• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

XIII. kerület: tovább bővítik a képalkotó vizsgálatokat

Regionális hírek 2018.10.16 Forrás: Weborvos Szerző:
XIII. kerület: tovább bővítik a képalkotó vizsgálatokat

Az önkormányzat saját CT és MR Centruma tizedére csökkentette kerületiek várakozási idejét.

Egészen pontosan 4050 kerületi beteget vizsgáltak meg a XIII. Kerületi Önkormányzat CT és MR Centrumában az elmúlt egy év alatt, így a pácienseknek jóval kevesebbet kellett várakozniuk, és nem kellett saját zsebből fizetniük a gyorsabb diagnosztikai vizsgálatért. Minderről a centrum egyéves fennállása alkalmából rendezett mai sajtótájékoztatón számolt be dr. Tóth József polgármester, aki felelevenítette, hogy a kerület tavaly csúcstechnológiájú eszközöket szerzett be 800 millió forintos saját forrásból. Az is kiderült, hogy immár a harmadik próbálkozásuk is kudarcba fulladt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) befogadja a diagnosztikai kapacitást, miközben a szakmai tagozat támogatását (az uniós átlaghoz képest kevesebb a képalkotó eszköz hazánkban) a centrum megkapta.

A fővárosban, de országosan is egyedülálló egészségügyi fejlesztési programnak köszönhetően átlagosan tizedannyit várnak a betegek a vizsgálatokra, s miután a helyi önkormányzat ezeket ingyen biztosítja, így 100-200 millió forintra tehető az az összeg, amit megtakaríthattak a kerületi betegek a polgármester számításai szerint. A centrum célja összhangban van a kerület egészségügyi koncepciójával: gyors diagnózishoz juttatni a betegeket, megelőzni és szűrni a betegségeket, illetve időben megkezdeni a gyógyítást. Az önkormányzat „Lendületben a XIII. kerület” fejlesztési programjának pedig egyik legmeghatározóbb beruházása a centrum, amelynek üzemeltetését konzorcium végzi, s fizetős betegeket is diagnosztizálnak.

Évente egymillió orvos-beteg találkozás történik, az önkormányzat 60-100 millió forintot fordít műszerfejlesztésre, s kétszázmillió forinttal kiegészítik az egészségbiztosító (NEAK) által nyújtott finanszírozást. Az elmúlt tíz év alatt a NEAK-tól kapott 15,4 milliárd forintot 5,8 milliárddal toldotta meg az önkormányzat, összegezte dr. Tóth József, hangsúlyozva, hogy nemcsak az ingatlanfejlesztés fontos a kerület számára, hanem a „belbecs” is, vagyis az, hogy milyen színvonalú tevékenység zajlik az ingatlanjaikban.

A szekunder prevenció területén biztosítják a stroke-szűrést, amelyben magas, 63 százalékos volt felfedezett kóros elváltozások aránya, illetve a további négy szűrési területen, mint a mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőrér, bőrgyógyászat pedig 26 százalékban fedeztek fel további orvosi beavatkozásra szoruló eseteket.

Nem álltak meg a centrum átadásánál, tette hozzá a polgármester, ugyanis zajlik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése.

Az általános CT és MR vizsgálati spektrumon túl célzott vizsgálatok (kardiológia, tüdőgyógyászat, emlődiagnosztika) bevezetését tervezik, mondta dr. Pajor Péter radiológus, a centrum szakmai vezetője. Heti száz vizsgálati kérés érkezik hozzájuk, s jórészt ez a centrum végzi a Honvédkórház onkológiai betegeinek követését, de volt már arra is példa, hogy kórházakat segítettek ki meghibásodott gépeik miatt. A leletek értékelésében stratégiai partnerük az Iconomix távleletező cég, amely havonta több száz elemzést végez.

A kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek, fogalmazott dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, aki hozzátette: ezer szűrést végeznek évente, a kiszűrt esetekről írásban külön is tájékoztatják a beteg háziorvosát, hogy minél előbb megkezdődhessen a gyógyítás folyamata.

Legolvasottabb cikkeink