• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

5 ok a gyakori krákogás hátterében

Egészségmagazin 2022.07.13 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
5 ok a gyakori krákogás hátterében

Krónikus arcüreggyulladás, reflux, gyógyszerek, a hangszalagon lévő polipok és ciszták is okozhatják a krákogást.

Az utóbbi időben többször tapasztal kaparó, kellemetlen érzést a torokban, amit krákogással, torokköszörüléssel próbál megszüntetni? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a háttérben.

Krónikus arcüreggyulladás

Ha az arcüregben tartós gyulladás alakul ki, a termelődő orrváladék mennyisége megnő és a garat irányába, hátrafelé csorog. Ezt az érintettek akár pontosan érezhetik is, de előfordul, hogy csak egy kis kellemetlenséget, torokkaparáshoz hasonló érzést tapasztalnak, amitől gyakori torokköszörüléssel próbálnak megszabadulni.

Reflux betegség

Ha a savas gyomornedv a gyomorból a nyelőcsőbe visszajut, reflux betegségről beszélünk. Tünete lehet a mellkasban, gyomortájon jelentkező égő érzés, de a garat és a gége területének irritációja miatt torokfájás, rekedtség és nyelési problémák is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a refluxos betegeknél megfigyelhető, hogy gyakran köszörülik a torkukat.

Gyógyszerek

A magasvérnyomás betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek orrdugulást és hátsó garatfali csorgást okozhatnak és szedésük következtében tartós köhögés is jelentkezhet. Ha vérnyomáscsökkentőt szed, és ilyen panaszai vannak, gyakran köszörüli a torkát, akkor érdemes erre a lehetőségre is gondolni. A gyógyszer cseréjével lehet megszüntetni a zavaró mellékhatást.

Gombócérzés

A gombócérzés a torokban létező és sok embert érintő kórkép, sokan a nyak körüli szorító érzésként is leírják. Ilyenkor a beteg úgy érzi, mintha valami a torkán akadt volna, amit nem tud lenyelni, ettől próbál a gyakori krákogással megszabadulni – magyarázza a szakember. A gombócérzést több betegség is kiválthatja, például reflux, vagy hátsó garatfali csorgás és pajzsmirigybetegség is lehet a hátterében, de gyakran a stressz vagy a nyaki izmok merevsége játszik szerepet a panaszok megjelenésében.

Polipok és ciszták a hangszalagon

Ha a nem megfelelő hanghasználat és beszédtechnikai miatt túlerőltetjük a hangszálakat, a tartós gyulladás következtében polipok és ciszták is kialakulhatnak. Az érintettek ilyenkor úgy érezhetik, hogy valami a torkukon akadt, rekedtség is jelentkezhet. A hangszalag polip és ciszta kezeléséhez az esetek többségében műtétre van szükség. A kiújulás megelőzéséhez pedig fontos többek közt a helyes hanghasználat, ami beszédterápia segítségével elsajátítható.

 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink