• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 1-4. rész

Címoldal 2019.01.03 Forrás: Weborvos Szerző:
Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 1-4. rész

A négyrészes sorozat első része 2018 első negyedévével foglalkozik.

A magyar egészségügy idei éve különösen izgalmasan alakult. Összefoglaló sorozatunkban kísérletet teszünk annak bemutatására, mi minden történt világunkban. A négyrészes sorozat első része 2018 első negyedévével foglalkozik.


Január

 Ekkora béremelést kapnak a mentősök

Januártól az Országos Mentőszolgálat dolgozói az ágazati béremeléseken felül újabb, 10%-os béremelésben részesülnek, ami a kivonuló állomány mellett az adminisztratív, illetve fizikai munkát végző dolgozókra is kiterjed - közölte az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleményben.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/ekkora_beremelest_kapnak_a_mentosok/243367/

 

Konszolidáció: az elgondolás kifejezetten jó
Kifejezetten pozitívan értékelték egybehangzóan a tavalyi kórházi konszolidáció feltételeit a Weborvos által megkérdezett menedzserek, szakemberek. Az eddigi legkorrektebb adósságrendezés zajlott tavaly év végén, állította egyik forrásunk, mondván, széles körű egyeztetés előzte meg a szempontrendszer kialakítását, amit be is tartottak a források elosztásakor.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/konszolidacio_az_elgondolas_kifejezetten_jo/243410/

 

Reagált a miskolci szuperkórház főigazgatója
A Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) sehová nem lett beolvasztva, bezárásról pedig szó sem volt és a jövőben sincs ilyen terv. Jelenleg is ugyanabban az osztályszerkezetben látja el feladatait. A változás mindössze annyi, hogy egy háromtagú szakmai vezető testület – melyet a főorvosok maguk közül, titkos szavazással választottak meg – vezeti az intézményt. Dr. Barkai Lászlót a főorvosi kar nem választotta be a háromtagú vezetőségbe - reagált dr. Tiba Sándor főigazgató a csütörtöki Népszava Recseg-ropog a miskolci szuperkórház című cikkére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház lapunkhoz eljuttatott közleményében.
http://weborvos.hu/regionalis_hirek/reagalt_a_miskolci_szuperkorhaz_foigazgatoja/243449/

 

Megemelték a HBCs-t, a német pont értékét
Az emberi erőforrások minisztere és a nemzetgazdasági minisztere - 21/2017. számú Egészségügyi Közlönyben megjelent - együttes közleménye alapján a fekvő- és járóbeteg-szakellátás és laboratóriumi ellátás teljesítményegységei emelkedtek a 2017. november havi teljesítmények elszámolásától kezdődően a NEAK tájékoztatása szerint.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/megemeltek_a_hbcs_t_a/243464/

 

FESZ-elnök: neuralgikus pont az egészségügy
A FESZ elnöke, dr. Soós Adrianna a döntéshozóknak is üzenve rámutatott, a tét nem kicsi: neuralgikus pont az egészségügy, ami mindenkit érint. A betegeken túl az ágazatban dolgozó 100 ezer munkavállalót, akik lélegzetvisszafojtva várják a változásokat.
http://weborvos.hu/lapszemle/fesz_elnok_neuralgikus_pont_az/243521/

 

Új mentőautókat avattak Budapesten
Idén újabb 117 mentőautót szerez be a kormányzat - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatóján, melyet abból az alkalomból tartott, hogy hétfőn 20 új mentőautó állt forgalomba.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/uj_mentoautokat_avattak_budapesten/243604/

 

Világszínvonalúvá válik az idegtudományi intézet
– Az Egészséges Budapest program részeként, közel hárommilliárd forint forrásból kezdetét veszi az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) fejlesztése – jelentette be Nagy Zoltán, az intézmény főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Kormányzati forrásból 2,435 milliárd forintot az orvosi műszerek megújítására, cseréjére, valamint informatikai fejlesztésekre költenek. További 265 millió forintból pedig arra kap lehetőséget az intézet, hogy még az idén megtervezze a főépület – a következő években mintegy hatmilliárdos költségvetésből megvalósuló – bővítését és fejlesztését – emelte ki.
http://magyaridok.hu/belfold/tovabbi-fejlesztesek-indulnak-az-orszagos-klinikai-idegtudomanyi-intezetben-2688730/

