• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mit tehet a légszennyezés ellen, ha Budapestre költözik?

Címoldal 2019.07.31 Forrás: (X)
Mit tehet a légszennyezés ellen, ha Budapestre költözik?

A mai technológia világában okostelefonra letölthető, szmogmérő applikációkkal is megkönnyíthetjük ezt a feladatot.

A fővárosi levegő minősége évtizedek óta rontja a közegészséget, de hasonló tünetekről számolnak be a vidéki, finomítók és erőművek közelében kialakult városok lakói is. Jó helyen lakni sokszor kiváltságnak számít, hiszen nem mindig van beleszólásunk a lakóhelyünk elhelyezkedésébe, olykor pedig az egészségügyi veszély csak évekkel később alakul ki. A légszennyezés azonban komoly dolog, és nem szabad félvállról venni. A Flatfy csapata azt javasolja, költözés előtt alaposan járjuk körbe nem csak a potenciális lakást, de a környékét is. Fontos, hogy az igényeinknek megfelelő felszereltségű szomszédságba bútorozzunk be, hiszen egy-két évtől kezdve akár életünk végéig ott tölthetjük a hátralevő napjainkat. Így hát az ingatlankereső portál azt javasolja, hogy miután megnéztük a lakást, hagyjunk időt a környék feltérképezésére is, sőt, akár kopogjunk be a szomszédokhoz is, hogy kikérjük a véleményüket az ottani körülményekről.

Sok esetben persze, legyen annak anyagi oka, vagy, mert fontos a munka szempontjából az adott területen való letelepedés, kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni. A legtöbb emberben pedig fel sem merül a levegő minőségének szempontja, amikor lakást keres, így akaratlanul is áldozatául esnek a gyakori felső légúti megbetegedéseknek. De mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj, és már csak a tünetekkel szembesülünk?

Takarítás

A pesti lakások sokkal gyorsabban porosodnak a vidékieknél, hála a poros, szmogos levegőnek. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen, és annál is inkább alaposan takarítsuk ki a lakást, különös hangsúlyt fektetve a portörlésre és a padló tisztán tartására. Ha pedig gyerekek is vannak a családban, elengedhetetlen, hogy a földön kúszáskor ne a port nyelje a földről. Ha nincs elég időnk a lakás tisztán tartásával foglalkozni, fogadjunk bejárónőt, hiszen az egészségük az egyik legértékesebb kincsünk. 

Maszkok

Ázsiában már elterjedt védekezési forma a levegő szennyezettsége ellen az orvosi maszkok használata. Hazánkban is kapni ilyeneket a patikákban, érdemes beszerezni egyet, vagy több eldobhatósat is akár, ha sokat tervez sétálni az autóktól hemzsegő belvárosi levegőn. Habár nem a legtrendibb megoldás, a légutai annál hálásabbak lesznek. A szmogon és a légszennyezésen túl ráadásul a baktériumok ellen is kiváló védelmet nyújt.

Légtisztító készülékek

Ma már rengeteg féle légtisztító készülék kapható a boltokban és online is. Van köztük olyan, ami a levegő megtisztításán túl a virág és egyéb allergének pollenjeit is kiszűri, párásít, és antibakteriális hatással is bír. Ezen túl is lehet még emelni a tétet az okostelefonról irányítható, aromaterápiás, illóolajos darabokkal, de ezek már luxus kiegészítők. A legegyszerűbb darabokkal is már hatalmas különbséget lehet elérni a lakásban, és az allergiásoknak is lényeges megkönnyebbülést hoz egy ilyen légtisztító készülék.

Felmérések alapján többen halnak meg idő előtt a levegő okozta szennyeződések miatt, mint például közúti balesetben. Ez a szám Európában 600 ezerre hág, miközben a balesetekben elhunytak száma 25 ezer fő évente. Azonban nem csak a korábbi elhalálozás miatt veszélyes az egyre burjánzó légszennyezés, hanem a szmog okozta megbetegedések gyarapodó száma ad igazi okot az aggodalomra. A részecske szennyezés ugyanis nem csak légúti fertőzéseket, de a szív- és érrendszerre is károsító hatással van. 

Így tehát érthető, hogy mennyire fontos a megfelelő lakóhely gondos, átgondolt kiválasztása. Nem csak a pillanatnyi kényelmünk, de az egészségünk és az életminőségünk is múlhat rajta. Ha pedig valaki az ingatlankeresés nehézségein aggódna, szerencsére ma már kifejlesztettek olyan keresőmotorokat, amiknek a segítségével egy helyen megtekinthető az összes létező hirdetés, ami az interneten kering. A Flatfy csapata pont egy ilyen webhelyet alkotott, hogy lerövidítse a kutatásra szánt időt. Eladó ingatlanoktól kezdve kiadó lakásokig minden megtalálható a keresőjükben, és szűkíthető további paraméterek alapján. A lakáskereséssel megspórolt időt pedig érdemes a környék, és a levegő minőségének a felmérésével tölteni. 

A mai technológia világában pedig már okostelefonra letölthető, szmogmérő applikációkkal is megkönnyíthetjük ezt a feladatot, ilyen például a Szmogjelző névre hallgató app, ami kiváló az ideális futóhely megállapítására is.