• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Végéhez ért a debreceni és ungvári egyetem közös projektje

Regionális hírek 2022.12.08 Forrás: Debreceni Egyetem
Végéhez ért a debreceni és ungvári egyetem közös projektje

A program nagy mértékben járult hozzá, hogy az idegrendszeri betegségek kezelésének minősége javuljon.

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósított meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére vonatkozóan a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely 882 405 euró uniós forrást biztosított Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében - áll a DE csütörtöki közleményében.

Jelen projekt nagy mértékben járult hozzá, hogy az egészségügyi ellátás minősége az idegrendszeri betegségek kezelésének területén javuljon. A pályázatnak köszönhetően egy új – az agydaganatok és agyi érrendellenességek operációjánál használandó – neuronavigációs rendszer kezdte meg működését a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján.

A projekt megvalósítása során továbbá a Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem projekttel érintett munkatársai egy olyan szakmai kiadványt állítottak össze, amelyben az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalataikat mutatják be. Így többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedő betegek műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmányt.

Két közös online szakmai tréninget is megrendeztek a projekt partnerek orvosai közötti tapasztalatcsere érdekében, valamint az érintett hallgatók részére oktatási céllal. Itt különös figyelmet fordítottak a legújabb technológiákat alkalmazó és a minimálisan invazív idegsebészetre (tématerületek: intraoperatív ultrahang az idegsebészetben, a kortikális és szubkortikális agytérképezés előnyei supratentorialis daganatokban, 3D vizualizáció az idegsebészetben, eloquens agyi területeken végzett éber műtétek, mélyagyi stimuláció az extrapiramidális betegségekben, posthemorrhagiás hydrocephalusos koraszülöttek utánkövetése, a craniosynostosis műtéti kezelése, Chiari malformáció diagnosztikája és kezelése) - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek