• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Prognózis 2020-ig: iparágak válaszúton

Címoldal

A jelentés egy, a gyógyszer- és vegyiparban tapasztalható aggasztó tendenciára is rámutat.

A világviszonylatban is különleges tudományos súllyal rendelkező német Fraunhofer-intézetek egyike, a gazdasági kutatásokkal foglalkozó DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftschforschung) nemrégiben jelentést tett közzé, mely szerint a biotech-ágazat növekedésével 2020-ra megduplázódhat azok száma, akiknek megélhetése közvetlenül vagy közvetetten e szektortól függ.
Ez idő szerint a biotechnológiai cégeknél 89 ezer embert foglalkoztatnak, további körülbelül 170 ezer munkahely indirekt módon kapcsolódik e szféra tevékenységéhez; ez önmagában is azt jelzi, hogy a „fiatal” iparág fontossága mára nem kisebb, mint a vegy-, a gyógyszer- vagy az élelmiszeriparé.
A DIW jelentése szerint 2020-ra 169 ezer és 350 ezer közt lesz a közvetlenül a biotechnológiában alkalmazottak száma, a bio-cégek közvetlen gazdasági környezetében pedig további 217-471 ezer ember talál majd megélhetést.
A német gyógyszerpiacon, prognosztizálja a tanulmány, 2020-ra a jelenlegi 11-20 százalékról 18-40 százalékra nő a „high-biology”-eljárásokkal előállított termékek aránya –a nagy gyógyszergyártók, a „fürge” kis és középvállalkozások bevonásával egyre több ilyen termékkel bővítik kínálatukat. Ezzel együtt a biotech-fellendülés első számú terepe, úgymond, a vegyipar lesz, ahol a mondott időszakban a szóban forgó technológiákkal előállított érték aránya 4-ről 18 százalékra nő majd.
A DIW kutatói azonban a biotechnológiai ipar bizonyos jelenlegi gyengéire is rámutatnak. Németországban úgymond – az Egyesült Államokhoz és Angliához képest – az új gyógyszerfejlesztések viszonylag lassan „fordulnak termőre”. (Ezzel együtt a németek az egészségügyben felhasználható biotechnológia termékek mennyisége tekintetében az említett országok után a harmadikok a világtermelésben.)
Németországban kisebb a független biotech-vállalkozások száma (a jelentés szerint alig van köztük 15 évesnél idősebb), ezt azonban kiegyensúlyozza, hogy a nagy gyógyszer- és vegyipari cégek bőkezűen invesztálnak az ez irányú kutatásokba. A biotechnológia fejlődését azonban – így a DIW szakértői – a leginkább a kockázatitőke-hiány sújtja, valamint az, hogy az ágazat vállalatainak többsége kicsi: átlagosan mintegy 30 alkalmazottat foglalkoztatnak.
Valószínű, hogy a következő húsz évben Németország legfőbb piacát és konkurrenciáját Ázsia jelenti majd, igaz, az ázsiai vállalatok egyelőre még csak a termékfejlesztés – valamint a know-how- és tapasztalatgyűjtés – elején járnak.
A jelentés egy, a gyógyszer- és vegyiparban tapasztalható aggasztó tendenciára is rámutat: miközben e két ágazat a német gazdaság oszlopai közé tartozik és jelentős valutaforrást jelentenek, várható, hogy ha új eljárásaik és kutatásaik finanszírozottsága a jelenlegi szinten marad, előbb-utóbb veszíteni fognak súlyukból illetve jelentőségükből.