• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

Tárgyalások kezdődnek a fogászatokról

Lapszemle 2017.06.22 08:58 Forrás: magyaridők.hu
Tárgyalások kezdődnek a fogászatokról

Továbbra is nagyon sok a betöltetlen szakorvosi praxis.

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között – értesült a Magyar Idők. Fogorvosok egy csoportja szeptemberre munkalassító demonstrációt helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem növelik finanszírozásukat. Míg 2010-ben 22,6 milliárd forint, 2017-ben már 28 milliárd forint forrás jut az Egészségbiztosítási Alapból fogorvosi ellátásra. Ez 23,5 százalékos növekedést jelent – írja a magyaridok.hu portálja.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke mégis azt mondja: az összeomlás szélén áll a közfinanszírozott fogászat rendszere. Hermann Péter szerint ugyanis mintegy 300 üres fogorvosi praxis van az országban, amit még éppen el tudnak látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal. A kormány ugyan ettől az évtől – a háziorvosokhoz hasonlóan – a fogorvosok számára is biztosítja a több millió forintos letelepedési támogatásokat, a fogászatoknak azonban mindössze havi 750-800 ezer forint a finanszírozásuk, szemben a háziorvosi praxisok átlagosan jutó 1,6 millió forinttal.

- Korábbi számításaink szerint körülbelül a háziorvosi finanszírozással megegyező az az összeg, amiből már működtetni lehet egy fogászati praxist – mondja Hermann Péter. Szavai szerint nem a fogorvosok megélhetése a tét, hiszen a magánpraxis és a külföldi munka többségüknek valós alternatíva. A kérdés, lesz-e, aki azokat a betegeket is ellátja, akiknek nem telik magánorvosra.

A MOK fogorvosi tagozata mégsem tudja buzdítani a kollégákat arra, hogy részt vegyenek a szeptember 4–6-ra tervezett munkalassító demonstráción, amelynek ideje alatt az akcióban részt vevő körzetekben csak sürgősségi kezeléseket végeznének. A céllal ugyan egyetért, de aggódik, mivel a fogorvosok magánorvosok, nem tartoznak a sztrájktörvény hatálya alá, így elvileg élhetnek ezzel a jogi eszközzel.
Ám – mint Hermann Péter fogalmazott – mint az önkormányzatokkal, illetve az egészségbiztosítóval szerződésben álló szolgáltatóknak, feladatellátási kötelezettségük van, emiatt nem egyértelmű, hogy jogszerű lenne-e a munkalassítás.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink