• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

EESZT oktatás a Semmelweis Egyetem hallgatóinak

Hírek 2018.09.12 Forrás: Semmelweis Egyetem
EESZT oktatás a Semmelweis Egyetem hallgatóinak

Az EESZT-hez kapcsolódó ismereteket az egyik ötödéves kötelező tantárgy keretében tanítják majd.

A Semmelweis Egyetemen vezették be elsőként az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) használatának oktatását orvostanhallgatók számára, akik így közelebbről is megismerhetik a rendszert, amit a későbbiekben mindennapi munkájuk során használni fognak. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és az egyetem közös szervezésében megtartott első 45 perces tanórán rövid elméleti felvezető után az ötödéves hallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatták az EESZT szolgáltatásait egy számukra kialakított kórházi rendszeren keresztül, és egy virtuális beteg rendelkezésre álló kórtörténete alapján gyógyszert is felírhattak a rendszer segítségével.

Az oktatás helyszínéül szolgáló Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet és a szervezők nevében dr. Keller Éva mb. igazgató köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, hogy a szimulációs gyakorlatot több hónapos előkészület előzte meg, amiben az intézet munkatársai mellett az Informatikai Igazgatóság, valamint az ÁEEK EESZT Üzemeltetési és Fenntartási szakértői is részt vettek.

Az Elméleti Orvostudományi Központban szeptember 17-én az EESZT-ről elméleti kurzust is tartanak majd. Az EESZT-hez kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteket az Egészségügyi jogi-, biztosítási- és gazdasági ismeretek című ötödéves kötelező tantárgy keretében oktatják – tájékoztatott dr. Magyar Lóránt, az intézet tanulmányi felelőse, aki hozzátette, hogy a hallgatók bővebb információt a kurzusról az intézet honlapján, a későbbiekben pedig az egyetem E-learning rendszerében találhatnak.

Az első gyakorlati órán dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes emlékeztetett, hogy az államilag finanszírozott betegellátó szolgáltatóknak 2017 novembere óta kell használniuk a felhőalapú rendszert, idén ősztől pedig a magánellátóhelyek is csatlakoznak az adatbázishoz. Kitért rá, hogy a gyakorlati képzésen részt vevő hallgatók diákként elsők között tekinthetnek bele az elektronikus térbe, és ez a tudás nagy hasznukra lesz majd praktizáló orvosként úgy is, hogy addigra várhatóan tovább fejlesztik a felületet.

Az ÁEEK részéről Mázi Miklós tartott elméleti bevezetőt a hallgatóságnak. Mint elmondta, az EESZT központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. Kitért rá, hogy a rendszerben minden páciens egészségügyi adatai egy központi adatbázisba kerülnek, amit a helyi kórházi, háziorvosi vagy patikai rendszereken keresztül kérhetnek le a megfelelő jogosultság birtokában az egészségügyi szereplők.

A gyakorlati feladat szimulációja során a hallgatóknak párban kellett dolgozniuk, és a rendelkezésre álló betegadatok alapján ki kellett választaniuk a fiktív beteg számára leginkább megfelelő gyógyszert, amiről receptet állítottak ki a rendelkezésre álló kórtörténeti adatok és eProfil adatok alapján. A feladat elvégzésére nagyjából 20 perc állt rendelkezésre. A gyakorlat végén szó esett arról is, hogy a hallgatók hogyan tekinthetik meg saját egészségügyi adataikat az EESZT rendszerében, illetve egészségügyi adataikkal miként rendelkezhetnek a jelenlegi jogszabályi környezetben.

Az első oktatás után Szabó Bálint, az EESZT programvezetője elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemen lezajlott képzéseket követően a többi hazai orvos- és egészségügyi képzésben részt vevő intézményben is tartanak majd hasonló kurzusokat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink