• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hiperbár oxigénterápia újra Magyarországon is

Címoldal Szerző:

Több évtized után ismét elérhető hazánkban is az
oxigénadás tengerszintnél magasabb nyomáson.

Bizonyos akut események, illetve krónikus betegségek miatt a normális szöveti vérátáramlás lecsökkenhet, a szöveti funkciók károsodhatnak. Az oxigénhiányos terület – és ezzel a funkciókiesés, illetve a szövetkárosodás mértéke is – csökkenthető HBO-terápiával, mely több évtized után ismét elérhető hazánkban is.


A nyomás alatt álló levegő belélegzésének jótékony hatása már több mint háromszáz éve ismert. A brit orvos, Henshaw már 1664-ben alkalmazta a sűrített levegőt, amely tapasztalatai szerint serkentette az emésztést és a légzést, valamint már ekkor megfigyelte és lejegyezte a dekompressziós betegség kiváltó okát, a buborékképződést.


A nyomás szervezetre gyakorolt hatásáról legelőször a búvárok számoltak be, ezért a hiperbár terápiát főként azoknak a nehézségeknek az enyhítésére fejlesztették ki, amelyekkel a búvároknak szembe kell nézniük. A két legjelentősebb búvárbetegség a dekompressziós betegség és a légembólia, ezek kezelésének egyedüli módja a hiperbárikus kamra alkalmazása. A kezelés során a merüléshez használt gázból felszabaduló nitrogénbuborékok ismét oldott állapotba kerülnek a szervezetben. Ezután a gáz a tüdőn keresztül távozhat a szervezetből a kamra nyomásának lassú, kontrollált csökkentése mellett.


Bár az orvostudomány hosszú időn keresztül úgy tekintett a hiperbár oxigénterápiára (HBO), mint kizárólag a dekompressziós betegség és a légembólia kezelésére alkalmas módszerre, napjainkban a HBOT kezelések körülbelül 2 százalékát teszik ki a búvárbalesetek, az esetek túlnyomó többségében a kezelés egyéb gyógyászati célokat szolgál.

A kezelés részletei:

A hiperbár oxigénterápia (HBO) során a páciens egy levegő-terű nyomás- (keszon) kamrában ülve, vagy fekve, arcmaszkon keresztül a kamra-környezetnek megfelelő nyomású, orvosi tisztaságú, 100%-os oxigént lélegzik be.


A HBO kezelés működési elve visszavezethető a Henry féle gáztörvényre, mely kimondja, hogy a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő. A vérplazmába fizikálisan beoldódott oxigén mennyisége – nyomásfüggően – a normális körülmények közt szállítotténak akár húszszorosára is növelhető.


Minél több oxigén van a vérben, annál mélyebbre tud a kapillárisokból a szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint normál körülmények közt.

Alkalmazási területek

A HBO terápia hatását a kezelendő betegségtől függően más és más módon fejti ki:
• Szén-monoxid-, vagy cyanid-mérgezés esetén a vvt.-Hgb. oxigénszállító helyeinek zöme hosszabb ideig blokkoltak, a vér nem tud O2-t transzportálni a testszövetek felé. Mivel a HBO2 fizikálisan beoldódik a plazmába; az O2-igény HBO-terápiával megoldható a blokkolt Hgb. ellenére is.

• Műtét, baleset miatti jelentős vérveszteség, illetve például sarlósejtes krízis esetén jelentősen kevesebb oxigénmennyiséghez jut a szervezet ez áthidalható plazma-expander-infúzió és HBO-terápia kombinálásával.

• Krónikus megbetegedéseknél és rosszul gyógyuló sebeknél hosszú távú javulást csak az érintett terület kis véredényeinek újraképződése hozhat. Ehhez rendkívül sok oxigén szükséges, melyet extra mennyiségben vihetünk be a szervezetbe HBO-kezeléssel, így a testszövetek gyógyulási folyamata nagy fokban felgyorsítható.

• A zúzott, illetve rossz vérellátású területen lévő sebekbe került anaerob kórokozók makacs, súlyos sebfertőzést okozhatnak. A HBO-kezeléssel létrehozott magasabb oxigéntartalom vizsgálatokkal igazoltan „felturbózza" a fehérvérsejteket (gyorsabban elpusztítják a szervezetbe került kórokozókat), az anaerob kórokozókra (pl.: gázgangréna/Clostridium-fertőzés, “húsfaló baktériumok", stb.) direkt toxikus hatással van. A HBO-val bejuttatott jelentős mennyiségű – akár a „normális" húszszorosát is meghaladó – oxigén számos további mechanizmust (immunválasz sebességét, a különböző anyagcsere- és egyéb folyamatokat) is felgyorsít.

• A vér magas oxigéntartalmának további előnyei: jelentős vizenyő-csökkentő hatás. Az ödéma nyomást gyakorol a környező szövetekre (és a környező véredényekre), ez a vérátáramlás, az oxigenizáltság további romlásához vezet. HBO2-vel csökkenteni, ill. eliminálni lehet a szöveti oxigénhiányt, ezzel restituálódik az érintett szövetek károsodott funkciója – ezzel az ödémásodási hajlam is visszacsökken.

A hiperbár oxigénterápia felhasználási területei igen szerteágazóak, a HBO sikeresen alkalmazható például szénmonoxidmérgezés, különféle fertőzések, búvárbalesetek, valamint a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában.

A HBO továbbá hatékonyan segíti a diabétesz, a neurológiai megbetegedések, mint például a migrén, az égési sérülések, keringési rendellenességek, sclerosis multiplex, reumatizmus, potenciazavar, sportsérülések, de akár az onkológiai terápiák mellékhatásainak kezelését is.


A felsorolás természetesen nem teljes, és a hiperbár oxigénterápia alkalmazási területeivel kapcsolatosan jelenleg is folynak a kutatások, így a közeljövőben további kórképekben is új terápiás publikációk és indikációk várhatóak, mint például az őssejt beültetés hatékonyságának fokozása.

Elérhető a kezelés:

Magyarországon jelenleg egyetlen helyen lehet hiperbár kamrában gyógyulni (a jelenleg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén működő kamra az intézmény bezárásával az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe költözik: 1528. Budapest, XII. Szanatórium u. 19.). Összehasonlításként: Németországban több mint 40 ilyen kamra működését finanszírozza a társadalombiztosítás, Peking városában pedig több mint 200 hiperbár kamra üzemel.


A Hűvösvölgyi úti centrum hiperbár kamrájában egyszerre 12 személy fér el ülő helyzetben, az egészségügyi személyzeten kívül. A kamrai terápiás tevékenységek, illetve beavatkozások duplán biztosítottak, manuálisan és automatikával állandóan kontrolláltak. A kamrával egybeépített két fős személyzsilip különállóan, elektronikusan és manuálisan / hidraulikusan / is vezérelhető.


A hiperbár oxigénterápiáról az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a www.baromedical.hu weblapon, illetve a 391-5302-es telefonszámon.