• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Virtuális valóság a fizioterápiában

Lapszemle 2022.05.12 Forrás: Unideb.hu
Virtuális valóság a fizioterápiában

Foglalkoztak az okoseszközök, a modern technológiák, a robotok egészségügyi ellátórendszerben betöltött szerepével, valamint a szakma jövőjére gyakorolt hatásaival.

A robotika, a virtuális valóság és az E-sport egészségre gyakorolt hatásairól rendezett FizioPéntek címmel online konferenciát a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszéke hallgatóknak és a már végzett gyógytornászoknak. A szakmai program résztvevői a legmodernebb okoseszközökkel is megismerkedhettek, írja az unideb.hu. 

A gyógytornász szakma tudásbázisának fejlesztése érdekében szakmai előadásokon mutathatták be a szakemberek a tudományterület legfontosabb újdonságait és aktualitásait. A május 6-án rendezett eseményt minden hónapban megtartja a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága, mely ezúttal a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karát kérte fel az online konferencia lebonyolítására. Az esemény részletesen foglalkozott az okoseszközök, a modern technológiák, a robotok egészségügyi ellátórendszerben betöltött szerepével, valamint a szakma jövőjére gyakorolt hatásaival.

- A program céljai közé tartozik, hogy a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága online szakmai továbbképzést is biztosítson a kollégáknak, ezzel pótolva azokat a szakmai tapasztalatszerzési lehetőségeket, amelyek a járvány idején háttérbe szorultak. Próbáljuk egymást segíteni, kihasználva a legújabb infokommunikációs lehetőségeket. Mindezek alapján kérték fel a karunkat arra, hogy mutassuk be a szakmai újdonságokat, a technika fejlődése és a szakma kapcsolata témakört pedig mi javasoltuk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Veres-Balajti Ilona, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszékének vezetője.

Hozzátette, ma már nem elég csak egy labdát használnia a gyógytornásznak, ismernie kell a rendelkezésre álló modern technológiákat is.

- A gépek megjelenése a fizioterápiában nem újkeletű dolog, az infokommunikációs eszközök beépítése a kezelésekbe új kihívások elé állítja a szakmát. Számos tudományos munka bizonyítja, hogy az okoseszközöket sikerrel használják a gyógyításban, a betegek kezelésében, a neurológiai és kardiológiai kórképek esetében, sőt komoly szerepük lehet a prevenciós tevékenységekben is. Mindenki számára ismertek az okostelefonok, az okosórák azon funkciói, amelyek visszajelzést adnak a napi fizikai aktivitásról, vagy éppen azért jeleznek, hogy többet mozogjunk. Ezeknek az eszközöknek a betegellátásba való beillesztése érdekessé teheti a fizioterápiát és kiszakíthatja a hagyományos tornatermi közegből - mondta Veres-Balajti Ilona.

Legolvasottabb cikkeink