• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új lehetőség a tompalátás hatékony kezelésére

Címoldal 2018.10.09 Forrás: (X)
Új lehetőség a tompalátás hatékony kezelésére

Az AmblyoSOL a modern technika vívmányait használja fel az amblyopia (tompalátás) hatékony kezelésére.

Azon szemészeti állapotok - tipikusan kancsalság és/vagy nagy fénytörési hiba az egyik szemben -, amelyek megakadályozzák a két szem által látott kép agyban történő összeillesztését, tompalátást (ambylopiát) eredményeznek. Az AmblyoSOL egy olyan korrekciós elektronikai eszköz, amelynek célja, hogy helyreállítsa a binokuláris látást, és ezzel párhuzamosan a tompalátó szem látásélességét, és kontrasztérzékenységét.

Gyerekkorban a fejlődő agy a jelentősebb fénytörési hibájú, vagy kancsalító szemből jövő látási ingereket megtanulja elnyomni, így tompalátás alakul ki az érintett szemen. Ebben az állapotban nem csak a tompalátó szem látásélessége csökken, de sérül a két szem együttműködése, ezáltal a térbeli mélység érzékelését lehetővé tevő látásfunkció is. Ráadásul mindez gyakran szem-kéz koordinációs problémákhoz vezet.

Hazánkban az ambylopiát még mindig elsősorban a jó szem tapaszolásával kezelik

Ez a 2-6 évesek esetében is oly gyakran alkalmazott módszer ugyan többé-kevésbé hatékony, ám az érintett gyermekek számára a jó szem leragasztása sokszor nem csak kellemetlen, de a kor előrehaladtával érzelmileg frusztrálóvá is válhat. Ráadásul az esetek 25%-ban a tapaszolás abbahagyását követően visszaesés következik be. A szem tapasz alkalmazása akár évekig is elhúzódó kezelést jelent, amely csak részleges gyógyulással kecsegtet.

Az AmblyoSOL hagyományos módszereken túlmutató rendszerével helyreállítható a tompalátó és a domináns szem közötti egyensúly

Az AmblyoSOL készülékkel a tompalátó szem látásélessége különösebb kellemetlenségek nélkül korrigálható, javítható. A rendszer, amelynek részét képezi egy szenzorokkal felszerelt, speciálisan egyénre szabható, innovatív „szemüveg”, valamint egy tablet és egy egyedi applikáció, már a 21. század elektronikai vívmányaira épül.

A szemüvegben található, szabályozható átláthatóságú szemüveglencse mindig az adott gyermek szemének állapotához kerülnek beállításra és az orvosi ellenőrzések alkalmával egyéni szükség valamint terápiás igény szerint állítható az átláthatósága. Ennek célja a szemek közötti egyensúly helyreállítása, amely akár már rövidtávon is a látási információ binokuláris kombinációjának (sztereólátás) lehetőségét eredményezheti, hosszabb távon pedig látásélesség és kontrasztérzékenység növekedést vonhat maga után.

Az innovatív AmblyoSOL rendszer megkönnyíti a kezelőorvosok munkáját

A szemüveg jellegű, speciális elektronikai eszköz különleges szenzorjai ugyanis képesek folyamatosan mérni, ellenőrizni is a látási funkciókat. A szenzoroktól kapott összesített adatok által kirajzolódó javulási görbe pedig a kezelőorvos részéről egy speciális tablet, valamint az azon futó orvosi applikáció segítségével egyszerűen leolvasható, a kezelés így minden esetben a páciens egyéni gyógyulási üteméhez igazítható.

További részletek itt