• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

7 ok az őszi-téli anyajegyszűrésre

Egészségmagazin 2022.09.30 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
7 ok az őszi-téli anyajegyszűrésre

Az anyajegyszűrés különösen aktuális ősszel, télen, hiszen ekkor nyeri vissza a bőr az eredeti színét.

A napozás és a szolárium rajongóinak, illetve azoknak, akiknek sok anyajegyük van, vagy változást fedeztek fel bennük, feltétlenül szükséges az anyajegyszűrés. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint különösen aktuális ez ősszel, télen, hiszen ekkor nyeri vissza a bőr az eredeti színét, ezért erre az időszakra érdemes időzíteni az éves szűrést.

Az UV-sugárzás hatásai összeadódnak

A bőr minden napfényen töltött órát, illetve egyéb UV-sugárzás hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulásának esélye. Ugyanez igaz a szoláriumozásra is, ugyanis az ott alkalmazott UV-A fény legalább ugyanolyan mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák kockázatot rejt magában, mint a napozás.

Mindazonáltal nem kell pánikba esni, ha nyaralás után változásokat tapasztalunk az anyajegyeinknél. Napozás során anyajegyek is sötétebbé válnak, és ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak is. Ráadásul a lebarnult bőrön nem csak sötétednek az anyajegyek, de a számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Éppen ezért, ha anyajegyszűrésen szeretnénk részt venni, javasolt egy-két hónapot várni napozás után. Ekkora a napsütötte szín már elhalványul, és korrektebb képet mutatnak az anyajegyek.  

Teljes testtérkép is készülhet

A dermatoszkóp és a videó-dermatoszkóp rég ismert segédeszközök az anyajegyszűrésnél. A dermatoszkóp gyakorlatilag egy speciális nagyító, amivel az orvos egészen közelről, nagyítva vizsgálhatja meg az anyajegy körvonalait, színét, felszínét, egyéb jellemzőit.

Ennél egy fokozattal előrelátóbb megoldás a videó-dermatoszkópos vizsgálat, amikor az anyajegyről eltárolható felvétel is készül, és a legközelebbi éves szűrésen már a korábbi képpel lehet összehasonlítani a bőrképletet. 

A legmodernebb, 21. századi eljárás a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami különösen azoknak ajánlott, akiknek nagyon sok (több, mint 50) anyajegyük van. Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínéről – tulajdonképpen minden egyes bőrképletről. Az orvosi berendezés azonban nem csak a rögzítés eszköze, de a felismerésben is segít. Egy speciális szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, így még nagyobb az esély a korai felismerésre.  

- A szoftver által megjelölt anyajegyeket természetesen „élőben”, dermatoszkóppal is megvizsgáljuk, és az elemzés után véleményezzük – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária. - A szakvélemény alapján pedig, ha szükséges, megtörténhet az anyajegy eltávolítás, amelyet minden esetben szövettani vizsgálat követ. Ha pedig nem szükséges a kimetszés, a későbbi szűrések során kiemelten ellenőrizhetjük az adott bőrképletet.

7 ok az őszi-téli anyajegyszűrésre

- Gyakori nyári napozás és/vagy rendszeres szolárium használat.

- Változás az anyajegy színében. Gyanús, ha keveredik benne a barna, a fekete, a piros, a fehéres, a kékes, a szürkés vagy a rózsaszínes árnyalat.

- Az anyajegy méretének növekedése, határainak változása, valamint a felszín változásai, megvastagodás, kiemelkedés. 

- Új anyajegy jelentkezése.

- Az anyajegy alakjának aszimmetrikussá válása.

- Az anyajegy felmaródása, kisebesedése, vérzékenysége.

- „Kakukktojás” vagy rút kiskacsa jelenléte: a többi anyajegytől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató folt a bőrön.

Legolvasottabb cikkeink