• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Négy kémiatanár vehette át a Richter egymilliós díját

Címoldal 2022.10.15 Forrás: (X)
Négy kémiatanár vehette át a Richter egymilliós díját

"Köszönet illeti azokat a pedagógusokat, akik időt, energiát nem sajnálva képezik és nevelik a jövő felnőttjeit".

Kevesen tudják, hogy a közismert Maslow piramis tetején nem az önmegvalósítás szerepel, hanem a valódi csúcs az önmagunkon túlmutató értelem. Ezekkel a gondolatokkal kezdődött a Magyar Tudományos Akadémián az az ünnep, amelyen immár 23. alkalommal azokat a kémiatanárokat tüntette ki a Richter Gedeon Nyrt. alapítványa, akiknek kiemelkedő szakmai munkáját, emberi kvalitásaikat az eseményen jelenlévő egykori tanítványaik is ékesszólóan méltatták.

Idén is négy kémiatanár vehette át a Magyar Kémiaoktatásért díjat, amelyet a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma évente ítél oda általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő tanároknak. A díj a pedagógusok áldozatos és magas színvonalú munkájának elismerését szolgálja, amivel jelentősen hozzájárulnak a kémia megszerettetéséhez, felkarolják a tehetséges diákokat, segítik a jövő természettudományos kutatóinak, oktatóinak kibontakozását.

A nemzetgazdaság versenyképességének alakulása nagymértékben függ az oktatás színvonalától, hiszen az innovációs eredmények legfőbb motorja a jól képzett szakemberek teljesítménye, ezért a Richter Gedeon Nyrt. kiemelt figyelemmel kíséri a magyar oktatás helyzetét. A társaság kötelességének érzi, hogy folytassa támogató tevékenységét ezen a területen. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma 1999 óta ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként egymillió forinttal járó díjat. Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért

„Az utóbbi időkben minden évben, amikor eljött a díjátadó napja, azt kellett mondanunk: még soha nem volt akkora szükségük a kémiatanároknak a Magyar Kémiaoktatásért díj által nyújtott anyagi és erkölcsi megbecsülésre, mint most. Idén is ezt kell mondanunk. A Richter Gedeon Nyrt. teljes szellemi erőforrásának és ambíciózus, a tanárokra nagymértékben támaszkodó hosszútávú jövőképének képviseletében szívből remélem, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor ez a díj nem a tanáraink nehézségeit próbálja ellensúlyozni, hanem a szárnyalásukat hivatott erősíteni. Egy ilyen jövő iránti elköteleződésünket mutatja, hogy idén a díj összegét ötszázezer forintról egymillió forintra emeltük, továbbá a kitüntetett tanárok és tanítványaik számára a díjátadót követően is kínálunk inspiratív programokat. Ahogy manapság sok helyen mondják: a ma osztálya a jövő országa!” – hangsúlyozta Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriumának elnöke.

„Minden díjátadás ünnep, a köszönet ünnepélyes kifejezése. Köszönet illeti azokat a pedagógusokat, akik időt, energiát nem sajnálva képezik és nevelik a jövő felnőttjeit. Nemcsak szakmai tudást, szakértelmet és szakmaszeretetet adnak át, hanem megtalálják annak útját, módját, hogy hogyan lehet hatással lenni a fiatalokra. Mintát adnak, példaképek lesznek és támogatást nyújtanak az egyéni életutak megtalálásában. A pedagógusi pálya akadályokkal teli, nehézségek sora merül fel nap mint nap. De a tanítás és a tanítványok szeretete mindent felülír. A Richter pedig nagy hálával és köszönettel tartozik azoknak, akik ezt választják életük egyik legfontosabb elemévé.

A díj odaítélése és átadása csak egy mozzanat, a mögötte lévő támogatás és bíztatás egy életre szól. Ahogy korábban is, a jövőben is kitüntetett figyelemmel szeretnénk követni a pedagógusokat és biztosítjuk az elismerést.” – mondta dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője.

2022. évi díjazottak és gondolataik az elismerés kapcsán:

ANZSELÁN ÉVA

Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola

„Köszönettel tartozom családomnak, a férjem, gyerekeink és a nagyszülők segítsége nélkül nem tudtam volna elég időt rászánva, szívvel-lélekkel a munkámmal foglalkozni. Az iskolai feladataimat, a tanítványaim fejlesztését a tőlem telhető legjobb teljesítményt nyújtva, eredményesen végezhettem. Sok-sok tanárom támogatása és iránymutató tanácsai vezettek a tanári pálya felé. Nagy szeretettel vesznek körül tanártársaim, átsegítve a mindennapok nehézségein. Így örömmel tanítok és szeretem a munkám. Hála és köszönet érte mindannyiuknak!”

FERENCZYNÉ MOLNÁR MÁRTA

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

„A tanári munkában a diákokkal való felfedeztetést, megértést szeretem a legjobban. Nagy öröm számomra, amikor visszajelzést kapok tanítványaimtól, hogy örülnek, hogy valami újat megtudtak, megértettek. Arra törekszem, hogy tudásvágyukat felkeltsem, kielégítsem. Szeretem a kémiafakultáción végzett közös munkát, aminek az eredményeként a diákok elérhetik céljaikat, vágyaikat, hogy a kívánt egyetemre bejussanak.”

MISKOLCZINÉ SZILÁGYI ANDREA

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

„Szeretném átadni tanítványaimnak szakterületem és a természet szeretetét, hozzájárulni személyiségük, értékrendjük formálódásához. Törekszem az általam fontosnak tartott értékeket közvetíteni feléjük és szeretném, hogy érezzék, rám mindig számíthatnak, bizalommal fordulhatnak hozzám.”

VERSITS LÍVIA

Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

„Számomra ez a szakmai díj nagyon megtisztelő, hisz így olyan méltán híres nevek mellé kerülhet fel az enyém is, akikre példaképként tekintek. Ezúton szeretném megköszönni az ELTE Kémiai Intézetében dolgozó dr. Wajand Judit, dr. Rózsahegyi Márta és dr. Szalay Luca oktatóknak, hogy figyelemmel kísérik munkámat. Szerencsém van: jó helyen tanítok, kiváló, tehetséges diákokat, kiváló környezeti feltételek mellett. Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a pedagóguskollégák odaadó munkája és a szülők segítsége nélkül. Köszönöm a Richternek, hogy támogatja a tehetséges diákokat és tanáraikat. Remélem, még sokáig lesz lehetőségem, erőm a kémia szeretetét, ismeretét továbbadni!”

Kapcsolódó hírek