• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Aggasztóak a Stroke Napján született adatok

Egészségmagazin 2017.11.13 07:03 Forrás: Weborvos
Aggasztóak a Stroke Napján született adatok

A szűréseken részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, kezelés nélkül nagy esélye van a szélütésre.

Minden évben, így idén is a Stroke Napot követően elkészült a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből felállított statisztikai elemzés, amely megmutatja, hogy hogyan alakul a  résztvevők egészségügyi állapota. Több, mint hatezer szűrést végeztek el a szakemberek. Az eredmények elkeserítőek, sokan csak most szembesültek azzal, hogy a mért értékeik elszomorítóak, s ha nem változtatnak az életvitelükön könnyen a szélütés áldozatává válhatnak - ismertette az adatokat  Dr. Szapáry László a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Akik részt vettek a szűréseken, kezükbe vehették a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal.

A szűrésen részvevők átlagéletkora a nőknél 49 év, még a férfiaknál 38 év volt. A felmérések szerint a nők 24 míg a férfiak 19 százaléka él a rendszeres, átfogó szűrővizsgálat adta lehetőséggel.

A szélütés egyik legfontosabb rizikófaktora a hypertonia, a nők 31 %-a , míg a férfiak 14 %-a tudott arról, hogy magas vérnyomás betegségben szenved, ugyanakkor 7%, illetve 9% volt az ismert cukorbetegek aránya. Arra a kérdésre, hogy a családjukban fordult-e elő stroke a nők 29 %-a, míg a férfiak 21 %-a válaszolt igennel.

Az elemzés során az is kiderült, hogy a vizsgálatokon részt vevők átlagos vérnyomása 148/81 Hgmm, 48 %-ának meghaladja a 140/90 Hgmm-es célértéket, ugyanakkor nők esetében 22, míg férfiak esetében 12 százalékuk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli a mindennapjait.

A statisztikai adatok szerint a nők körében több a hypertoniás beteg, mint a férfiaknál. Extrém magas, 180 Hgmm feletti vérnyomást 8 egyénnél tapasztaltak.

Az is kiderült, hogy a résztvevők 40 százaléka elhízott. Az átlagtestsúly a férfiaknál 78 kg, a nőknél 66 kg. Szomorú tény, hogy a nők 42 százaléka, a férfiak 72 százaléka nem végez rendszeres testmozgást, nem fogyaszt elegendő, zöldséget és gyümölcsöt, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, a zsíros ételeket helyezi előtérbe.

Gyakorlatilag a koleszterinértéket tekintve minden második 26 év feletti férfinál magas vagy nagyon magas értéket mértek, míg a nők esetében leginkább 46 év felett tapasztalták a koleszterinszint ugrásszerű növekedését – ennek ellenére a 18–45 év közti nők esetében is minden harmadik résztvevő érintett volt.

Összességében elmondható, hogy a magyar nők 36 százalékának és a férfiak 42 százalékának eredményei tértek el a határértéktől. Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az emelkedett koleszterinszint milyen romboló hatást tud végezni az ember szervezetében, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy ennek a betegségnek nincsenek tünetei, nem okoz fájdalmat.

A vércukorérték mintegy 25 %-uknál volt magasabb a megengedett értéknél, amely elsősorban a túlsúlyos egyéneknél fordult elő. A szűrésen megjelent nők 8 százaléka, míg a férfiak 17 százaléka mutatott magasabb vércukor értékeket. A meglévő adatok további elemzése során fény derült arra is, hogy 24 embernél mértek kimagasló, extrém vércukorértékeket, amely már azonnali orvosi kezelést igényelt.

A nők esetében a megkérdezettek 39 százaléka, a férfiaknál 36 százaléka dohányzik. Ez az adat elkeserítő, hiszen aki nap, mint fújja a füstöt, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-ot kapjon. Arra a kérdésre, hogy szeretne –e bucsút inteni e káros szenvedélynek, a gyengébbik nem 33 százaléka, míg az erősebbik nem 19 százaléka válaszolt igennel.

A rendezvényen lehetőség volt nyaki doppler vizsgálat elvégzésére is, melynek segítségével a verőerek állapotát nézték meg, arra voltak a szakorvosok kíváncsiak, hogy a belső érfalnál található-e atheroszklerózis (érelmeszesedés). Ez a vizsgálat nagyon fontos, hiszen ez egy előrehaladott atherosclerosis következtében könnyen kialakulhat stroke. A megvizsgált egyének 25 százalékánál találtak kezdeti stádiumban lévő érelmeszesedést, míg 5 résztvevőnél olyan mértékű eltérését észleltek,, hogy visszarendelték őket kontroll vizsgáltra.

A Magyar Stroke Társaság elnöke szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. A Társaság bízik abban, hogy ezen a szomorú statisztikán sikerül változtatni, az emberek rádöbbennek arra, hogy hogy a szűrővizsgálat életet menthet.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink