• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Világszínvonalú a fogorvosképzés Debrecenben

Regionális hírek 2019.01.14 Forrás: Unideb.hu
Világszínvonalú a fogorvosképzés Debrecenben

2019-ben felújítják és modernizálják a fogtechnikai labort, illetve az úgynevezett fantomlaboratóriumot.

- Már friss diplomás fogorvosként kiváló munkaerőpiaci esélyekkel indulnak, biztos és sokrétű karrier előtt állnak a Debreceni Egyetemen végző hallgatók. A képzés kifejezetten gyakorlatorientált. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatosan fejlődő legmodernebb technológiák, kezelések megismertetésére, mivel karunkon szorosan összekapcsolódik az oktatás és a betegellátás. A Fogorvostudományi Kar regionális központként évente mintegy 15 ezer beteget lát el – mondta el az unideb.hu-nak Bágyi Kinga egyetemi docens, a kar 2019. január 1-én kinevezett dékánja.

A fogorvostan-hallgatók az utolsó négy félévben, a komplex fogászati gyakorlatokon már tevékenyen részt vesznek a betegek kezelésében, így a végzést követően kellő szakmai rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy azonnal praktizálhassanak.

- Elsődleges célunk olyan fogorvosok képzése, akik a világ bármely országában megfelelnek a szakma követelményeinek. Az intézmény által kiadott diplomát Európa szinte összes országában elfogadják. Hallgatóink nemzetközileg elismert oktatóktól tanulnak, és világviszonylatban is kiváló infrastruktúrával rendelkezünk – fogalmazott a kar vezetője.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara a HVG Diploma 2019 rangsorában az oktatók kiválósága alapján továbbra is az ország legjobb fogorvosképző helye.

A folyamatos fejlesztések révén rendelkezésre állnak azok a diagnosztikai és terápiás felszerelések, műszerek, eszközök és technikák, amelyek ma elengedhetetlenül szükségesek a legkorszerűbb európai szintű betegellátáshoz. A hallgatók a legújabb diagnosztikai eljárásokat és fogászati beavatkozásokat digitális oktatótermekben sajátíthatják el, olyan csúcstechnológiás felszerelések segítségével, mint az orális szkenner és a 3D nyomtató.

2018-ban adták át azt az egyedülálló mikro CT-t, amely akár 350 nanométeres képfelbontásra is képes. A kutatás-fejlesztés mellett a képzésben is hangsúlyos szerepet kap a berendezés: segítségével a fogorvostan-hallgatók rétegről rétegre haladva ismerhetik meg egy fog 3 dimenziós belső struktúráját.

A fogorvos szak a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése mind a hazai, mind a külföldi diákok körében. A kar csaknem 700 hallgatója közül 370-en tanulnak az angol nyelvű programban. Az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése érdekében egyre szélesebb körben tervezik alkalmazni az e-Learning rendszert, és tovább korszerűsítik az oktatástechnikai eszközöket.

- 2019-ben felújítjuk és modernizáljuk a fogtechnikai labort, illetve az úgynevezett fantomlaboratóriumot. A hallgatók utóbbiban sajátítják el a különböző fogászati eljárásokat, mielőtt a komplex gyakorlatokon pácienseket kezelnének. A bővítésnek köszönhetően csaknem duplájára nő a gyakorlóhelyek száma. A fejlesztés után a hallgatók a legkorszerűbb fantomfejeken gyakorolhatnak. A modellen végzett beavatkozásokat például monitoron lehet majd nyomon követni, egy szoftver pedig azonnal kiértékeli a hallgató munkáját – mondta el Bágyi Kinga.

Legolvasottabb cikkeink