• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

7+1 leggyakoribb kérdés a lézeres szemműtétről

Címoldal 2021.01.22 Forrás: (X)
7+1 leggyakoribb kérdés a lézeres szemműtétről

Ebben a cikkben orvos szakértő ellenőrzése mellett válaszolunk a lézeres szemműtét előtt felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

Mivel a szemüveg viselése sokunk számára elég kényelmetlen megoldás a látásunk javítására, nem csoda, hogy a különféle lézeres szemműtétek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A beavatkozások éppen azokat az álmokat váltják valóra, amelyekre szemüvegesként annyira vágyunk: önfeledt sportolás, komfortosabb maszkviselés, a hidegebb évszak páramentes túlélése és természetesen az éleslátás örömének megtapasztalása.

A műtét hallatán azonban hajlamosak vagyunk kételkedni, hiszen melyikünk ne tartana a feltételezett kockázatoktól? A rossz érzést azok a köztudatban lévő tévhitek is erősítik bennünk, amelyeknek valójában semmilyen tudományos alapja nincsen. Ebben a cikkben orvos szakértő ellenőrzése mellett válaszolunk a lézeres szemműtét előtt felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

Igaz, hogy a lézeres szemműtét bármilyen életkorban elvégezhető?

A lézeres szemműtét elvégzése életkorhoz (is) kötött. Mivel a szem 18-20 éves korig még változhat, ezért 18 év alatt nem végezhető lézeres szemműtét, egyes esetekben pedig 20 éves korig, vagy tovább kell várni. Ennek oka, hogy az alkalmasság nemcsak a betöltött életkortól, hanem elsősorban attól függ, hogy a dioptria romlása megállt-e. A kezelés elvégzésének felső határa általában 65 év, mivel ilyenkor már jelentkezhetnek életkorral járó természetes változások és szembetegségek, mint például a szürkehályog.

A lézeres szemműtétet egy 2 órás alkalmassági vizsgálat előzi meg

Milyen dioptriáig végezhető a kezelés?

A lézeres szemműtét, legyünk akár távollátók, rövidlátók, mindannyiunk számára kiváló megoldást kínálhat a látásproblémáink megszüntetésére. A kezelés azonban nem minden dioptria esetén végezhető: a dioptria határ rövidlátóknál -12 dioptriáig, távollátóknál +5,5 dioptriáig, a cylinder 6 dioptriáig terjed. A műtétre való alkalmasság viszont teljesen egyéni, így mindenképpen érdemes bejelentkeznünk egy ingyenes alkalmassági vizsgálatra. Itt ugyanis sok millió mérési adat alapján állapítják meg, hogy valóban kezelhetők vagyunk-e.

A 100%-nál jobb látásélesség csak marketingfogás?

Nem marketingfogás, hanem tény, hogy az eljárásnak köszönhetően akár 100-120% feletti látás is elérhető. A lézer ugyanis nemcsak a dioptriákat és a cylindereket szünteti meg, hanem a magasabb rendű fénytörési hibákat is. Mit jelent akkor a 100%? A 100% egy normál látással rendelkező ember látásélessége, aki 5 méteres távolságból el tudja olvasni a látótábla legkisebb betűsorát. Ha valaki ugyanezt 6 méterről is képes megtenni, 120%-os a látása, vagyis 20%-kal jobb, mint az „átlagos” társaié.

Lézeres szemműtét után mikor térhetünk vissza az aktív hétköznapokhoz?

A legkorszerűbb lézertechnológiának köszönhetően ma már olyan beavatkozások is elérhetők, amelyek gyógyulási ideje rendkívül rövid, pár napos. Emiatt táppénzt sem kell kivennünk. Ilyen a Sasszemklinikán elérhető Femto Smart vagy Visumax kezelés, amelynek elvégzése után már aznap nézhetünk TV-t, használhatjuk a számítógépet és 1 nap pihenés után visszatérhetünk a munkába. Az aktív életet sem kell kihagynunk, akár 2-3 nap múlva sportolás is megengedett, futhatunk, kerékpározhatunk vagy tornázhatunk. A leggyorsabb visszatérést az aktív élethez a legújabb Visumax Relex Smile® kezelés biztosítja, mivel ennél az eljárásnál akár 1 héten belül is végezhetünk nagyobb fizikai aktivitást igénylő sportokat (pl. súlyzós edzés), extrém sportokat (pl. sárkányrepülés, snowboard).

Igaz, hogy a műtét fájdalmas és kizárólag altatásban végezhető?

A lézeres korrekció fájdalommentes és csupán pár percet vesz igénybe (ennyi ideig dolgozik a lézer), a teljes műtőben töltött idő sem tart tovább 15 percnél.  Az eljárás során az egyetlen feladatunk, hogy türelmesen figyeljük a villogó fényt. Ugyanakkor a cél eltévesztése esetén sincs gond, a legfejlettebb 7 dimenziós szemkövető lézer korrigálja a szem kisebb elmozdulását, míg nagyobb elmozdulás esetén leáll. Ha a tekintetünkkel ismét sikerült megtalálunk a fényt, a gép folytatja a megkezdett munkát.

Mivel a műtétet nem altatásban végzi a refraktív sebész, páciensként a saját lábunkon hagyhatjuk el a műtőt. Egy kísérőt azonban érdemes megkérni, hogy jöjjön értünk, és kísérjen haza minket. Mindez azért fontos, mert a szem pihentetése a műtétet követő órákban erősen javasolt.

Lézeres szemműtét az ország legnagyobb szemészeti lézerklinikáján, a Sasszemklinikán

Romolhat a látásom lézeres szemműtét után?

Normál esteben a beavatkozás élethosszig tartó látásjavulást biztosít. Az éles látás érdekében a lézer ideálisra formálja a szaruhártyát és ez a műtét utáni állapot évtizedek múlva is változatlan marad, ami műszeres mérésekkel is könnyen igazolható. Azonban a szem, mint élő szövet nem képes kiküszöbölni a különféle környezeti és életmódbeli negatív hatásokat. Ez azt jelenti, hogy nagyon ritkán, de felléphetnek a későbbiekben olyan külső tényezők, amelyek látásromláshoz vezethetnek. Ilyen esetek például a komolyabb sérülés, a hormonháztartásban keletkező változás, szürkehályog vagy a helytelen életvitelből kifolyólag megjelenő problémák, de ezek nincsenek összefüggésben a lézerkezeléssel.  

Mennyire biztonságos a lézeres szemműtét?

A lézeres szemműtét ma már világszerte rutin beavatkozásnak számít és maximálisan biztonságos. Csak a Sasszemklinikán az elmúlt két és fél évtized alatt 112 000 lézeres szemműtétet hajtottak végre. Amennyiben az előkészítő vizsgálatok rendben zajlanak és megbízható kezekre bízzuk magunkat, a látásromlás vagy a látásvesztés rizikója teljesen kizárt.

Mennyi idő alatt térül meg a lézeres szemműtét ára?

Amennyiben egy nagyobb kiadás kerül szóba, hajlamosak vagyunk a pénztárcánk kímélése mellett dönteni. Olykor ez nem is rossz taktika, de az egészségügyi kérdésekben nem szabad kizárólag az anyagiakat nézni. A kezelés annak ellenére, hogy első körben elég költségesnek tűnhet, hosszútávon kifizetődő megoldás. A lézeres szemműtét ára akár 3-4 éven belül megtérülhet. Gondoljunk csak arra, hogy időről-időre mennyit áldozunk az új szemüveg elkészítésére vagy a kontaktlencsék és egyéb tisztító termékek beszerzésére. Ezek ráadásul nem is nyújtanak végleges eredményeket a látás javulásában.

Sasszemklinika weboldalán megismerhetők a lézeres szemműtét árak, így a részleteket áttanulmányozva, mindig a nekünk legjobb megoldást választhatjuk.

Egy rövid összefoglaló

Mindent átgondolva, a lézerkezelés nem csupán biztonságos és fájdalommentes eljárás, de lényegesen megkönnyítheti a mindennapi életünket. Ennek jelentőségét ki is érezhetné át jobban, mint mi, akik minden nap megküzdünk a szemüvegviselés hátrányaival.