• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Junior kategóriával bővül a Richter Anna Díj

Címoldal 2022.10.10 Forrás: (X)
Junior kategóriával bővül a Richter Anna Díj

2022. november 27-ig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várják.

2018-ban indult el a Richter Anna Díj, amely az elmúlt négy évben húsz hiánypótló ötlet megvalósítását tette lehetővé összesen 80 millió forintból. Az október 6-án megrendezett premier eseményen nemcsak a negyedik évad győztes projektjeit mutatták be, de bejelentették, hogy elindul az ötödik pályázati időszak is, mely alkalmából újabb, Junior kategóriával bővül a Díj. Így 2022. november 27-ig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várják.

„Az oktatás és a diákok, hallgatók kiemelten fontosak a Richter számára. Több olyan programunk van, főként a természettudományok terén, ami őket célozza meg tehetséggondozás, mentorálás, edukáció formájában. Szeretnénk hozzájárulni, hogy felnőjön egy olyan generáció, akik mernek újítani és megtapasztalják, például a Richter Anna Díj támogatásával, hogy érdemes kreatívnak, innovatívnak lenni” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

A Junior kategóriához új zsűritagként csatlakozott Polgár Judit, aki szívügyének tekinti a jövő generációjának támogatását. „A fiatalok kreativitásának fejlesztése befektetés a jövőbe, hiszen a jó problémamegoldó képesség olyan kincs, ami egész felnőtt életükre hatással lesz majd. Nagy öröm számomra, hogy csatlakozhattam a Richter Anna Díj zsűri csapatához, és ennek köszönhetően lehetőségem lesz arra, hogy segítsem a tehetséges és kreatív fiatalok kibontakozását, önmegvalósítását.”

A Richter Anna Díj eseményén bemutatták a negyedik évad díjazott projektjeiről készült kisfilmeket. A színpadon minden csapattal egy-egy zsűritag beszélgetett, akik beszámoltak róla, miként lett az ötletből valóság, miként keltették életre a díjnyertes projektjeiket. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott hivatásukban, és az elismerésnek köszönhetően olyan álmuk válhatott valóra, amit a Richter támogatása nélkül nehezen tudtak volna létrehozni.

Sine Morbo társasjáték – innovatív kártyajáték az egészségmegőrzésért

Dr. Mucsi Anna agilis, elhivatott orvosként kulcsfontosságúnak tartja csapatával együtt az egészségmegőrzést, a prevenciót. A Sine Morbo társasjátékkal interaktív, játékos formában juttatják el az egészségnevelést a fiatalokhoz. A projekt fontos üzenete, hogy egy egészségesebb generáció felnevelése kisebb terhet ró az egészségügyi rendszerre, ami hosszú távon össztársadalmi szinten is kifejti pozitív hatását. Az orvos kategória győztes csapata egy társasjátékfejlesztőt is bevont a projektbe, hogy a végeredmény igazán szórakoztató legyen a sok hasznos információ mellett.

Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke, a Richter Anna Díj zsűritagja nap mint nap találkozik a győztes csapat által felvázolt problémákkal: „Bátran mondom magam a prevenció élharcosának, és nem egyszer látom, ahogy a pácienseimnek leesik a tantusz, mit kellett volna másképp csinálni egészségük megőrzése érdekében. Miközben soha nem késő életmódot váltani, nagy előnyben vannak azok a fiatalok, akik akár a Sine Morbo társasjátéknak köszönhetően a megelőzést választják.  Személy szerint pedig nagyon várom, hogy családommal kipróbálhassuk, milyen is a prevenció játékos formában.”

video

Oktatókonyha – hogy az anyagcsere-betegséggel élő családok élete könnyebb legyen

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján nemcsak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik Kiss Erika dietetikus és az egészségügyi kategória győztes csapatának többi tagja. A szakemberek olyan oktatókonyhát hoztak létre, amely rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek ad helyet. Céljuk, hogy támogató közösségben, játszva tanuljanak a nehéz élethelyzettel küzdő érintett családok.

Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag büszke arra, hogy ez a Nyugat-Európában bevett gyakorlat Magyarországon elsőként a Richter Anna Díj támogatásával valósult meg. „Ezek a családok nap mint nap megküzdenek azzal, hogy gyerekük nem ehet olyan hétköznapi dolgokat, amiben fehérje, glutén vagy egyéb összetevő található. Óriási küzdelmeken keresztül varázsolják változatossá a család étrendjét, nagy áldozatok árán. Látom magam előtt, ahogy Erikával nemcsak sütés-főzés lesz az oktatókonyhában, de egy nagy adag szeretettel, csipetnyi vidámsággal mosolyt is csal majd a szülők és gyerekek arcára.”

video

Gyógyszer VloggerKids – edukációs videók a különböző gyógyszerformákról kisgyermekes szülők számára

A Semmelweis Egyetem győztes gyógyszerész csapata Dr. Somogyi Orsolya vezetésével a különböző gyógyszerformákkal és a leggyakoribb betegségek kapcsán felmerülő gyógyszeres kezelésekkel ismertetik meg a kisgyermekes szülőket rövid, látványos videókon keresztül. A kisfilmek célja, hogy szakmailag megbízható, hiteles, a tévhiteket eloszlató gyakorlati tanácsokat adjon a különböző gyógyszerformák helyes alkalmazásával kapcsolatban.

 „A világhálón terjedő, olykor a terápiás hatást csökkentő, de akár komoly gondot is okozó házi praktikákkal sajnos mi is gyakran találkozunk. Jó érzés, hogy olyan projektet támogathatunk, ami a tisztánlátást és a biztonságos gyógyszerhasználatot teszi lehetővé az online tér zűrzavaros világában” – mondta el a Gyógyszer VloggerKids csapat edukációs viedói kapcsán Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

video

Kutyajó móka – Hoppával és Ritmussal, a két terápiás kutyával táboroztak a gyerekek

Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta csapatával és segítő kedvenceivel a Kutyajó móka projekt keretében nyári táborokat szervezett speciális ellátást igénylő gyerekeknek. A pedagógus kategória győztesei nehéz terheket vettek át egy időre a családok válláról, és életre szóló élményekkel gazdagították a gyerekeket. Emellett a társadalom figyelmét is felhívták arra, hogy a sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek ugyanúgy fontos, hogy a tanévet izgalmas kalandokkal, nevetve pihenjék ki.

Szily Nóra még emlékszik a nyári szünet kihívásaira, amikor szülőként ő is törte a fejét, hogyan oldja meg munka mellett a gyerekek gondtalan vakációját: „A sérült vagy hátrányos helyzetű gyerekek szülei számára elképesztő szorongást jelent a tanév vége, hiszen sokaknak közülük a munkájukat kell feladni ahhoz, hogy 24 órás felügyeletet biztosítsanak csemetéjüknek. A Richter Anna Díjból megvalósult táborok ugyan nem oldottak meg mindent, de ha egy kicsit könnyítettünk ezeknek a családoknak a terhein, már megérte. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek láthatóan „kutyajól” érezték magukat!”

video

Merj segítséget kérni! - különleges erőforrás gyűjtő hétvégék daganatos betegségben érintettek számára

A közönségdíjas Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és csapata a díjból online pszicho-onkológiai csoportfoglalkozásokat és „Erőforrás gyűjtő hétvégéket” valósítottak meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból. A csapat a pszichés segítségkérésnek, a beteg optimista hozzáállásának, a támogató sorstársközösségnek a fontosságára hívja fel a figyelmet.

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő hármas ikrei mellől érkezett az eseményre: „Jó újra itt lenni ennyi csodálatos nő társaságában. A Merj segítséget kérni! projekt szereplői mind-mind bátor, példaértékű emberek, akik önmagukat felvállalva üzenik a világnak, hogy vannak helyzetek, amikor nem kell magányos hőst játszani. És ha valami, akkor a daganatos betegség ezek közé tartozik.”

video

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy kezdeményezésével olyan projektek megszületését tegye lehetővé, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

2022. november 27-ig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra, a pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad helyet. Az érdeklődők naponta friss tartalommal és izgalmas nyereményjátékokkal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij közösségi oldalon.