• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lézeres szemműtét árak összehasonlítása

Címoldal 2020.04.07 Forrás: (X)
Lézeres szemműtét árak összehasonlítása

A beavatkozásnak több típusa is van, természetes, hogy árkülönbségek vannak az egyes lézeres szemműtétek között.

A lézeres szemműtétek története Magyarországon közel három évtizedre nyúlik vissza. Több szemészeti klinika foglalkozik a látásjavító beavatkozással, így napjainkban már nemcsak a fővárosban, hanem egy-két vidéki nagyvárosban is igénybe vehetjük ezeket a szolgáltatásokat.

Amikor a látásunk élességét szeretnénk visszakapni érthetően igyekszünk a legkörültekintőbben eljárni, és nagy gondossággal keressük azt a szemklinikát, ahol megkaphatjuk a legmegfelelőbb ellátást.

Érthető módon egy egészségügyi szolgáltatás kiválasztásánál gyakran nem az ár az elsődleges szempont, amit mérlegelünk, ugyanakkor egy olyan megkerülhetetlen tényező, amit biztosan jelentős súllyal esik latba a végső döntés meghozatalánál.

Mitől függhet egy lézeres szemműtét ára?

Sokunknak úgy tűnik, hogy a lézeres szemműtét egy olyan fogalom, ami mindig egy típusú eljárást takar. A valóság ezzel szemben az, hogy a beavatkozásnak több típusa is van. Mindegyik módszer egyedi sajátosságokkal rendelkezik, egy azonban biztos: mindegyik lézeres látásjavító beavatkozás biztonságos és alkalmas arra, hogy tökéletes látást biztosítson szemüveg és kontaktlencse nélkül.

Vannak nagyon gazdaságos kezelés típusok, amelyekkel, akár több százezer forint is megtakarítható. A Budai Szemészet weboldalán egy helyen megnézheti, hogy milyen árkülönbségek vannak az egyes lézeres szemműtétek között. Lényeges momentum azonban, hogy jellemzően a kedvezőbb árú beavatkozásoknál hosszabb a lábadozási és így a munkából kieső idő, ezen kívül igazán kellemetlen érzések is kísérhetik a műtét utáni regenerálódást.

A négy leggyakrabban alkalmazott lézeres látásjavító beavatkozás:

PRK

Gyakorlatilag ez az eljárás a sarokkő, ahonnan a lézeres látásjavító műtétek elindultak világhódító útjukra. A szemész szakorvos a szaruhártyát felső részén található hámsejteket mechanikusan távolítja el, majd ezek után végzik el a lézeres dioptria korrigáló beavatkozást. A technológia már sokat fejlődött az első beavatkozások óta, azonban mind a mai napig ez a beavatkozás jár a legtöbb kellemetlenséggel: akár 6 hónap is lehet a végleges látásélesség kialakulása, tovább tart a szemcseppek használata. Az ismételt munkába állásig, akár 7-10 nap is eltelhet, viszont ez a legolcsóbb eljárás. Bár, ha hozzávesszük a munkából kieső idő költségét, akkor már nem is biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint a magasabb árú kezelések.

Érintésmentes Zero-Touch

Az angol elnevezés árulkodó, a PRK eljárással szemben itt már nem a műtő orvos végzi el a felső hámréteg eltávolítást, hanem maga a lézer, ami a dioptriát is kezeli. Az eljárás előnye, hogy a látás hamarabb kitisztul, mint PRK estén és a regenerálódás is gyorsabban lezajlik, bár a lebenyes lézeres szemműtétekhez képest még mindig hosszabb időt vesz igénybe.

LASIK

A LASIK eljárás során a szakorvos egy speciális eszközzel lebenyt hoz létre, a szaruhártya megfelelő rétegében. Ezt felhajtva végzik el a dioptria javító beavatkozást. A korábban említett felszíni beavatkozással szemben ez már egy nagyon kíméletes módszer, néhány órával a kezelés után jó látás alakul ki.

FEMTO 

A FEMTO kezelés során már két lézert használnak a teljes műtéti folyamat végrehajtásához. A LASIK eljárásnál megismert lebenyt egy speciálisan erre a célra fejlesztett lézer alakítja ki. A páciensek többségénél a kezelés után rögtön vagy legkésőbb néhány óra múlva éles a kép és akár már másnap munkába lehet állni. Enyhe kellemetlenség a műtét napján tapasztalható, de ez néhány óra alatt teljesen megszűnik. A FEMTO beavatkozás egyetlen hátulütője, hogy a többihez képest drága, ára fél millió forint körül mozog.

A fenti információk alapján alaposan megfontolhatjuk, hogy melyik eljárást válasszuk. Értelemszerűen minél modernebb és gyorsabb gyógyulást biztosító eljárást mellett döntünk, annál magasabb árat fizetünk. Mindenképpen számoljunk azonban a munkából kiesett napok számával és az egyéb kockázatokkal, hiszen nem biztos, hogy számunkra a legkedvezőbb ár nyújtja a legjobb megoldást.

Mit mérlegeljünk a lézeres szemműtét árának tekintetében?

Az árak mérlegelésénél vegyük figyelembe a teljes szolgáltatás csomagot, értsük meg mit tartalmaz pontosan a lézeres látásjavító beavatkozás ára, milyen garanciát kapunk a kezelés eredményére és ne feledjük el mérlegelni a fizetési konstrukciókat sem! A havi részletfizetés sokunk számára elérhetővé teszi a legmodernebb beavatkozást is.