• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nőtt a kábítószer-kereskedelem és a drogfogyasztás világszerte

Hírek 2024.06.26 Forrás: MTI
Nőtt a kábítószer-kereskedelem és a drogfogyasztás világszerte

Nagyjából 64 millió ember szenved droghasználat okozta egészségügyi problémáktól világszerte.

Világszerte nőtt a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás mértéke - derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) szerdán kiadott éves jelentéséből, amely a kábítószer-használatra és -kereskedelemre, valamint az ezekkel kapcsolatos bűncselekményekre vonatkozik.

A jelentés szerint az új szintetikus opioidok megjelenése, illetve a drogkereskedelem és a kábítószerek iránti kereslet megnövekedése jelentősen súlyosbították a tudatmódosító szerek okozta problémákat világszerte, emelve a drogok miatti egészségkárosodások és erőszakos cselekmények számát. "A kábítószergyártás és -kereskedelem, illetve maga a droghasználat folyamatosan súlyosbítják az instabilitást és az egyenlőtlenséget, miközben mérhetetlen károkat okoznak az emberek egészségében, biztonságában és jólétében" - jelentette ki Ghada Waly, az UNODC ügyvezető igazgatója.

Szükségesnek mondta, hogy "a kábítószer-használatban érintett emberek számára tényeken alapuló kezelést és támogatást biztosítsunk, valamint eközben megcélozzuk az illegális kábítószerpiacot, és sokkal többet fektessünk a megelőzésbe".

A jelentés szerint a kábítószer-használók száma 2022-ben 292 millió főre emelkedett, ami 20 százalékos növekedést jelent tíz év alatt. Világszerte továbbra is az egyik legnépszerűbb kábítószer a kannabisz, amelyet az opioidok, az amfetaminok, a kokain és az ecstasy követnek. A fentanilnál is erősebb opioidok egy csoportja, a nitazének az utóbbi időkben több fejlett gazdaságú országban is megjelentek, növelve a drogtúladagolás okozta halálesetek számát.

A jelentésből kiderül, hogy nagyjából 64 millió ember szenved droghasználat okozta egészségügyi problémáktól világszerte, ám csak minden tizenegyedik kap megfelelő kezelést. A felmérés szerint a nők számára kevésbé elérhetőek a kezelések: a kábítószer-használat miatti problémákra minden hetedik férfi, de csak minden tizennyolcadik nő jut megfelelő kezeléshez.

A felmérések szerint 2022-ben rekordmennyiségű, 2757 tonnányi kokaint állítottak elő világszerte, és az emelkedő kereslet miatt megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma a kereskedelmi útvonalakon, Ecuadorban és a karibi országokban, valamint emelkedett az egészségügyi zavarok száma a célországokban, köztük a nyugat- és közép-európai országokban.

2024 januárjára Kanada, Uruguay és az Egyesült Államok 27 joghatósága engedélyezte a kannabisz rekreációs célú használatát. A "pszichedelikus reneszánsz" ideológiáján elindulva több mozgalom is hozzájárul a pszichedelikus szerek "kvázi-terápiás" és nem gyógyászati használatának népszerűsítéséhez az ilyen jellegű anyagok fogyasztásával szemben befogadóbb társadalom és a kereskedelmi érdekek megteremtésén keresztül - áll a jelentésben.

Kapcsolódó hírek