• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A beteg számára az orvos személyisége is gyógyszer

Címoldal 2018.12.10 Forrás: (X)
A beteg számára az orvos személyisége is gyógyszer

Az orvos reagálása a betegre alapvetően befolyásolja, hogy merre fordul tovább a betegség.

Egyedi módon, személyre szabottan, a lelki és testi okokat együtt vizsgálva kezelik a pácienseket az ország első pszichoszomatikus szemléletű magán szakrendelőjében. Ez a Magyarországon még kevéssé ismert kifejezés nem ezoterikus rendelőt, vagy homeopátiás, akupunktúrás, egyéb alternatív kezeléseket jelent. A Panoráma orvosai, szakemberei klinikusok, csupán pszichoszomatikus szemléletben dolgoznak a betegek teljesebb gyógyulásáért. Többek között erről volt szó egy, az egészségközpont által szervezett, többnapos orvosi konferencián.

Dr. Spányik András ügyvezető (képünkön) részben személyes indíttatásból, részben nemzetközi példákat látva határozta el egy ilyen szemléletű rendelő alapítását. Szomatikus orvosként, már sürgősségi osztályon dolgozva maga is járt pszichoterápiára. Jelenleg pszichoterapeuta-képzésben vesz részt, így tanulmányai során is találkozott a pszichoszomatikus szemlélet egyik megalkotója, a hazai és nemzetközi életben egyaránt ezt képviselő Bálint Mihály munkásságával. E mellett a másik lökést a modell nemzetközi terjedésének tapasztalatai adták: „Németországban már körülbelül 120 államilag finanszírozott pszichoszomatikus klinika működik” – mondja.  Ez vezetett tehát a Panoráma Medical Center alapításához, amely a befektetőkkel való szoros együttműködésben valósult meg.

„Orvosként is azt tartom a ’hagyományos’ módszernek, ha a testet és lelket párhuzamosan vizsgáljuk. Csak e kettőre együtt rátekintve lehetünk eredményesek” – vallja a szakember, aláhúzva: mai felgyorsult, a tüneti kezelést preferáló világunkban erről a gyógymódról sokan leszoktak. A Panorámában nem csak arra törekszenek, hogy személyes kontaktus jöjjön létre a pácienssel, hanem arra is, hogy ehhez és a gyógyításhoz megfelelő idő álljon rendelkezésre. Ezt a rászánt minőségi időt nyújtják a betegnek a komplex egészségkonzultációban (aminek keretében segítenek jobban megérteni a betegnek tünetei esetleges kiváltó okait és azt, hogy az orvosi gyógyításon felül milyen területeken tud ő maga tenni a gyógyulásáért), vagy amikor pszichológiai felkészítéssel segítik a beteget például egy beavatkozás előtt. „Összetettebb a nálunk alkalmazott gyógyítási mód, hisz a páciens érdekében több szakembert vonunk be egy gyógyítási folyamatba, a páciens számára azonban ez megtérül” - mondja Dr. Spányik András.

A szakrendelő célja az is, hogy ezt a fajta orvoslást továbbadja a ma szakembereinek. Egyfajta szakmai bázisként és szellemi műhelyként funkcionálva ennek jegyében a szakrendelő már három akkreditált szakmai képzést, konferenciákat szervezett. E képzéseken minden esetben adott betegségek vagy tünetek pszichoszomatikus összefüggéseit elemzik, ezzel segítve a szakorvosokat abban, hogy a gyógyítás során minél inkább figyelembe vegyék ezeket a szempontokat.

Az egészségközpont szorosan együttműködik a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társasággal is, aminek keretében Bálint-csoportokkal segítik a betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját, kiégésük megelőzését, hiszen a szakemberek egészsége, jólléte rendkívül fontos ahhoz, hogy hatékonyan tudják ellátni a megterhelő feladatot jelentő gyógyító munkát. Ebben a Bálint-csoport nagy segítséget nyújt, a Panoráma pedig elkötelezett, hogy ilyen csoportok indításával segítse a szakmát.

A hozzájuk forduló páciensektől gyűjtött tapasztalatokról már Kovács Györgyi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a szakrendelő pszichológia-szakmai vezetője beszélt az orvosi konferencián. Mint mondja: az emberek őszinte beszélgetésekre vágynak az orvossal, de sajnos az állami intézményekben annyi a beteg, hogy erre egyszerűen nem jut idő. A háziorvosi rendelőben sokszor még arra sem – teszi hozzá –, hogy kiderüljön, mi a páciens saját betegségteóriája, hogyan ítéli meg a saját állapotát.

Kutatások kimutatták: annak, hogy a beteg hogyan vélekedik betegsége kialakulásáról, a prognózisról, betegsége kezelhetőségéről, nagyobb szerepe van a gyógyulásban, mint magának a betegség objektív leírásának” – hangsúlyozza a nap mint nap betegekkel foglalkozó szakember. Nem arról van szó, hogy a magánrendelőben őszintébbek lennének a betegek, hiszen oda és az állami rendelőbe egyaránt önszántukból mennek, s mindkét helyen megpróbálják kommunikálni problémáikat. A magánrendelőt leginkább azért választják, mert elfogadhatóbb körülmények között, lehetőleg várakozás nélkül szeretnének olyan ellátást kapni, aminek része a betegre fordított figyelem, a megértő kommunikáció is. A pszichoszomatikus betegséggel küzdőknél olykor hosszú az út odáig, hogy betegségük lelki vonatkozásait felvállalják és egészségkonzultációt, vagy pszichoterápiás segítséget vegyenek igénybe. Ezen az úton lehet kísérni a beteget. – mutat rá Kovács Györgyi.

A beteg számára az orvos személyisége is meghatározó gyógyszer. Az orvos reagálása a betegre alapvetően befolyásolja, hogy merre fordul tovább a betegség - idézi a Panoráma Medical Center létrehozói példaképe, Bálint Mihály szemléletét Dr. Dobó Katalin, belgyógyász családorvos, a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság elnöke. Tapasztalata szerint a szakrendelő megtestesíti mindazt, „amit gondolunk és teszünk a pszichoszomatikus orvoslásért: ami egy szemléletmód, gyakorlati és kutatási módszer.”  A szakember egy altatóorvos tapasztalatait összegző, kézzel fogható példával illusztrálja a módszer előnyét: ha sikerül a műtét előtti elaltatás előtt néhány mondattal megnyugtatni a beteget, nyugodtabb az ébredése és eseménytelenebb a műtét alatti és utáni időszaka.  A Bálint-csoportban elsősorban az egymásra figyelés művészetét lehet megtanulni, és azt, hogy hogyan tudok érzéseket meghallani, észrevenni és kifejezni. A műfaj ugyanakkor azt is tanítja, és ebben szeretnénk erősíteni a fiatal orvosokat, hogy ha nem tudunk valamit, kérjünk segítséget; hogy fel kell vállalnunk kérdéseinket, tökéletlenségünket.