• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi a teendő orrsövényferdülés esetén?

Címoldal 2019.11.29 Forrás: (X)
Mi a teendő orrsövényferdülés esetén?

Az orrsövényferdülés csak operációval szüntethető meg, más kezelési lehetőség nem jöhet szóba, de a műtéti technika többféle lehet.

Az orrsövényferdülést komolyan kell venni, mivel egyes esetekben nemcsak esztétikai szempontból okozhat kellemetlenséget, hanem sokféle betegség előidézője is lehet. Ezért kialakulása esetén fontos, hogy minél előbb szakorvoshoz forduljunk, hogy az emiatt megjelenő betegségek súlyosbodása megelőzhető legyen. Az alábbiakban Dr. Pataki Zsolt fül orr gégész cikkét olvashatják.

Mikor beszélünk orrsövényferdülésről?

Az orrsövény egy olyan csontos és porcos elemekből álló képződmény, ami az orrüreget két részre osztja. Amennyiben bármilyen deformitás, alaki eltérés következik be az orrnak ezen a részén, azt összefoglaló néven orrsövényferdülésnek nevezzük. Nagyon gyakori jelenségről van szó, a lakosság több mint kétharmadánál kialakul. Az érintettek között nagy arányban vannak férfiak, mint nők.

Az orrsövényferdülés kialakulása és tünetei

Az esetek döntő többségében a probléma amiatt jön létre, mert az orrsövény gyorsabban növekszik, mint az orrnak az alapja és az oldalsó része. Ez ahhoz vezet, hogy az orrsövény nem fér el az orrüregben, a helyhiány következtében pedig különböző irányokba tér ki. Extrém esetben akár S alakú deformitás is létrejöhet. Ezeket az alaki eltéréseket balesetek is okozhatják, tipikus példaként hozhatók fel a sportsérülések.

Sokszor panaszmentes marad az érintett személy, de komolyabb esetben az orr nem megfelelő szellőzése miatt a legkülönbözőbb szövődmények alakulhatnak ki. Többek között előfordulhat fejfájás, kóros orrfolyás, orrmelléküreg-gyulladás, de akár középfülgyulladás, halláscsökkenés is felléphet.

Diagnózis és kezelési lehetőségek

A beteg orrának szemrevételezése, tüneteinek megismerése, valamint az orrtükrözés elvégzése jellemzően elegendő a diagnózis felállításához. Ez alapján eldönthető az is, hogy szükséges-e a műtéti beavatkozás, ugyanis az orrsövényferdülés csak operációval szüntethető meg, más kezelési lehetőség nem jöhet szóba.

A műtéti technika többféle lehet. Ezek lényege úgy foglalható össze, hogy az orrsövényt borító lágyrészek lefejtését követően az elferdült csontos és porcos részeket ismét egyenes pozícióba helyezik, indokolt esetben bizonyos részeket el is távolítanak. Az ismét egyenessé tett orrsövényt – a lágyrészek visszahelyezését követően – tamponokkal, esetleg varratok segítségével rögzítik. Bármilyen technikával végzik a műtétet, a metszés, illetve a varrat mindig az orrüregen belül helyezkedik el.

A tampont rendszerint két napig az orrban kell hagyni, ez idő alatt mindenképp szükséges a kórházi megfigyelés. A pár másodpercig tartó eltávolítás némi kellemetlenséggel, esetleg minimális vérzéssel járhat.

A műtétet követő egy-másfél hónapban érdemes kerülni a sportolást, intenzív fizikai terhelést. Jellemzően ennyi idő kell ahhoz is, hogy az orrüreg teljesen kitisztuljon és az orrlégzés minősége teljesen elérje az egészséges szintet. Természetesen javulást már a műtétet követő néhány napban is érzékelhetünk.