• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

MediTech – A jövő itt van és sosem lesz vége

Lapszemle 2017.05.17 08:50 Forrás: gyártástrend.hu
MediTech – A jövő itt van és sosem lesz vége

Már rég nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át.

Operáló robotok, nővéreket helyettesítő számítógépekkel felszerelt kórtermek, minden egészségügyi adatunkat összegző hatalmas adatbázisok – Európa legnagyobb egészségügyi informatikai szakvásárán, az idén 10 éves ConhITen járt a gyartastrend.hu.

„Már rég nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át" – fogalmazta meg egyetlen mondatban a berlini rendezvényt kísérő konferencia egyik előadója azt, amit utána a következő másfél napban számos irányból és megközelítésből boncolgattak még jópáran.

Health 4.0

„Minden orvosnak értenie kell az informatikához, az orvosi egyetemeknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott világhoz. A technológia már itt van, az igazi gondot az jelenti, hogyan képezzük ki azokat, akik használni fogják őket. Rengeteg új kifejezéssel kell megismerkednünk a health 4.0-tól a mobilegészségügyön át a big datáig, a telematikáig és az adatvizualizációig. Mindezek segítségével gyökeresen javítható az egészségügyi rendszer hatékonysága" – vázolta az egészségipar szerinte legfontosabb problémáját dr. Paul Schmücker, a mannheimi egyetem Egészségügyi Informatikai Intézetének vezetője az eseményt megnyitó sajtóbeszélgetésen.

A konferencián kirajzolódtak azok a trendek, ami alighanem nem csak a német, de a magyarországi egészségügy jelenét és közeljövőjét is jelentősen befolyásolják majd. Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni a következő években.

- Nagyon sok adat keletkezik az egészségügyben, amit fel kell dolgozni és tárolni kell. Ehhez komoly hardveres és szoftveres fejlesztésre van szükség, ami viszont sok pénzbe kerül.
- Az adatot nem csak feldolgozni, de kezelni is kell, ami számos jogi kérdést vet fel és állandó munkát fog adni a korábbinál jóval több egészségügyi jogásznak.
- Mindezekből fakadóan sok szakemberre van szükség az egészségügy területén és nem csak egészségügyi végzettségűekre. Mindez korábban nem ismert HR-problémákat okozhat a nem eléggé felkészült intézményeknek. A HR kiemelt terület lesz az egészségügyben, erre intézményi és strukturális szinten is készülni kell.
- Az internet mindenbe beköltözik (internet of things), a páciensek hordozható és kereskedelmi forgalomban kapható eszközökkel monitorozzák az egészségüket folyamatosan, és önmagukat is diagnosztizálják, ami még több adatot eredményez.
- Ezzel összefüggésben a betegek a korábbinál sokkal edukáltabbak lesznek, ezzel pedig az egészségügyi dolgozóknak kezdeniük kell valamit. A korábbi hierarchikus orvos - beteg viszony ennek köszönhetően óhatatlanul átalakul, demokratikusabbá válik.
- A páciensek, az információs technológiák fejlődésének köszönhetően tudatosabbá válnak, ami nem csak a gyógyulásban, de a megelőzésben is fontos szerephez jut.
- Mindezen az állam komoly pénzt spórolhat, ha átgondoltan áll hozzá.

További részletek a weboldalon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink