• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

5 hiba, amit vércukorméréskor elkövethet

Egészségmagazin 2024.02.09 Forrás: Cukorbetegközpont
5 hiba, amit vércukorméréskor elkövethet

Mielőtt birtokba veszi vércukormérőjét, érdemes ellenőrizni az eszközt a használati útmutatóban leírtak szerint.

Cukorbetegség esetén a vércukorszint értékének napi szintű önellenőrzése elengedhetetlen, ami Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakembere szerint az otthon használható, egyre korszerűbb vércukormérő készülékkel rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A vércukormérés pontosságára azonban kevesebb figyelem irányul. Miben hibázhatunk vércukorméréskor?

Pontos?

- Napjainkban már számtalan vércukormérő készüléket érhetnek el a cukorbetegek, amelyek egyre jobban kiszolgálják igényeiket. A vércukor monitorozása során azonban elengedhetetlen a pontosság, hiszen a páciens és a kezelőorvos is a mért adatok alapján fogja beállítani a helyes inzulinmennyiséget vagy gyógyszeradagot – magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó.

Milyen hibák eredményezhetnek mérési pontatlanságot?

1. Nem követi a készülék utasításait 

- Mielőtt birtokba veszi vércukormérőjét, érdemes ellenőrizni az eszközt a használati útmutatóban leírtak szerint. A vércukormérők szimbólumok, feliratok és hangjelzések segítségével navigálják a felhasználókat, hogy a vércukormérés lépéseit megfelelő sorrendben és időben végezhessék el. Az eszközök különböző hibakódokat írnak ki, ha valamelyik lépést elhibázza, ezeket az útmutatóban egyszerűen ellenőrizhet – ismerteti a szakember.

2. Nem mosott kezet

- A vércukor-meghatározást mindig szappanos-melegvizes kézmosással kell kezdeni, mert az ujjakon maradt szennyeződések és ételmaradékok téves eredményhez vezethetnek – figyelmeztet Prof. Dr. Somogyi Anikó, aki hozzáteszi, hogy a kezek alapos megszárítása is fontos, hogy elkerülhető legyen a vérminta vízzel való hígulása.

3. Hibás a tesztcsík

- Mivel a rossz tesztcsíkok hibás mérési eredményeket adnak, ezért a tesztcsíkokat eredeti dobozukban, szobahőmérsékleten, napfénytől, nedvességtől és magas páratartalomtól védve kell tárolni. A dobozból kivett tesztcsíkot azonnal használja fel, a tégelyt pedig gondosan zárja le! – mondja a szakember. A tesztcsíkok szavatossági idejének figyelemmel kísérése főként a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára fontos, hiszen ők ritkábban mérik vércukorszintjüket – hangsúlyozza a professzor asszony, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy mindig a készülékkel kompatibilis tesztcsíkot kell alkalmazni. Amennyiben olyan készüléke van, ami kódolást igényel, használata előtt győződjön meg róla, hogy a készülék kódszáma megegyezik a tesztcsík dobozán lévő kódszámmal!

4. Nem volt elég a vércsepp

- A szúrás után a tesztcsík kapillárisa felszívja a működéshez szükséges mennyiségű vért. Ha azonban hideg a keze vagy rossz a keringése, előfordulhat, hogy a szúrás után nyert vércsepp nem fedi le a teljes tesztnyílást, ami torzíthatja az eredményt. Ilyen esetben ne kezdje el nyomkodni a megszúrt ujjbegyet, mert a szövetnedv vérhígulást okozhat, ami hibás méréshez vezethet – hívja fel a figyelmet a professzor asszony. Az ujjak óvatos felmelegítése, dörzsölése vagy a kéz lelógatása segíthet, hogy a következő mintavétel sikeres lehessen. Ismételje meg a mérést egy új tesztcsíkkal, de ne mérjen ugyanabból a vércseppből kétszer!

5. Sokszor használja fel ugyanazt a lándzsát

- Az ujj megszúrásához a vércukormérőhöz kapott ujjszúró készüléket és lándzsákat kell használni. A lándzsákat érdemes gyakran cserélni, ugyanis gyorsan csorbulnak, a tompább tű pedig nemcsak a mérést teszi fájdalmassá, de megnövelheti a szennyeződés kockázatát is, ami mérési pontatlanságot eredményez. Fertőzésveszély miatt egy lándzsát csak egy személy használhat – figyelmeztet a szakember.

- A diabétesz a megfelelő terápia alkalmazásával, az előírt diéta pontos betartásával és a napi szintű vércukorméréssel jól egyensúlyban tartható A cukorbetegek számára azonban rendkívüli fontos, hogy elsajátítsák a vércukormérés szabályait – mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont orvosa.

Legolvasottabb cikkeink