• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

6 tény, amit érdemes tudni a pajzsmirigyrákról

Egészségmagazin 2021.10.19 Forrás: Budai Endokrinközpont
6 tény, amit érdemes tudni a pajzsmirigyrákról

A rákos megbetegedések általában az idősebb korosztályt érintik, de a pajzsmirigyrák gyakrabban jelentkezik fiatalabb életkorban.

A pajzsmirigyrákos esetek száma növekvő tendenciát mutat, bár ebben nagy szerepe van az egyre fejlettebb diagnosztikai eljárásoknak. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa megosztotta a legfontosabb tudnivalókat az állapotról.

Gyakori a fiatalabbaknál

A rákos megbetegedések általában az idősebb korosztályt érintik, főleg 55-60 éven felülieknél diagnosztizálják a rosszindulatú daganatok nagy részét. A pajzsmirigyrák azonban gyakrabban jelentkezik fiatalabb életkorban (55 év alatt), sőt, 30-on felül a nőknél a mellrák után a második leggyakrabban előforduló daganat típus. Természetesen az idősebbeknél is kialakulhat a pajzsmirigyrák, ám míg vannak olyan daganatok, melyek csak elvétve fordulnak elő fiatalabb korban (pl. prosztatarák, tüdőrák), addig ez a típus igencsak veszélyezteti a fogamzó korúakat is.

Nőket gyakrabban érinti

Bár a kutatók a pontos okát nem ismerik, ám egyértelműen kijelenthető, hogy a nőket gyakrabban érinti a pajzsmirigyrák, mint a férfiakat. Hátterében valószínűsíthetően a női nemi hormonoknak (főleg az ösztrogénnek) van köze hozzá, de egyelőre ennek pontos oka nem ismert.

Alattomos tünetek

A pajzsmirigyráknak gyakran nincsenek konkrét tünetei, csupán a pajzsmirigy hormontermelési zavarának vizsgálata során derül fény a problémára, ultrahang, majd aspirációs citológia során (bár  nagyon gyakran nem jár hormontermelési zavarral). Ha mégis vannak panaszok, akkor az legtöbbször nyelési nehézség, nyaki szorító érzés, valamint rekedt hang. Természetesen ezek szokványos göbös strúmát (pajzsmirigy-megnagyobbodást) is jelezhetnek, így nem kell azonnal megijedni, ám fontos alaposan utánajárni a panaszok okának.

Több típus, más prognózis

A pajzsmirigyráknak több típusa is van,  létezik papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus rák is. A prognózis az első két esetben a legjobb, és szerencsére ezek fordulnak elő a leggyakrabban.

Pajzsmirigy nélkül is lehet élni

A pajzsmirigyrák terápiája mindig személyre szabott, hiszen befolyásolja a rák kiterjedése, okozott-e áttéteket. Előfordulhat, hogy műtéti úton el kell távolítani a pajzsmirigy egészét- ez elsőre ijesztően hangzik, ám pajzsmirigy nélkül is teljes életet lehet élni, csupán a könnyen megvalósítható hormonpótlásra szorul az érintett.

Ritka a kemoterápia és a sugárkezelés

Bár előfordulhat, hogy szükségesek, ám ritka, amikor kemoterápiára/sugárkezelésre szorul a beteg. Sokkal gyakoribb a pajzsmirigyműtét, melynek során eltávolítják annak egy részé/egészét, illetve az izotópos kezelés, melyet a műtét után alkalmaznak, tehát megfelelő kezeléssel a pajzsmirigyrákok döntő többségének a prognózisa kifejezetten kedvező- mondja dr. Iványi Tibor.

Legolvasottabb cikkeink