• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Világsikerű egyetemi kromoszóma-kutatás

Hírek 2022.09.02 Forrás: Unideb.hu
Világsikerű egyetemi kromoszóma-kutatás

A kutatócsoport kromatinállománnyal kapcsolatos projektje hét évig tartott, az első vizsgálatok 2015-ben kezdődtek.

Világszínvonalú eredményt értek el a Debreceni Egyetem kutatói a kromoszómákat alkotó kromatinállomány vizsgálatában. A kutatócsoport bebizonyította, hogy a NODULIN HOMEOBOX (NDX) fehérje szabályozza a génekben szegény és funkcionálisan inaktív heterokromatint. A kutatást bemutató nagyhatású publikáció a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Communications-ban jelent meg, írja a DE honlapja, az unideb.hu

A Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport kromatinállománnyal kapcsolatos projektje hét évig tartott, az első vizsgálatok 2015-ben kezdődtek. A kromoszómákat felépítő kromatinállományt hagyományosan két csoportra oszthatjuk funkcionális szempontból, a laza szerkezetű, aktív géneket tartalmazó eukromatinra, illetve az erősen kondenzált, génekben szegény és funkcionálisan inaktív heterokromatinra. A heterokromatinban nagyszámú transzpozon (úgynevezett „ugráló gén”) és endogén retrovírus koncentrálódik, amelyek aktivitását folyamatosan korlátozni kell a genom stabilitásának és a gének funkciójának megőrzése érdekében. A kutatócsoport felfedezte, hogy a heterokromatint az NDX fehérje szabályozza. A kutatás tárgya egy genetikai modellélőlény, az Arabidopsis volt.

- Az, hogy a génjeink aktívak vagy csendesek, az attól függ, hogy a kromoszómák szerkezete mennyire zárt vagy nyitott. Nagyon fontos annak a megértése, hogy mitől nyitott, illetve mitől zárt a kromatin, és ezt milyen fehérjék szabályozzák. Mi felfedeztük, hogy a NODULIN HOMEOBOX (NDX) felelős a kromatin zártságáért, amely a zárt kromatinban csendesen tartja a vírusszerű genetikai elemeket és ezáltal megőrzi a genom stabilitását. Ez azért is lényeges, mert ha a kromatin patológiás körülmények között felnyílik, a kromoszómákon lévő parazita elemek inaktiválhatják azokat a géneket, amelyek például a sejtosztódást szabályozzák, és elindulhat egy rákos burjánzás - ismertette Székvölgyi Lóránt egyetemi docens, a Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport vezetője.

A kutatás vezetője hozzátette: a vizsgálatban bebizonyították, hogy a zárt kromatin és az NDX fehérje funkciója összefügg a kromoszómák térbeli szerkezetével. Felfedezték, hogy a fehérje háromdimenziós térszerkezet-változásokon keresztül szabályozza a vírusszerű elemeket, az ugráló géneket. Ha inaktiválják az NDX-et, megváltozik a kromatin térbeli szerkezete.

- A térbeli genomszerkezetet egy speciális módszerrel, úgynevezett genomkonformáció leképezéssel (chromosome conformation capture) lehet vizsgálni, amelyet Magyarországon csak mi végzünk, itt a Debreceni Egyetemen. A kutatásban a legmodernebb genomikai módszereket alkalmaztuk - hangsúlyozta Székvölgyi Lóránt.

További részletek az unideb.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink