• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A tengervíz tartalmú orrspray-k fontosságáról

Címoldal 2018.11.29 Forrás: (X)
A tengervíz tartalmú orrspray-k fontosságáról

A bárki által elérhető orvostechnikai eszközzel gyorsan és hatékonyan előzhetjük meg a szövődmények kialakulását.

Az orrüreget többrétegű csillószőrős hengerhám béleli, funkciója összetett. A belélegzett levegőt felmelegíti (állandó 36-37 fok C), párásítja (75-80% páratartalom), szűri és tisztítja (a csillószőrök a garat felé továbbítják az orrba került részecskéket), részt vesz a fertőzések elleni védelemben, biztosítja a szaglást és részt vesz a hangszín kialakításában. Ezek a funkciók csak ép orrnyálkahártya esetén működnek - hívta gfel a figyelmet dr. Varga Judit csecsemő- és gyermekgyógyász, házi gyermekorvos.

A nátha az orrüreg nyálkahártyájának gyulladása. Csecsemő és gyermekkorban jellemzően a rhinovírusok okozzák.

 Az újszülöttek, és a kiscsecsemők alapvetően orrukon át veszik a levegőt. Ha ez bármi okból nem lehetséges, akkor az a nyugtalanságtól egészen az életet veszélyeztető exsiccatióig (mivel nem képesek megfelelő mennyiségű folyadékot elfogyasztani) számos problémához, betegséghez vezet.

Ha az orrüreg a levegő számára nem átjárható, az első és legmegfelelőbb megoldás a tengervizes orrspray alkalmazását követő leszívás. Ezeknek a spray-knek bizonyítottan semmiféle káros mellékhatásuk nincs, hiszen természetes összetevőkön kívül mást nem tartalmaznak, nem áll fenn a hozzászokás veszélye és összetételüknek köszönhetően több ponton segítik a fent említett funkciók helyreállítását. Magnézium tartalmuk gátolja a gyulladást kiváltó anyagok felszabadulását, Kalcium tartalmuk a csillószőrök mozgását segítik, míg a kettő együtt megnöveli a hámsejtek élettartamát. A kálium a hám regenerálódásában játszik szerepet.

Így egy recept nélkül kapható, bárki által elérhető orvostechnikai eszközzel (orrspray) gyorsan és hatékonyan előzhetjük meg a szövődmények kialakulását.

Ha már szövődménnyel állunk szemben (arcüreggyulladás, középfülgyulladás, 8-10 éves kor felett homloküreg gyulladás) az oki terápia mellett is helye van a tengervizes orrspray-k alkalmazásának (a sűrűvé vált nyák oldása, a sérült hámsejtek regenerálódásának elősegítése).

Statisztikai adatok támasztják alá azt a megfigyelést, hogy évről-évre folyamatosan nő az allergiás panaszokkal küzdő gyermekek (és felnőttek) száma. Ilyenkor az antihisztamin tartalmú készítmények mellett elengedhetetlen a tengervíz tartalmú orrspray-k használata. Mint azt egy több mint 400 résztvevős (gyermek és felnőtt) klinikai vizsgálat igazolta, az allergiás betegekben a tengervíz használata 35%-kal mérsékelte a betegek panaszait, így javította életminőségüket.

A terhesség jelentős hormonális változásokat idéz elő a szervezetben. Ennek során is kialakulhat orrnyálkahártya duzzanat, mely sok kellemetlenséggel jár. Hatóanyagos orrpray-k használata nem ajánlatos a kismamák esetében érösszehúzó hatásuk miatt. A tengervíz tartalmú készítmények közül a hipertóniás (azaz magas sótartalmú) orrspray-k használata ebben az esetben ideális megoldás lehet, tekintettel arra, hogy csak természetes anyagokat tartalmaznak, ezért sem a magzatra, sem az anyára nem jelentenek kockázatot.

Felhasznált irodalom:

Nasal irrigation:From empiricism to evidence-based medicine. A rewiev

P.L.Bastier, A.Lechot, L.Bordenave, M.Durand,and L deGabory

European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases, 2015-11-01,Volume132, Issue 5,Pages281-285.