• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza Híradó - 2. hét

Címoldal Forrás: OEK

Több megyét és a fővárost érinti az influenza járvány.

Az év második hetében az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága duplájára emelkedett az előző héthez viszonyítva. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján megállapítható, hogy 2008. január 07-13. között az országban mintegy 30 000 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt.


Ezen a héten kivétel nélkül minden megyében többen jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel. Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága a korábbi hetekben nem érintett Dél-alföldi és Észak-magyarországi régiókban emelkedett a legerőteljesebben, ezeken a területeken az előző heti érték háromszorosát regisztrálták. A három dunántúli régióban két és félszeresére, a Közép-magyarországi és az Észak-alföldi régiókban pedig másfélszeresére emelkedett az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága.


Az ország 7 közigazgatási régiójából ötben az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága átlépte a járványos küszöböt (200/ 100 000 lakos).


A régiókon belül az egyes megyékben is eltérő a lakosság érintettsége, az influenzaszerű megbetegedések és a virológiai adatok alapján az influenza aktivitása 4 megyében (Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest) magas és hét megyében (Békés, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Vas, Veszprém) valamint a főváros területén közepesnek minősíthető.
A 2. héten öt olyan közösségi [2 óvodai (Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megye) és 3 általános iskolai (2 Budapest és 1 Jász-Nagykun-Szolnok megye)] járványról érkezett jelentés, ahol a klinikai tünetek és a nagyarányú hiányzás miatt felvetődött az influenzavírus kóroki szerepe. A virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.


Ezen a héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 30,1%-a 15 éven aluli gyermek volt. A betegek 40,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 24,9%-a 35-59 évesek és 4,8%-a pedig 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző héthez viszonyítva emelkedett a gyermekek érintettsége, 12 megyében az országos átlag feletti. Kiemelésre érdemes, hogy Békés és Nógrád megyében a betegek több mint fele gyermek.

A 2008. év 2. hetében 33 vizsgálati anyagot küldtek az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára (21 mintát sentinel orvosok által, 12 mintát a hagyományos beküldés keretében). A sentinel orvosoktól érkezett minták közül 9 esetben a PCR vizsgálat eredménye influenza A (H1) pozitívnak bizonyult, a pozitivitási arány 42,8% volt. A hagyományos beküldéssel beérkezett minták közül 1-1 esetben direkt antigén kimutatással influenza A és influenza B, 2 esetben PCR vizsgálattal influenza A (H1) vírust, 1 esetben influenza B vírust azonosítottak.
A második héten azonosított 14 influenzavírus közül 12 influenza A (85,7%) és 2 influenza B vírus(14,3%) volt.


Összegzés: A 2007. év 40 - 2008. 2. hete között az Országos Epidemiológiai Központban és az ÁNTSZ regionális intézeteinek víruslaboratóriumaiban 177 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot légúti vírusok kimutatása céljából, közülük összesen 28 mintában influenza A, 3 mintában pedig az influenza B vírus jelenlétét igazolták.