 

Ösztöndíjjal támogatják a fiatal orvosokat Egerben
Az idén is ösztöndíjjal támogatja az egri Markhot Ferenc Kórház a fiatal orvosokat első szakvizsgájuk megszerzésében - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t. A kórház közleménye szerint 2017-ben tizennyolc rezidenssel kötöttek szerződést, őket havi bruttó 100 ezer forinttal támogatják a képzési idejük alatt. Januárban újabb három fiatal orvos kérte és kapta meg az ösztöndíjat. Velük együtt így már 21 rezidens dolgozik az egri intézményben. Az országszerte egyedülálló és példaértékű kezdeményezést tavaly szeptemberben indította útjára az egri Markhot Ferenc Kórház. A Ringelhann Béla nemzetközi hírű, egri származású professzorról elnevezett ösztöndíj meghirdetését az intézmény stabil gazdálkodása és pénzügyi helyzete tette lehetővé - olvasható a közleményben.
http://weborvos.hu/regionalis_hirek/osztondijjal_tamogatjak_a_fiatal_orvosokat/243699/

 

A választási kampány árnyékában: ki mer ma?
A következő ciklusra további béremelésekkel kivezethetővé válhat a hálapénz és büntethetővé elfogadása. Az egészségpolitikában is mindenki ráfordult a választási kampányra, legalábbis ezt lehetett érzékelni az Egészségügy 5 Dimenzióban című mai szakmai konferencia első etapjában. „Idő hiányában" nem volt lehetőség kérdezni az előadóktól, és több unalomig ismert téma került ismét terítékre. Bátor hangvételű, kritikus referátum hangzott el Orosz Éva professzor asszonytól, aki élesen ellenpontozta az ágazat kormányzati kommunikációját. Szintén a bátrak táborát gyarapította Éger István, a MOK elnöke, aki úgy vélte, a következő ciklusra további béremelésekkel kivezethető lesz a hálapénz, és büntethetővé válik elfogadása. A legizgalmasabb előadás Nyitrai Miklós professzoré volt (Pécsi Tudományegyetem intézetigazgatója) a 3D nyomtatásról, amely – mint mondta –: „fejlett technológia, de csak egy eszköz, amihez kell az innováció, az intuíció", tehát az emberi tudás is.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/a_valasztasi_kampany_arnyekaban_ki/243782/

 

Február

Zacher: Tiszta a lelkiismeretünk
Súlyos hasi fájdalmakkal vittek be a kórházba egy férfit néhány napja, akit gyermekei állítása szerint többszöri kérésre sem láttak el – írta a 24.hu. Fél napi várakozás után vitték be a műtőbe, de már késő volt. Az 58 éves férfi másnap délelőtt meghalt. Zacher Gábor, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője Egyenesen című műsorunkban az esetre vonatkozóan azt mondta, az ő és kollégái szakmai lelkiismerete tiszta, szakmai hiba nem történt – olvasható a hirtv.hu portálján.
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/zacher-tiszta-a-lelkiismeretunk-2443916

 

Hétmilliárdból fejlesztik a Szent Rókus Kórházat

Már idén 406 millió forintból, hosszú távon pedig több mint hétmilliárd forintból újul meg a Szent Rókus Kórház az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőjelölt. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy 2007-ben megküldték a kórháznak a „halálos ítéletét”, de néhány maroknyi ember kitartó munkával elérte, hogy az intézet ma is létezzen. Közölte, az Egészséges Budapest Program keretében a teljes főváros és a környéken lakók ellátását újraszervezik.
http://magyarhirlap.hu/cikk/109655/Tobbmilliardos_fejlesztes__a_Szent_Rokus_Korhazban

 

A világ legmodernebb szív-CT készülékét adták át a SE városmajori klinikáján
A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új kardiográf CT-vel vizsgálják majd, melyet pénteken adtak át ünnepélyes keretek között a klinikának. Ez a világon az első, legmodernebb, kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gép.
http://www.origo.hu/tudomany/20180202-modern-sziv-ct-keszuleket-mutattak-be-a-se-varosmajori-klinikajan.html

 

Új sugárterápiás eszköz az Onkológiai Intézetben
Idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére - mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjevasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét.
http://weborvos.hu/regionalis_hirek/uj_sugarterapias_eszkoz_az_onkologiai/244017/

 

Leváltották a miskolci kórház főigazgatóját
Váratlanul visszavonta főigazgatói megbízatását a humán miniszter Tiba Sándornak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának. A fölmentését maga az érintett is egy tegnapi főorvosi értekezlet előtt tudta meg néhány perccel, amelyen Németh László, a kórházfenntartó hivatal főigazgatója bejelentette a döntést. Az indoklás: Tiba Sándor „megrendült egészsége” miatt nem tudja ellátni feladatát.
http://nepszava.hu/cikk/1152155-levaltottak-a-miskolci-korhaz-foigazgatojat

 

Újabb fordulat, fontos témák a sztrájktárgyaláson
Ki kell dolgozni azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az alapellátók bérhátránya megszűnjön. Szerdán újabb tárgyalási forduló zajlott az egészségügyi ágazat vezetése, valamint a reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnerei között.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujabb_fordulat_fontos_temak_a/244077/

 

100 napja működik már az EESZT
A rendszer bizonyította, hogy működőképes és kényelmesebbé teszi az egészségügyben dolgozók, valamint a betegek életét is. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindításával a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek. Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, az EESZT november elsejei elindulása óta száz nap telt el, ezalatt több mint háromezer patika, hatezer háziorvos, száz kórház és háromszáz önálló járóbeteg-intézmény csatlakozott a rendszerhez, a "felhőben" 125 millió tranzakció történt és majdnem 60 millió receptet rögzítettek.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/100_napja_mukodik_mar_az/244122/

 

8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban
A következő években több mint 8 milliárd forint értékű fejlesztésre nyílik lehetőség a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban - közölte Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője (KDNP) az intézményben megtartott keddi sajtótájékoztatón. Csak az idén 3,7 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kap a kórház, és hosszabb távon további 5 milliárd forint támogatásban részesül - mondta a kormánypárti politikus.
http://weborvos.hu/regionalis_hirek/8_milliardos_fejlesztes_a_szent/244182/

 

Egészségügy 2018: egyetlen mutatót sem találtunk, amelyből jó hírt lehet fabrikálni
(Ország)állapotfelmérő cikksorozatot indít két hónappal a választás előtt a hvg.hu. A legfontosabb szakterületek közül elsőként az egészségügyet járjuk körül: mi jellemzi most, mik a legnagyobb gondok, mivel szembesül egy beteg ma Magyarországon, ha orvoshoz/kórházba kerül?
http://hvg.hu/itthon/20180213_egeszsegugy_2018

 

A jövő kórháza épül Dél-Budán
Bedros Róbert: A kompromisszumok nélküli beruházás 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd. A betegek biztonsága lesz az elsődleges szempont a leendő dél-budai centrumkórház tervezésénél. Ezt szolgálják az ultramodern technikákkal felszerelt egyágyas kórtermek éppúgy, mint a csúcstechnológiás orvostechnikai eszközök – magyarázta a Magyar Időknek adott interjúban a beruházás miniszterelnöki biztosa. Bedros Róbert megfogalmazása szerint bizonyos értelemben egy kompromisszumok nélküli szuperkórház épülhet meg néhány éven belül, amelyben nem valamiféle elitellátás, hanem egy minden igényt kielégítő, XXI. századi közellátás folyik majd.
https://magyaridok.hu/belfold/jovo-korhaza-epul-del-budan-2791296/

 

Nem az épületek, a műszerek adják az egészségügyben a törődést, véli az államtitkár
„A betegek által igényelt törődést nem az épületek vagy a műszerek nyújtják, hanem az ápolók, ezért a kormány különösen megbecsüli a szakdolgozók munkáját" - jelentette ki Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a magyar ápolók napja központi ünnepségén. Az MTI beszámolója szerint Ónodi Szűcs azt mondta, a kormányzat eddig példátlan mértékben, négy lépcsőben 53 százalékkal emelte a szakdolgozói béreket.
https://index.hu/belfold/2018/02/19/egeszsegugy_apolok_allamtitkar/

 

Mobil CT a Bajcsyban – Megszólalt a főigazgató
Napokon belül megoldják, hogy legalább egy sátortető védje az udvari, mobil CT-be tolt betegeket – így reagált lapunk kérdésre Bodnár Attila, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatója. Az intézményben február eleje óta van átmeneti állapot, a képalkotó diagnosztikai szolgáltató akkor távozott, és kezdődött meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán kiválasztott új gép telepítése. Azóta egy kamionban üzemelő mobil CT-vel vizsgálják a fekvő betegeket. A járó betegeket pedig ideiglenesen átirányították a XIII. kerületi rendelőbe.
http://nepszava.hu/cikk/1153440-mobil-ct-a-bajcsyban---megszolalt-a-foigazgato

 

A V4-ek megerősítették az egészségügyi együttműködést
A visegrádi országok sokat segíthetnek egymásnak az alapellátás, a háziorvosi szolgálat fejlesztésében is. A visegrádi országok az egészségügy területén is együttműködnek, fontos a közös fellépés a gyógyszerpolitikában, az alapellátás fejlesztésében és a táplálkozással összefüggő betegségek elleni küzdelemben is - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján Budapesten. Balog Zoltán hangsúlyozta: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország megtette az első lépéseket az együttműködés felé a gyógyszerek tisztességes árazása, a közös vakcinabeszerzések, és az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás ügyében.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/a_v4_ek_megerositettek_az/244374/

 

SBO-k: nincsenek adatok, elemzések, konzekvenciák
Betegcentrikus szemlélet a betegségcentrikus ellátórendszerben. A korszerű kórházi sürgősségi ellátás Magyarországi kialakítása és megalapozása Berényi Tamás aneszteziológus, sürgősségi orvostani szakorvos nevéhez fűződik.
http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/sbo_k__nincsenek_adatok__elemzesek__konzekvenciak

 

Az orvoskamara szerint nem kell sztrájkolni
Indokolatlan az egészségügyi munkabeszüntetés. A demonstrációra készülő Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felnagyítja a problémát – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Éger István,a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki jelezte, a pár forintos béremelések a dolgozók töredékét érintik, a többség jól járt.
http://magyarhirlap.hu/cikk/111829/Az_orvoskamara_szerint_nem_kell_sztrajkolni

 

Március

Jelzálog került a sugárterápiás gépekre Miskolcon
Fölcímkézte a Raiffeisen Bank a miskolci megyei kórházban a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépeket. A sárga cédulán arról tájékoztatnak, hogy a gépre zálogjog bejegyzés került. Karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet.
http://nepszava.hu/cikk/1154190-jelzalog-kerult-a-sugarterapias-gepekre-miskolcon/

 

Több mint egymilliárd forintból fejlesztik idén az egri Markhot Ferenc Kórházat
Egymilliárd forintot meghaladó összegű állami és uniós, valamint saját forrásból valósulnak meg fejlesztések idén a Markhot Ferenc Kórházban – jelentette be a főigazgató az intézmény gazdálkodásáról és szakmai munkájáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Egerben.
https://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-egymilliard-forintbol-fejlesztik-iden-az-egri-markhot-ferenc-korhazat-2850282/

 

Mészáros János: a rezidensprogram csökkentette a doktorok elvándorlását
A béremeléstől kezdve a várólisták csökkentésén át az egynapos sebészet bevezetéséig nemigen maradt az egészségügyi ágazatnak olyan szegmense, amelyet ne fejlesztett volna a kormány az elmúlt nyolc évben. Az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár lapunknak többek között arról beszélt, a tárca nemcsak az egészségügyben dolgozók nagyobb megbecsülésére fordított figyelmet, hanem a betegek hatékonyabb és gyorsabb ellátásáért az egynapos sebészetet is kiemelten támogatja.
https://magyaridok.hu/belfold/jelentos-elorelepesek-az-egeszsegugy-teren-2855178/

 

Vastagbélszűrés: ötszázan még élhetnének
Ha holnap megérkeznének a háziorvosi rendelőkbe a minták beküldésére szolgáló eszközök, akkor is kétséges lenne, hogy 2018. november 30-áig el lehetne-e végezni 75 000 ember szűrését, amit az uniós forrásokért cserébe vállalt a projektgazda ÁNTSZ, illetve annak jogutóda, az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, amelyet Szentes Tamás helyettes államtitkárként vezet.
http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/vastagbelszures__otszazan_meg_elhetnenek

 

Tízmilliárd forint pályázható családbarát szülészetek kialakítására
Családbarát szülészetek kialakítására pályázhatnak intézmények tízmilliárd forint keretösszegben – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón. Novák Katalin közölte, a pályázatot azért hirdették, hogy a Magyarországon működő 78 szülészeti osztály a lehető legmegfelelőbb legyen az édesanya, az édesapa és az újszülött számára, ezzel is hozzájárulva a pozitív szülésélményhez. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, az intézmények pályázhatnak a szülészetüket érintő infrastruktúra-fejlesztésre, vagy tanfolyamokra, képzésekre küldhetik a munkatársakat.
https://magyaridok.hu/belfold/tizmilliard-forint-palyazhato-csaladbarat-szuleszetek-kialakitasara-2860158/

 

Magyarországon minden adott a sikeres szervátültetésekhez
Hazánkban elvégezték a tízezredik transzplantációt. Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.
http://magyarhirlap.hu/cikk/112597/Magyarorszagon_minden_adott_a_sikeres_szervatultetesekhez

 

Egyedülálló beruházás a dél-budai szuperkórház
Projektcég alakul a Dél-budai Centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Simicskó István honvédelmi miniszter, a térség ország­gyűlési képviselője azt mondta: a szuperkórház felépítése Újbuda életében is mérföldkő, amely egyben azt mutatja, hogy a kormány az ország biztonságán túl olyan fontos értékek mentén kötelezte el magát, mint az egészség megőrzése és helyreállítása
https://magyaridok.hu/belfold/egyedulallo-beruhazas-del-budai-szuperkorhaz-2884509/

 

Sokat javulhat a gyógyszerbiztonság
Kétmilliárd forintos európai uniós forrásból átfogó fejlesztés kezdődik. Egy európai uniós programnak köszönhetően összesen kétmilliárd forintot fordíthat az étrend-kiegészítők, a gyógyszervizsgálatok és -mellékhatások adatbázisának kialakítására az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A hatóság emellett táplálkozási ajánlásokat is kidolgoz az időskorúaknak – közölte Pozsgay Csilla, az intézet főigazgatója.
https://magyaridok.hu/belfold/sokat-javulhat-gyogyszerbiztonsag-2888694/

 

Elkeserítő listán került élvonalba Magyarország
Minden negyedik EU-tagállambeli lakos 70 éves kora előtt meghal. A halálozások 37 százalékáért a keringési rendszer megbetegedései, 26 százalékáért a rák a felelős. A 100 ezer lakosra jutó halálozások számával Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt, az uniós átlag másfélszeresét mutatja fel az Eurostat 2015-os adatokat bemutató listáján
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elkeserito_listan_kerult_elvonalba_magyarorszag.658650.html

 

Orvosi kamarai tagdíj: úgy emeltek, hogy elvettek
Megvonta egyebek mellett a pályakezdők, a táppénzen lévők, és a nyugdíj mellett dolgozó orvosok eddigi tagdíj kedvezményét a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezeteinek Tanácsa. Mindezt azután tették, hogy a legutóbbi, decemberi küldöttközgyűlés nem szavazta meg a tagdíjemelést. Bár Éger István elnök már akkor jelezte, ha tagdíjemelés elmarad „valószínűleg kénytelenek lesznek hozzányúlni a kedvezményekhez”. Most ez megtörtént
http://nepszava.hu/cikk/1155290-orvosi-kamarai-tagdij-ugy-emeltek-hogy-elvettek/

 

Több és korszerűbb jármű jut a légi mentőknek a beszerzés révén
Magyar tulajdonú EC–135-ösökkel szünteti meg a kormány a függő helyzetet. Használt, a jelenleginél korszerűbb, erősebb és fiatalabb EC–135-ös helikopterek vásárlásával szünteti meg a kormány a légi mentés területén kialakult előnytelen függő helyzetet. A kilenc, idáig Norvégiában szolgált géppel nagyobb lefedettségre, gyorsabb, éjjel-nappali betegelérésre nyílik lehetőség. A beszerzés kapcsán eddig megjelent cikkekkel ellentétben a pilóták és műszakaik munkahelye biztos, sőt további szakemberek kiképzése is folyamatban van
https://magyaridok.hu/belfold/tobb-es-korszerubb-jarmu-jut-legi-mentoknek-beszerzes-reven-2899413/

 

Konzílium az egészségügy megmentéséről
A választáson induló egy százaléknál nagyobb támogatottságú pártok, a Fidesz kivételével még tavaly aláírtak egy úgynevezett egészségügyi minimumot az ágazat számára legfontosabb lépésekről, most azt tekintjük át, mit kínálnak külön-külön a választóknak.
http://nepszava.hu/cikk/1155533-konzilium-az-egeszsegugy-megmenteserol

 

Tizennyolc milliárd forintból újul meg az ORFI
Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet fejlesztésére és korszerűsítésére mintegy 18 milliárd forintot fordít a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője Menczer Erzsébet képviselőjelölttel és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a magyar gazdaság eredményeinek köszönhetően az Egészséges Budapest Programot uniós támogatás nélkül, kizárólag hazai költségvetési forrásból valósíthatja meg a kormány.
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/tizennyolc-milliard-forintbol-ujul-meg-az-orfi

 

Tisztítják a privát gyógyítók piacát
Iránytűt kapnak a legális magánszolgáltatókhoz a betegek a Primus Egyesülettől. Ősztől védjegy jelzi majd a pácienseknek, hogy melyek a jogkövető, etikus szabályok alapján működő magánellátók. Ha például valahol elmarad a számla kiállítása, vagy netán hálapénz elfogadásán kapják a próbavásárlók a szolgáltatást nyújtókat, azok elbuktak a vizsgán, nem kaphatnak jogot a védjegy használatára. A minősítés azonban olyan igazi betegbiztonsági kérdésre, mint az ellátás minősége, már nem terjed ki
http://nepszava.hu/cikk/1155891-tisztitjak-a-privat-gyogyitok-piacat/

 

Bemutatták a mentődolgozók új munkaruháit
Elkészültek a mentődolgozók első új munkaruhái, amelyeket pénteken Budapesten mutattak be a sajtó képviselőinek.
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/23/bemutattak-a-mentodolgozok-uj-munkaruhait/

 

Körülbelül 100-150-en tüntettek az egészségügyért
A tüntetés szervezőinek felmérése szerint a megkérdezettek 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel. Minden közfinanszírozott egészségügyi intézményben dolgozó munkavállaló számára azonnali béremelést követelt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) az érdekképviselet szombati budapesti demonstrációján.
http://weborvos.hu/lapszemle/korulbelul_szazan_tuntettek_az_egeszsegugyert/244870/

 

Megújult a Jahn Ferenc kórház sürgősségi betegellátó osztálya
A kormányzati támogatással, az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásából megújított részleg mindenben megfelel a modern betegellátás feltételeinek – mondta el Cserháti Péter, a kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos, és kiemelte: ez a kezdeményezés első elkészült beruházása.
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/26/megujult-a-jahn-ferenc-korhaz-surgossegi-betegellato-osztalya

 

Szembeszállt a háziorvos a Honvédkórházzal
Nyílt levelet írt az intézmény orvosigazgatójának a körzeti orvos, s jelezte: a betegek rettegnek, hogy az sbo-ra kerülnek.
http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/szembeszallt_a_haziorvos_a_honvedkorhazzal/244966/

 

Új magánkórházat kaptak a budaiak
A mozgásszervi problémák kezelésére, programozott ortopédiai műtétekre specializálódott Emineo Egészségügyi Központ magánkórházat nyitott a Hegyalja úton. A Knoll házaspár és befektetőtársuk egymilliárd forintot költöttek a kórházra
http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/uj_magankorhazat_kaptak_a_budaiak.7651.html

Az összeállítás 2. része itt olvasható

Az összeállítás 3. része itt olvasható

Az összeállítás 4. része itt olvasható