• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichés problémákat is okozhat az alvászavar

Címoldal 2022.11.15 Forrás: (X)
Pszichés problémákat is okozhat az alvászavar

Nagyon könnyen kialakulhat egy ördögi kör az alvászavar, a pszichés problémák és a kognitív zavarok között. Merjünk időben változtatni rossz szokásainkon!

Van, hogy nem könnyűek a napok. Úgy érezzük, le vagyunk lassulva, valahogy minden nehezünkre esik. Nem tudunk koncentrálni, nem jutnak eszünkbe a legalapvetőbb dolgok sem. Ettől persze ingerültek, idegesek lehetünk, és a stressztől olyan feszültek, hogy nem tudunk kikapcsolni. Ráfogjuk az időjárásra, a hírekre, a külső körülményekre, pedig lehet, hogy a probléma valahonnan egészen máshonnan ered. Például, ha tartósan alvási nehézségeket tapasztalunk magunkon.

Egy egyszerű online teszt segítségével bárki könnyedén meggyőződhet róla, hogy vajon szó lehet-e alvászavarról. Ha ennek gyanúja fennáll, érdemes mielőbb segítséget kérni és felkeresni egy alvászavarokkal foglalkozó szakembert.

„Az alvásdiagnosztikai rendelésen megforduló betegek panaszai az alvásnehézség mellett gyakran kiegészülnek a reakció- és döntési idő lassulásának megélésével, az emlékezet, a figyelem és a koncentráció zavarának élményével” – mondja dr. Batta Barbara, pszichológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. – „Nehézségeket élhetünk át jövőbeni feladatok, célok megtervezésében, a problémamegoldó gondolkodásban, valamint a szándékvezérelt, rugalmas viselkedésben váratlan helyzetekben. Nehézkesnek lassúnak érezhetjük gondolkodásunkat és ez legalább akkora frusztrációt okoz a mindennapokban, mint maga az elégtelen alvás élménye.”

Ahogy a szakértő magyarázza, a problémák nem is állnak meg itt ennyinél, hanem bizony tovább fokozódnak. Az alvászavar odáig vezethet, hogy nem csupán nagyfokú kínlódást idéz elő, hanem a társas, munkahelyi, tanulmányi, iskolai, viselkedéses területek működésének károsodását is okozza. Ha pedig hosszú ideig nem történik pozitív változás, könnyen kísérheti az állapotot szorongás és depresszió is. Egyéb, életmódunkban megjelenő rizikófaktorok is befolyásolhatják, fokozhatják az alvászavart és a vele járó pszichés tüneteket: ilyen a túlsúly, a nikotin- és alkoholfüggőség, a mozgásszegény életmód.

„Nagyon könnyen kialakulhat egy ördögi kör az alvászavar, a pszichés problémák és a kognitív zavarok között” – folytatja dr. Batta Barbara. – „A megtapasztalt kognitív problémák sokszor azzal a félelemmel töltik el a személyt, hogy valamilyen neurológiai zavar, például kezdődő demencia állhat az átélt nehézségek hátterében. Számos olyan terület van a munka világában, amely ezekre a készségekre épít, így mind ezen funkciók működése, mind a személy saját élménye ezen készségek megfelelő működésével kapcsolatban, kiemelkedően fontos a jó életminőség megélése szempontjából.”

Az időben megkezdett pszichológiai kezelés hatására csökkenhet, majd akár teljesen meg is szűnhet az alvászavar, javulhat a hangulat, eltűnhetnek az alvászavar nyomán átélt pszichés nehézségek. Az alvászavarhoz kapcsolódó hangulati és kognitív problémák kezelése tehát ugyanolyan fontos tényező az alvási nehézségekből való gyógyulás komplex kezelésében, mint a lehetséges orvosi okok felismerése, kezelése vagy esetleges kizárása a pszichológiai kezelés megkezdése előtt.