• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kollegiális rendszer: újabb halasztás?

Egészségpolitika 2018.08.23 Forrás: Weborvos Szerző:
Kollegiális rendszer: újabb halasztás?

Júniusban miniszteri rendelet szabályozta a hálózat kialakítását, most ismét egyéves várakozás következhet.

Bár nemrégiben jelent meg a háziorvosok kollegiális szakmai vezetői rendszerének létrehozásáról szóló miniszteri rendelet (Magyar Közlöny június 26. 95. szám 14/2018.), lapunk úgy értesült, hogy újabb egy évvel halasztják a megvalósítást – csak emlékeztetőül: már tavaly is úgy volt, hogy ősszel megkezdik a rendszer kialakítását. Úgy tudjuk, hogy leginkább a hiányzó szakmai tartalom miatt szükséges az újabb időnyerés a jogszabály átdolgozása érdekében.

Vélhetően nem reng bele a háziorvosi rendszer az újabb egyéves várakozásba, hiszen az általunk megkérdezett háziorvosok úgy érzik, magányukat ez a rendszer sem fog igazán oldani. Tény, hogy nagy szükség lenne körükből olyan személyre, aki segít a jogszabályokat értelmezni, csatába indul az illetékes önkormányzatokkal az alapellátókért, és abban is segíthet, hogy a helyettesítéseket könnyebben meg tudják szervezni.

A jelenleg még hatályos, fentebb jelölt jogszabály szerint három szintű lenne a kollegiális rendszer: területi, megyei és országos. Az ÁEEK-nek szeptember 1-jéig kellett volna kiírnia a pályázatokat a megyei és az országos szakmai vezetői megbízatásokra, s ha minden az ütemterv szerint haladt volna, akkor a megyei vezetők, illetve az országos szakmai vezető 2018. december 1-jei hatállyal állhatott volna munkába, míg a területi vezetők jövő januártól.

Hosszasan sorolja a vezetők feladatait a miniszteri rendelet. Eszerint többek között a problémák feltárása, egyeztetése, az alap- és szakellátás szakemberei közötti közvetítés is szerepel. A területi vezetőknek legalább három havonta szakmai konzultációt kell szervezniük, segíteniük kell a betegellátás koordinációját, szükség esetén a helyettesítések, ügyeleti beosztások kialakításában is részt kell venniük. Az ellátórendszert érintő változásokról – a  megyei szakmai vezetőtől kapott hivatalos információk alapján – tájékoztatást ad az alapellátásban dolgozó szakemberek részére. Feladata az is, hogy a területéhez tartozó alapellátóktól bekért morbiditási, mortalitási adatok alapján évente értékelést végezzen az egészségügyi alapellátási tevékenységről, amelyet meg kell küldenie a megyei szakmai vezetőnek.

A megyei szakmai vezető kapcsolatot tart a területi szakmai vezetőkkel, irányítja, felügyeli tevékenységüket. Három havonta – szükség esetén soron kívül – egyeztetést kezdeményez az országos szakmai vezető tájékoztatása alapján az alapellátást érintő változásokról. Félévente összefoglaló jelentést készít a szakmai vezetők tevékenységéről az országos szakmai vezető számára, részt vesz a szakterületét érintő egyeztetéseken, és ha az  alapellátás tekintetében szakmai szabályokba vagy jogszabályba ütköző tevékenységet tapasztal, tájékoztatja az országos szakmai vezetőt.

Az országos szakmai vezető részt vesz az egészségügyi alapellátásra vonatkozó szakmai koncepciók megalkotásában, három havonta, szükség esetén soron kívül egyeztet a megyei szakmai vezetőkkel, félévente összefoglaló jelentést készít a szakmai vezetők tevékenységéről az ÁEEK számára. Véleményezi az egészségügyi alapellátásra vonatkozó szakmai anyagokat, javaslatokat ad, kapcsolatot tart a megyei szakmai vezetőkkel, koordinálja tevékenységüket.  Szintén kapcsolatot tart a Szakmai Kollégium illetékes tagozatával, a szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, kamarával, orvostudományi egyetemekkel. Ha az alapellátás tekintetében szakmai szabályokba vagy jogszabályba ütköző tevékenységet tapasztal, illetve a megyei szakmai vezetőtől ilyen tevékenységről tudomást szerez, akkor tájékoztatja az ÁEEK főigazgatóját.

Egyelőre mindez a „mi lett volna ha…?” kategóriába kerül, s ha minden igaz, egy év múlva valóban/talán megkezdődhet a választás, pályáztatás.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink