• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Rezidensek: 120-an 1016 álláshelyre

Egészségpolitika 2011.08.29 07:31 Forrás: Weborvos Szerző: sj

A szakállamtitkárság a folyamatosságtól és a későbbi végzés miatt további belépőket vár.

Eddig mindössze 120 rezidensi állást töltöttek be a kórházaknál, miközben 1016 állást hirdetett meg 74 egészségügyi szolgáltató az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint. Az egészségügyi szakállamtitkárságtól kapott információk alátámasztják a kórházvezetők negatív tapasztalatát, amelyet múlt héten Csidei Irén, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, a Zala Megye Kórház főigazgatója osztott meg a Weborvossal, tragikusnak minősítve a helyzetet.

Lapinformációk szerint például a dombóvári kórházba egyetlen rezidens sem jelentkezett a meghirdetett helyekre eddig, míg a szolnoki kórházba is csak töredéke (egyötöde) vártnak, a zalai intézményben pedig a tizennyolc helyett csupán öt rezidens áll munkába szeptemberben.

A szakállamtitkárság azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a felsőoktatási intézmények tájékoztatása alapján a hallgatók többsége augusztus végén és szeptember közepén végez, valamint a központi gyakornoki rendszerben a jogszabály alapján október 15-ig születik döntés a központi gyakornoki helyek betöltéséről. Reményeik szerint például a háziorvostan szakképzésre várhatóan jelentős számban jelentkeznek majd.

Az idei év a korábbiakhoz képest rendhagyónak minősíthető, ugyanis 2011-ben lehetővé tették a folyamatos rendszerbe lépést (az ezt biztosító jogi szabályozás május 1-jén jelent meg). A támogatott álláshely elnyerésére folyamatosan nyújtható be pályázat az EEKH-hoz. Az idei évben a nyertesként kihirdetett pályázatok esetében az állás betöltés automatikus.

Azon egészségügyi szolgáltatók, amelyek az év elején nem pályáztak, az Egészségügyi Felsőfokú Szakirányú Szakképzési Bizottság (az EFSZSZB az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács egyik albizottsága) javaslata alapján a miniszter döntésére nyerhetnek el támogatott álláshelyet. Az EFSZSZB szükség szerint, de legalább évente 8-szor ülésezik, kaptuk a tájékoztatást a tárcától. A rezidensi állások pedig folyamatosan nyomon követhetőek az egyetemek, az EEKH és a Magyar Rezidens Szövetség honlapján is.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink