Tóth Dezső, aki 2021. január elseje óta vezeti a klinikát. Továbbiak a teljes beszámolóban

 

Legolvasottabb cikkeink