• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elindult a Richter innovációs pályázatának közönségszavazása

Címoldal 2021.02.24 Forrás: (X)
Elindult a Richter innovációs pályázatának közönségszavazása

A díj weboldalán minden e-mail címmel rendelkező érdeklődő számára lehetőség nyílik az online szavazásra március 14-ig.

A korábbi években tapasztalt nagy érdeklődés, és a rengeteg innovatív, hiánypótló ötletet tartalmazó pályamunka alapján a Richter Gedeon Nyrt. számára egyértelmű volt, hogy újra meghirdeti egyedülálló pályázatát. Ugyanakkor a járvány miatt felmerült a kérdés, hogy a jelenlegi extrém terhet jelentő helyzetben vajon a szakemberek éreznek-e majd erőt arra, hogy kreatív ötleteken törjék a fejüket, és jelentkezzenek a pályázatra. De az orvosok, egészségügyi dolgozók, pedagógusok, gyógyszerészek ismét nagy elhivatottságról tettek tanúbizonyságot. A beérkezett több száz pályázat megmutatta, az egészségügyben és oktatásban dolgozók maximálisan azonosulni tudnak a díj mottójával és valóban.

A zsűri tagjai, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra újságíró, pszichológus, Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, Kertész Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője és Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke. Mindannyian olyan újszerű, megvalósítható ötleteket vártak a pályázóktól, amelyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyíti, minőségi változást hoz a hétköznapokban.

Az egészségügyi és oktatási területeken dolgozók „békeidőben” is fokozott stresszhelyzetnek vannak kitéve, a pandémia új kihívásai pedig még inkább próbára teszik mentális állapotukat. Soha nem volt aktuálisabb tenni azért, hogy megbirkózhassanak a mindennapok nehézségeivel. Az egészségügyi dolgozó kategória egyik döntős csapata a kórházban dolgozók jóllétét szeretné támogatni ötletével, a pedagógus csapatok egyike pedig az oktatás minden területén jól használható módszertant dolgozna ki a kiégés megelőzésére.

Az online tér jelentőségének szerepe a mögöttünk álló hónapokban erősebb lett, mint valaha. Sokan felismerték a témában rejlő kimeríthetetlen lehetőséget, és az is bebizonyosodott, a könnyen elérhető, praktikus és mindenekelőtt hiteles információkra óriási az igény. A gyógyszerész csapatok közül kettő is erre a keresletre kínál megoldást.

Az idei kiemelt pályamunkák között megjelenik a családalapítás témája, a fiatalok jövőképének formálása, a pályaválasztás, karrier kérdése. Az általános iskolás korosztálynak projekt alapú élményoktatást a szülők bevonásával, az érettségizőknek pedig a kutatói létbe való betekintést nyújtanak az idei döntős csapatok. Két projekt is a film erejével kíván hatni a világra. Az egészségügyi dolgozó kategória egyik csapata a hazánkban számos fiatalt érintő gerincferdülést korrigáló műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatná meg a nagyközönségnek egy dokumentumfilm formájában. Egy elhivatott pszichiáter főorvos és profi filmes csapata megható játékfilmen keresztül hozná közelebb hozzánk az egyre többeket érintő betegséget, a demenciát. A prevenció, egészségtudatosság, környezetvédelem minden évben visszaköszönő téma a döntős pályázatok között. Egy gyógyszerész csapatvezető a patika falain kívül is szeretné tudatosságra bírni környezetét, az egészséges táplálkozás népszerűsítésével egészen egyedi módon. Az egészségügyi kategória mentőtiszt pályázója grafikus testvérével évek óta tervezik egy olyan Prehospitális sürgősségi kézikönyv megalkotását, ami az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkájának támogatását szolgálná a sürgősségi ellátásban.

A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy bármelyikük lesz az öt szerencsés kiválasztott egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd. A csapatok részletes bemutatását, fotókat és videókat a www.richterannadij.hu oldalon lehet megtekinteni.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot.

A díj weboldalán minden e-mail címmel rendelkező érdeklődő számára lehetőség nyílik az online szavazásra.

A közönségdíj sorsa március 14-ig a szavazók kezében van.

Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk.

A boldog döntősök kilétére április 13-án derül fény.

Bemutatjuk a Richter Anna Díj 2021 orvos kategória döntős csapatait:

Az orvos kategória döntősei idén is a filmeket hívnák segítségül a gyors, hatékony információátadás érdekében. Témáik a fogantatástól az idős korig minden korosztályt felölelnek. Dr. Barna István belgyógyász tanár úr elengedhetetlennek tartja az egészséges életmódról való kommunikációt: „Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy társadalmunk egészségét milyen nagymértékben befolyásolja a tudatos életmód. Nagy öröm volt számomra, hogy a döntős csapatok között köszönthettük az időskori demenciával és a termékenység-tudatossággal foglalkozó csapatot is. Ugyanakkor az egészségügyi szakember-utánpótlást támogató csapat projektterve is rendkívül fontos témával foglalkozik. Így nyugodt szívvel mondhatom, hogy a társadalmunk már biztosan nyer, bármelyik csapat is lesz az orvos kategória idei győztese.”

Nefelejcs – Beszéljünk a demenciáról!

A demencia a 65 év feletti lakosság körében 1% gyakoriságban fordul elő. Ez az arány ötévente csaknem kétszeresére emelkedik. A probléma pedig mind az idős betegek, mind családjaik számára nagy kihívást jelent a mindennapokban. Az orvos kategória Nefelejcs – Beszéljünk a demenciáról! elnevezésű projektjében egy pszichiáter főorvos és profi filmes csapata megható játékfilmen keresztül hozná közelebb hozzánk ezt az egyre többeket érintő egészségügyi problémát.

Nefelejcs fotóalbum

Helló Termékenység Tudatosság!

Sokan vannak, akiknek egy saját kisbaba egyelőre messzinek tűnő álom, az odavezető út pedig gigászi küzdelem. Mindenkinek fontos lenne tudnia, hogy a termékenységet számos körülmény befolyásolhatja. A téma iránt elkötelezett orvoscsapat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a mozgásszegény életmód, az elhízás, a kóros soványság, illetve a dohányzás egyértelműen csökkenti az esélyét a várandósság kialakulásának. Életmódunkkal felelősek vagyunk az egészségünkért, és sokszor azért is, hogy lehet-e később gyermekünk. Ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a termékenység biológia óráját a legmodernebb kezelésekkel sem lehet visszatekerni, sem a nők sem a férfiak esetében. A Helló Termékenység Tudatosság! projekt minderről nyújtana felvilágosítást rövid, animációkkal kiegészített videókkal.

Termékenységtudatosság fotóalbum

Mi leszel, ha nagy leszel?

A legtöbb embernek nagyon nehéz eldöntenie, milyen pályát válasszon, mi legyen az a terület, ahol élete nagy részét tölti majd. Sokszor még felnőtt korban sem teljesen magabiztosak ezzel kapcsolatban. Pedig a megfelelő képzésre történő jelentkezésről már középiskolás korban dönteni kellene. Dr. Balogh Enikő pályázatának fő célja, hogy izgalmas kisfilmekkel segítsen megismerni az egészségügyhöz, természettudományhoz kapcsolódó hivatásokat, eddig nem ismert aspektusból: rögös utakon, sikereken, kudarcokon keresztül. A Foglalkozások bemutatása középiskolások részére projekt olyan kulisszatitkokba vezetné be a fiatalokat, amelyek jövőjüket is meghatározhatják, az adott képzések népszerűségét pedig növelné. A filmekhez kapcsolódóan pedig személyes beszélgetésekre is lehetőséget adna a program.

Mi leszel fotóalbum

A többi kategória döntőseiről itt olvashat