• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A szemszárazság okai és hatékony kezelése

Címoldal 2018.11.22 Forrás: Weborvos
A szemszárazság okai és hatékony kezelése

A szemszárazság kezelése során az elsődleges cél a beteg panaszainak enyhítése, a szem védelme.

A szemszárazság felismerésének és kezelésének nagy jelentősége van a szemorvosi gyakorlatban. A kötőhártya az egyetlen nyálkahártya a szervezetünkben, amely szabadon érintkezik a külvilággal. Könny hiánya esetén igen apró sérülések alakulhatnak ki rajta, kórokozók kerülhetnek be a szem szöveteibe és gyulladás keletkezhet. Egyes szerzők leírása alapján a lakosság 16-20%-a szenved szemszárazságban. Nők körében gyakoribb, és az életkor előrehaladtával is nő az előfordulása. Az állandó diszkomfort érzet rontja a betegek életminőségét – foglalta össze Dr. Tóth Eszter, a Bajcsy Zsilinszky Kórház szemészeti osztály szakorvosa.

Hogyan diagnosztizáljuk a szemszárazságot?

Fájdalmatlan vizsgáló módszerek vannak a könny mennyiségének mérésére (Schirmer teszt), a LIPCOF-redő jelenlétének vizsgálatára, a könnyfilm felszakadási idő megállapítására, a mikrosérülések kimutatására, a lipidréteg károsodásának diagnosztizálására. A szemorvosi gyakorlatban jelenleg nincs olyan adekvát vizsgáló módszer, amellyel meg tudjuk mondani, hogy melyik műkönny csepp lesz az adott beteg számára az igazán hatásos.


Hogyan kezeljük a szemszárazságot?

Hogyan kezeljük a szemszárazságot? Ha ismerjük a kiváltó okot (környezetszennyezés, számítógép használat, légkondicionálás, alacsony páratartalom), akkor ezt kell megszüntetni, elkerülni. A számítógép használat közben szünetet kell tartani, a monitort szemmagasság alá kell helyezni. Ha ezek nem megoldhatók, illetve nem elegendők, akkor rendszeresen műkönny cseppet kell használni.


Melyik műkönnycseppet használjuk?

Korábban a műkönny készítményeket benzalkonium-kloriddal (BAK) tartósították, amelynek hosszas alkalmazása károsíthatja a szaruhártya hámot és a kötőhártya kehelysejtjeit, ezáltal a könnytermelést. A benzalkonium-klorid tartalmú szereket nem lehet alkalmazni az arra allergiás esetekben és kontaktlencse viselőknél sem. A gyógyszergyártó cégek arra törekednek, hogy a szemcsepp korszerűbb konzerválószert (pl. polyquad, EDTA, cetrimid, cink-hyaluronát) tartalmazzon. A legújabb nedvesítő cseppek pedig egyáltalán nem tartalmaznak konzerválószert. Általában a műkönny készítmények a könny mucinozus rétegét hyaluronsavval vagy glycerinnel pótólják, míg más cseppek hatóanyaga a dextran. Bizonyos műkönnyek a lipid rétegen javítanak, ezáltal akadályozva annak párolgását.

A szemszárazság kezelése során az elsődleges cél a beteg panaszainak enyhítése, a szem védelme, a szemszárazság okozta szövődmények elkerülése. A műkönnycseppek nem tartalmaznak olyan anyagot, amely hozzászokást eredményezne, bátran lehet cseppenteni naponta többször is. Vény nélkül szerezhetők be a gyógyszertárakban. A szemszárazságban szenvedőknek első választásként javaslom a cink fertőtlenítő és a hialuronsav jó nedvesítő hatásával rendelkező készítményeket – tette hozzá a szakorvos.