• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Idén is nyolc tanárnak adták át a pedagógusok Kossuth-díját

Címoldal 2020.12.28 Forrás: Weborvos
Idén is nyolc tanárnak adták át a pedagógusok Kossuth-díját

A Rátz Tanár Úr Életműdíj idén egy tiszteletteljes főhajtás minden pedagógus előtt, aki egész életét a jövő nemzedékek tanításának szentelte.

Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, alkalmazkodva az aktuális körülményekhez a december 15-i héten virtuális térben került sor a díjátadásra, ahol a három, díjat alapító cég – Ericsson Magyarország, Graphisoft SE és Richter Gedeon Nyrt. – vezetői nem csak az idén díjazott tanárokat méltatták, hanem az összes pedagógus előtt kifejezték hálájukat.

Az idei, az oktatás szempontjából is rendhagyó helyzet rengeteg változást hozott mind a pedagógusok, mind a diákok életébe. Nagymértékű rugalmasságot tanúsítva minden nap túlléptek a megszokott, hagyományos kereteken, hogy oktató-nevelő munkájukat a megváltozott körülmények között is teljesítsék. A Rátz Tanár Úr Életműdíj ezért idén egy tiszteletteljes főhajtás minden pedagógus előtt, aki egész életét a jövő nemzedékek tanításának szentelte.

Az elmúlt két évtizedben összesen 152 olyan, az 5-12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg az életműdíjat, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerésre – amelyet minden évben tantárgyanként két-két pedagógus kap meg - bárki jelölhet tanárokat, a nyertesek személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.

2020-ban a járványügyi helyzetre való tekintettel a Rátz Tanár Úr Életműdíj díjazottjainak bemutatását a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos Facebook-oldalán közzétett eseményben követhették figyelemmel az érdeklődők december 15. és 18. között.

„A díj létrehozásakor célkitűzésünk volt, hogy ne csak a tanári közösség és egy szűkebb diákközösség, de az ország megismerje, hogy vannak kiváló tanáraink, akik gyermekeinket nevelik. Olyanok, akik úgy figyelnek a gyermekeinkre, mint Rátz tanár úr is figyelt a diákjaira. Az elmúlt 20 évben a Rátz Tanár Úr Életműdíjnak presztízsértéke lett a tanárok között. Mind a díjazottjaink, mind az ő kollégáik büszkék arra, ha egy Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár van a közösségben.” – mondta el Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke az online díjátadón.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. pontosan 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a mögötte álló Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok támogatásából, valamint hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához is. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja.

A 2020-ban Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült tanárok:

Matematika:

Dr. Horváth Eszter (Budapest) Kempelen Farkas Gimnázium

Dr. Kiss Géza (Budapest) Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fizika:

Lévainé Kovács Róza (Karcag) Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Farkas László (Keszthely) Vajda János Gimnázium

Kémia:

Dobóné Dr. Tarai Éva (Budapest) Berzsenyi Dániel Gimnázium

Sebő Péter (Budapest) ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

Biológia:

Gadóné Kézdy Edit (Budapest) Deák Téri Evangélikus Gimnázium

Dr. Franyó István (Budapest) Arany János Általános Iskola és Gimnázium