• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Ötven-hatvan nővér hiányzik a győri kórházban

Lapszemle 2018.04.18 Forrás: kisalföld.hu Szerző:
Ötven-hatvan nővér hiányzik a győri kórházban

Az ápolóhiány miatt a kétágyas kórtermek háromágyassá, a négyágyasok pedig hattá váltak.

Ötven-hatvan ápolót akár már ma fel tudna venni a győri Petz-kórház; ennyi emberrel egy időre orvosolni lehetne az egyre feszítőbb nővérhiányt. Mivel azonban közel s távol nincs most jelentkező, a betegek komfortjából kell visszavenni – a kétágyas kórtermek több helyen háromágyassá váltak a közelmúltban, a négyágyasok pedig hattá. Talán nem mindenki számára érthető ez a matek, de a kisalföld.hu megmagyarázza.

A győri kórházban az új szárny használatbavétele után több olyan osztály is alakult, amely két-három folyosói szárnyon helyezkedik el. Mindenhová kell(ene) megfelelő számú nővér, s mivel nincs, ezért – például a neurológián – az egyik szárnyból a betegágyakat átköltöztették annak a szárnynak a szobáiba, ahol a szükséges ápolói létszámot biztosítani tudják. Az egyik szárny kiürült, a 10 ágyas részleg betegeit a törzsosztályon látják el; de így a két-, háromágyas kórtermekből három-, négyágyasak lettek. Az érsebészeten – és még számos osztályon – a korábbi években szellősebbé tett, négyágyas kórtermeket kellett visszaállítani hatágyassá – hasonló okból.

Jelenleg az intézményben nincs kevesebb ápoló, mint 5–10 évvel ezelőtt volt, de a feladatok átalakultak. A 36 fekvőbeteg-osztály a komfortosítás és a szakmai elkülönítés után több mint 50 részlegen működik. Emellett 56 szubintenzív ágy is van, ahová külön teameket kellett szervezni. A sürgősségi (SBO) önmagában 60 feletti szakdolgozói igényt generált. 

A fejlett országok egészségügyi ellátói egyre nagyobb létszámú és egyre képzettebb ápolói kart igényelnek, s mindenütt „hiánycikk" a szakképzett ápoló. Az utánpótlást csak az ápolói szakma presztízsének helyreállításával, vonzó társadalmi elismertséggel, korai toborzással, megfelelő képzéssel és szakképzéssel, szakoktatói rendszer működtetésével lehet biztosítani – mondja a szakma. 

 További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink