• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ariadné fonala az orrspray-k labirintusában

Címoldal 2019.05.06 Forrás: (X)
Ariadné fonala az orrspray-k labirintusában

Most az orrspray-k közötti eligazodáshoz hívjuk segítségül az aranyfonal-gombolyagot.

A görög mitológiában Ariadné a szerelmének, Thészeusznak adott egy aranyfonal-gombolyagot, hogy miután legyőzte Minótauroszt, a bikafejű, embertestű szörnyet, kitaláljon annak labirintusából. Életünk során sokszor érezhetjük azt, hogy nekünk is jól jönne Ariadné fonala, hogy segítsen kitalálni egy labirintusból, ezáltal megoldani egy problémát. Most az orrspray-k közötti eligazodáshoz hívjuk segítségül az aranyfonal-gombolyagot.

Jelen cikkben nem arról lesz szó, hogy milyen nevű orrspray-k és orrcseppek érhetőek el a patikai forgalomban, hanem arról, hogy az orrspray-k széles választékából milyen szempontokat figyelembe véve érdemes döntenünk. Az orrcseppekről itt most nem esik szó, mert az orrspray-k korszerűbb készítmények: porlasztják a folyadékot, ezáltal kíméletesebb és komfortosabb a használatuk, valamint egyenletesebben és mélyebben juttatják be az oldatot az orrüregbe.

Amikor bemegyünk a gyógyszertárba, rengeteg orrspray közül választhatunk. Sokszor nagyon nehéz a döntés, hogy mit vegyünk, melyik lesz a legjobb nekünk. Ehhez kívánok egy útmutatót adni, hogy könnyebb legyen az eligazodás.

Amikor tisztítani szeretnénk az orrjáratainkat, mert allergiás időszak van és a szennyeződéseket és virágport (polleneket) szeretnénk kimosni, a legolcsóbb választás a fiziológiás sóoldat. Csecsemőknél is nyugodtan alkalmazható. Kapható gyógyszertárban, vagy elkészíthető otthon. Ez tulajdonképpen a közönséges konyhasó 0,9%-os higított oldata.

Ugyanerre a célra az igazán jó megoldás a tengervizes orrspray-k izotóniás változata. Ezek sótartalma ugyanúgy 0,9%, de előnyük a sima fiziológiás oldattal szemben, hogy a tengervíz ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt segít megőrizni az orrnyálkahártya egészségét, hidratálja és regenerálja a már sérült, kiszáradt orrnyálkahártyát. A tengervízben található magnézium gátolja a gyulladást kiváltó anyagok felszabadulását, a kálcium a csillószőrök mozgását javítja, míg a kettő együttesen a hámsejtek élettartamát növeli meg. Kálium tartalma segíti a hám sérüléseinek javítását.

Ugyanúgy bármely korosztály használhatja, nincs mellékhatása, nem irritál, nem szárítja a nyálkahártyát és nem lehet hozzászokni. A babavárás és a szoptatás időszakában is kiváló megoldás. Az izotóniás orrspray-k használatát érdemes akkor is megfontolni, ha csak poros, szmogos környezetben tartózkodunk, mert ugyanúgy az orrunknak is szüksége van a tisztán tartásra, mint testünk bármely részének.

Számos hatóanyagos orrspray használatakor kiszáradhat az orrnyálkahártyánk, ami nagyon kellemetlen, fájdalmas is lehet. Ilyen esetekben is jól működik, ha ezek használata után izotóniás tengervizes orrsprayt használunk, hogy nedvesen tartsuk, regeneráljuk az orrnyálkahártyát.

A következő lépés, amikor nem csak tisztítani szeretnénk az orrjáratot, hanem orrdugulásunk is van. Az izotóniás oldat már nem elég, de még nem szeretnénk hatóanyagos orrsprayhez nyúlni, vagy kisbabát várunk, esetleg szoptatunk. Bizonyos gyógyszerek mellett és egyes betegségek esetén is ellenjavallt a hatóanyagos orrspray-k használata. Ekkor érdemes a magasabb sótartalmú, ún. hipertóniás tengervizes oldatokat választani a gyógyszertárban. Már csak azért is, mert a tengervíz jótékony hatását ebben az esetben is ki tudjuk használni, ugyanakkor a magas sótartalomnak (általában 3,5%) köszönhetően az orrdugulásunkat is tudjuk enyhíteni. Kisgyermek kortól használható, szintén nem lehet hozzászokni.

Vannak esetek, amikor mindenképp indokolt a hatóanyagos orrspray használata, mert makacsabb, erősebb orrdugulással küzdünk, és persze nincs olyan ok, ami miatt ne használhatnánk. Ezek az orrspray-k is recept nélkül kaphatók. Általában 2 éves kor felett használhatók és legfeljebb egy hétig, mert itt előfordulhat hozzászokás. Egy hét után, ha még fennállnak a panaszok, célszerű áttérni a hipertóniás tengervizes oldatra és felkeresni a háziorvost, ha eddig még nem tettük meg. A hatóanyagos orrspray-k között elérhető olyan, amely tartósítószer-mentes. Ezeket részesítsük előnyben.  Még jobb, ha olyat választunk, mely a hatóanyaga mellett tengervizet is tartalmaz, annak minden jótékony hatásával.

Léteznek még a szteroid tartalmú orrspray-k, melyek receptkötelesek. Gyulladáscsökkentő hatásuk van, általában szénanátha, poratka allergia kezelésében használják.

Mikor használjuk?0,9%-os, fiziológiás (tengervizes) orrspray3,5%-os, hipertóniás (tengervizes) orrsprayorrödéma csökkentő hatóanyagos orrspray
orrtisztításigenigen nem
orrdugulásnemigenigen
orrnyálkahártya szárazságigenigennem
megfázásigenigenigen
allergiaigenigenigen
csecsemőigennemnem
kisgyermekigenigenigen
2 év feletti gyermekigenigenigen
felnőttigenigenigen

 

Mikor használjuk?​0,9%-os, fiziológiás (tengervizes) orrspray3,5%-os, hipertóniás (tengervizes) orrsprayorrödéma csökkentő hatóanyagos orrspray
terhességigenigennem
szoptatásigenigennem

egyes betegségek

(pl. szívbetegség, magas vérnyomás)

igenigennem
egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok)igenigennem


Összefoglalva, a választásnál vegyük tehát figyelembe a következőket:

• tartalmazzon tengervizet, amely segíti az orrnyálkahártya épségének megőrzését, hidratálását és a regenerálódását,

• az életkor, terhesség, szoptatás, egyéb betegségek és más alkalmazott gyógyszerek szerint válasszunk,

• kezdjük a leggyengébbel, a fiziológiással, majd a hipertóniás oldaton keresztül haladjunk az orrödéma csökkentő, azaz hatóanyagos orrspray-k felé,

• sose használjunk a szükségesnél erősebb készítményt,

• a hatóanyagos orrspray-ket legfeljebb egy hétig használjuk,

• ha egy hét után még úgy érezzük, hogy szükségünk van orrsprayre, mert még mindig nem kapunk az orrunkon keresztül rendesen levegőt, térjünk át a hipertóniás orrsprayre.

Dr. Márkus Anikó gyógyszerész