• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A bokaízület sem bírja örökké a terhelést

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Erre az ízületre nehezedik az egész testsúlyunk, elváltozása elviselhetetlen fájdalmakat okozhat.

A bokánk a testünk legnagyobb terhelésnek kitett része: erre az ízületre nehezedik az egész testsúlyunk. Elváltozása elviselhetetlen fájdalmakat okozhat. A deformáció kialakulásában a genetikai hajlam, a kényelmetlen cipők viselőse, a túlerőltetés, a túlsúly játszik kiemelkedő szerepet, de a háttérben reumás ízületi gyulladás is állhat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mit tegyünk akkor, ha ilyen típusú fájdalommal küzdünk.

Hogyan keletkezik a boka ízületi gyulladása?
A lábszár a lábfejjel, a bokaízület révén kapcsolódik. Gyulladását, a sípcsont és a bokacsont közötti ízület kopása okozhatja. Az ízületek csontvégeit természetes ütéselnyelő réteg az ízületi porc borítja, amely súrlódásmentes mozgást biztosítanak a csontok számára. Ez a porcréteg állomány folyamatosan épül és lebomlik. Azonban, ha ez a folyamat nincsen egyensúlyban, - azaz a lebontás nagyobb mértékű, mint az épülés - kialakul az arthrózis, vagy is az ízületi porckopás. Az ízületeket borító porc először elvékonyodik, később már el is tűnik. A porcszövet érdessé válik és alatta a csont megvastagodik. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és ízületi gyulladással jár.

Milyen tünetek jelentkeznek?
Kezdetben tompa fájdalom és húzódás jelentkezik az ízület belsejében, a belső boka körül. Ez a kellemetlen érzés idővel erősödik, az ízület pedig egyre merevebbé válik, majd el is deformálódik. A járás képe megváltozik, és a páciens egyre kevésbé tudja kivitelezni például a lábujjhegyre emelkedést, vagy a lábfej kifelé és befelé való fordítását. A bokaízület gyakran megdagad és fájdalmas, amely eleinte csak pihentetés utáni járáskor vagy reggel felkelés után jelentkezik, később azonban már állandósul és éjszaka, ágynyugalomban is gondot okoz.

A fájdalom és a gyulladás megszűntetése
„A bokaízület gyulladásának kezelésében nagyon hatékonynak tartom az aktív fájdalomcsillapítás terápiát. Ez olyan injekciós eljárásból, valamint funkcionális gyógytornából álló komplex kezelési mód, amely a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást és a mozgáskorlátozottságot.

A tünetek enyhülésével a páciens óvatosan elkezdheti a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat, amely a maradványtünetek megszüntetésében, a mindennapi életbe való mielőbbi visszatérésben nyújt támogatást. Segítségével visszaállítjuk az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgástartományt. „ Javasolt azonban arra fokozottan figyelni, hogy mint minden más problémánál, itt is fontos az időben elkezdett kezelés, hiszen minél tovább halogatjuk, annál hosszabb lesz a felépülési idő.

Orvosi tapasztalataim alapján, az időtényező is nagyon fontos a páciensek számára, hiszen a legtöbb, aktív életet élő embernek, rendkívül megterhelő lelkileg a fájó testrész megfelelő ideig tartó pihentetése és a hosszú rehabilitációs idő. Az aktív fájdalomcsillapítás terápia segíti lerövidíteni ezt az időt, így segítségével ismét fájdalommentes életet élhetünk" – tudtuk meg Dr. Arnoldtól.

Legolvasottabb cikkeink