• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyar orvos 2006 januári száma

Címoldal

Megjelent a Magyar orvos legfrissebb száma.

Aktuális

Átlát-hatóság
Az idei négy helyett jövőre hat országos vizsgálat megindítását tervezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A biztosító többek között azt is vizsgálja majd, kimutatható-e az orvosok vényfelírási szokásaiban a gyártók promóciós tevékenysége.

Irracionális csodavárás
A felére zuhant az elmúlt szűk évtizedben a felhalmozásra fordított összeg az önkormányzati egészségügyben -- derül ki Németh György most lezáruló vizsgálatából. A kutató szerint ez az önkormányzati egészségügy legveszélyesebb bombája. Az önkormányzatok nem bizonyultak alkalmasnak a kórházi szektor kezelésére. Pedig volna megoldás, lenne mit tanulnunk az amerikaiaktól, ám úgy látja, ehelyett a választások után újabb forráskivonásra kell számítani.

Mit kell tudni az új védőoltási rendszerről?
A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek területén Magyarország olyan eredményeket ért el, amelyekre joggal lehet büszke. Hazánk lakosságának 99 százalék feletti "átoltottsága" (vagyis a kötelező védőoltásokon átesettek aránya) kiemelkedően jónak mondható, s ugyanez mondható el a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedésekről is. )

Jogszabályfigyelő
Jogszabályváltozások 2006

Az alábbi összeállításunkban arra a két Kormány Rendelet módosításra hívjuk fel az Önök figyelmét, mely jelentős mértékben befolyásolhatja a praktizáló orvosok munkáját, illetve annak elszámolását. Januártól változik a betegek továbbutalási rendje is.

Gyógyítás
A szívinfarktus utáni kezelés

Minden ember életében óriási megrázkódtatást okoz egy szívinfarktus átélése, mely az egész további életre hatással lehet. Sokan csak ilyenkor eszmélnek rá addigi életvitelük hibáira, a megelőzés elszalasztott lehetőségeire, és ilyenkor határozzák el az életmód-változtatást.

A hasnyálmirigy betegségei -- Mit tehet a háziorvos a gasztroenterológus nélkül?
A hasnyálmirigy rejtett anatómiai elhelyezkedése, funkciójának nehéz megítélése miatt a háziorvosok számára viszonylag nehezen vizsgálható szervek közé tartozik. Az utóbbi években azonban a képalkotó eljárások hozzáférhetőbbé és mind hatékonyabbá váltak, a funkcionális vizsgálatok elérhetősége is javult, így a gasztroenterológus közreműködésével e szerv betegségei egyre könnyebben felismerhetőkké váltak.

Az irritábilis bél szindróma kezelése
Az irritábilis bél szindróma (IBS) funkcionális betegség, melyet krónikus vagy gyakran visszatérő hasi--alhasi diszkomfortérzés jellemez, gyakoriságát 7--22% között adják meg. A panaszok rontják az érintett betegek életminőségét.

A Helicobacter pylori eradikációja
Tavaly október 6-án a hírügynökségek világgá kürtölték az alábbi hírt: "A 2005. évi orvosi-élettani Nobel-díjat Barry J. Marshall és Robin J. Warren ausztrál kutatók kapták megosztva a Helicobacter pylori nevű baktérium felfedezéséért, illetve annak megállapításáért, hogy a Helicobacter-fertőzés felelős a gyomor- és bélbetegségek egy részéért."

Erozív nyelőcsőbetegségek diagnosztikája, kezelése
Az alábbi cikkünkben a különféle okok következtében kialakuló erozív nyelőcsőbetegségek vizsgálati módszereiről és azok kezeléséről olvashatnak.

Táplálékallergiák
Napjainkban folyamatosan növekszik az atopia, az allergiás dermatitis,a légúti allergiás tünetek előfordulása, ezzel párhuzamosan okoznak növekvő problémát az ételekkel összefüggésbe hozható adverz reakciók.