• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vasárnap lesz az Országos SM Nap Debrecenben

Regionális hírek 2021.09.03 Forrás: Weborvos
Vasárnap lesz az Országos SM Nap Debrecenben

A résztvevők nemcsak közérthető szakmai információkat kapnak, hanem a sorstársközösségben rejlő erőt is megtapasztalhatják.

A sclerosis multiplexes betegek országos találkozóját rendezik meg szeptember 5-én, vasárnap Debrecenben. Az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt megtámadó SM betegség leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelentkezik, akiknek évtizedeken át együtt kell élniük a ma még gyógyíthatatlan kórral. A debreceni találkozón neves hazai szakorvosok foglalják össze közérthető módon a legújabb kutatási eredményeket és hogy mit tehetnek a betegek önmagukért. A rendezvény a tapasztalatcserét, a civil közösség összefogásában rejlő támasz megélésének lehetőségét is szolgálja - invitáltak a szervezők közleménye.

8-10 ezer embert közvetlenül betegként, a családtagokkal együtt pedig több tízezer embert érint a sclerosis multiplex idehaza. A mai napig sem tudják biztosan, hogy kinél és miért alakul ki a betegség, bárki érintett lehet. Az immunrendszer a saját szervezetet, az agyat és a gerincvelőt szigetelő myelinhüvelyt támadja meg, a betegség tünetei, lefolyása, a beteg kilátásai azon múlnak, hogy ez milyen mértékben, milyen ütemben következik be, mennyire sikerül a betegség aktivitását gyógyszeres kezelésekkel gátolni. Az SM betegek egy része akár több évtizedes távlatban is viszonylag enyhe tünetekkel élhet, másokat gyors leépülés, mozgáskorlátozottság, látásromlás, a beszédkészség zavara, kiszolgáltatottság fenyeget.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége a hazai területi SM civil szervezeteket fogja össze, a minden év szeptemberében – az ország más-más városában – megrendezett Országos SM Nap a betegek és hozzátartozók legnagyobb találkozója. Neves szakorvos előadók beszélnek arról, életmódjuk révén mit tehetnek önmagukért az SM betegek. Szó lesz a neurológiai betegek rákkockázatáról, az immunrendszer idősödéséről és az immunterápiák működéséről, az agyi funkciók megóvásáról, a mozgás rehabilitációban játszott szerepéről is. A résztvevők ezen a napon nemcsak közérthető szakmai információkat kapnak, hanem a sorstársközösségben rejlő erőt is megtapasztalhatják.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap civil pályázatán keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő, illetve a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

Legolvasottabb cikkeink