• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

További fontos fejlesztések az EESZT-ben

Címoldal 2019.01.21 Forrás: (X)
További fontos fejlesztések az EESZT-ben

Mobilalkalmazás készül, szabványosítják a dokumentumokat, elérhetőek lesznek a telemedicina szolgáltatások. (X)

Fontos fejlesztések előtt áll a betegellátásban immár meghatározó szerepet betöltő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Mobilon is elérhető felülettel bővül – várhatóan 2019 végére – a szolgáltatások köre, így az okostelefont használók könnyebben, egyszerűbben elérhetik a felületet, ha az ellátásukhoz kapcsolódó dokumentumaikat (leletüket, beutalójukat, zárójelentésüket, receptjüket) meg akarják tekinteni. Minderről már most emailben értesítést kaphatnak azok, akik megadják az e-mail-címüket a lakossági portálon (eeszt.gov.hu), tudta meg a Weborvos az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól.

További újdonságként megjelenhetnek egészségügyi témájú mobilalkalmazások, s ennek köszönhetően megnyílik az út a telemedicina szolgáltatások előtt is, amely javítja a betegellátást, az orvos-beteg kapcsolatot, illetve csökkentheti az ellátást terhelő magas orvos-beteg találkozások számát.

Szintén nagyon fontos fejlesztés a gépi feldolgozást lehetővé tévő szabványosítás a betegellátás során keletkező dokumentumok esetében. Mindez komoly áttörést hozhat a döntéselőkészítésben, -támogatásban egy-egy beteg ellátása során a gyógyítók számára, közölte az ÁEEK.

Az újonnan csatlakozók

Az elmúlt esztendő is jelentős változásokkal járt az EESZT egyéves történetében. 2018. november 1-jéig kellett ugyanis csatlakozniuk a Térhez azoknak a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek jelenleg is kötelesek adatokat szolgáltatni, az implantátum- vagy a protézisregiszter rendszerébe. Ebbe a körbe tartozik az implantológia az emlősebészetben és a fogászatban, s ide sorolták a csípőprotézis, illetve a szemlencse beültetését végző, illetve a fix hallókészüléket beépítő magánellátókat.

Belépett a rendszerbe az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is – a szervezetnek szintén november 1-jéig kellett csatlakoznia az EESZT-hez, amely sikeresen meg is történt.  Európában egyedülálló módon a mentőellátás során képződő adatok és információk – a jogosultak számára – azonnal hozzáférhetővé válnak a Térben, így a betegek adatait a sürgősségi ellátást végzők is könnyen elérhetik. Az OMSZ saját mentésirányítási rendszere (MIR) eddig is a mentők fedélzetén lévő tabletekkel működött, ezek használatával rögzítették a mentés adatait. A MIR marad, ám az itt rögzített adatokat a rendszer az EESZT-be az esetlap lezárása után feltölti, méghozzá csak azokat, amelyek a Tér szempontjából relevánsak (tehát például a mentés körülményei nem válogatódnak be).

Az informatikai kapcsolat természetesen kölcsönös, hiszen a mentőorvos is lekérdezhet adatokat az EESZT-ből: láthatja, a beteg korábban milyen ellátást kapott, megnézheti a  legfontosabb alapadatait tartalmazó eProfilt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a háziorvos minden páciens eProfilját megfelelő részletességgel kitöltse, különös tekintettel az esetleges allergiákra, rendszeresen szedett gyógyszerekre – ezekre az információkra nyilván nagy szükség lehet balesetet szenvedett vagy öntudatlan beteg ellátása során.

 


Továbbra is szükség van a felírási igazolásra

Biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi az EESZT az eRecept bevezetésével a receptfelírást és -kiváltást. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók. Az eReceptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha két orvos egymásnak ellentmondó receptet írt fel. Továbbra is felírási igazolást kell adnia az orvosnak a felírt receptekről 2019 végéig, illetve ezzel a felírási igazolással lehet más számára receptet kiváltani. 


Kétéves lesz az EESZT

Az EESZT 2017 ősz óta elérhető, legelőször az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó-, fekvőbeteg-ellátó intézmények és a gyógyszertárak csatlakoztak. Jelenleg a fekvőbeteg-intézmények és a gyógyszertárak 100 százaléka, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-intézményeknek pedig 85 százaléka használja napi szinten a felhő alapú szolgáltatást. Egy év alatt több mint 500 millió egészségügyi adat került be az EESZT-be.

Az EESZT tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a páciensek adatainak biztonságára, illetve arra, hogy a betegek maguk rendelkezhessenek arról, mely adatukat ki láthatja. A páciens Térbe kerülő egészségügyi adataihoz és dokumentumaihoz csak a háziorvosa és kezelőorvosa férhet hozzá, a gyógyszertári rendszerek pedig csak a receptadatokat érhetik el. Legérzékenyebb egészségügyi adatok (pszichiátriai, addiktológiai és szexuális úton terjedő betegségek, illetve HIV/AIDS) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak.

A felhasználó a Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) maga szabályozhatja a hozzáférést az EESZT-ben található egészségügyi adataihoz, és folyamatosan követheti, melyik kezelőorvosa kért hozzáférést ezekhez, és be is állíthatja, hogy mikor kér értesítést a rendszertől a Digitális önrendelkezésnek (DÖR) köszönhetően.

Az EESZT fejlesztései az EFOP-1.9.6-16-2017-00001 Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések című projekt részeként a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak, valósultak meg. Az egészségügyben példátlan volumenű fejlesztéssel, amelyet nemzetközi szinten is példaként emlegetnek, a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait.