• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A csodatévő cékla

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Egyetem

Egyre több gyógyító tulajdonság derül ki a cékláról, például vérnyomáscsökkentő hatású.

A céklát vagy utálják, vagy imádják az emberek. A gyönyörű, lilás színű növény savanykás íze ugyanis eléggé megosztó. Mivel azonban egy igazi vitaminbombáról van szó, érdemes lenne mindenkinek fogyasztania belőle, annál is inkább, miután egyre több gyógyító tulajdonság derül ki róla. A Semmelweis Egyetem új kutatása szerint a cékla még az előrehaladott prosztatarákos betegek kemoterápiája során, annak kiegészítésében is hatékony segítséget nyújthat - írja a Semmelweis Figyelő.

A prosztata adenocarcinomája (rosszindulatú megbetegedése) a gazdaságilag fejlett országokban a tüdőrák után a második leggyakoribb kórok a férfiak daganatos halálozásában. Korai stádiumban felismerve ugyan jól gyógyítható a betegség, azonban tüneteket csak későn okoz. Az 50 éves kortól minden férfinak évente javasolt urológiai vizsgálatot is sajnos többnyire kínosnak érzik az érintettek. Előrehaladott prosztatarák esetében hormonkezelés, majd ennek rezisztenciájának kialakulását követően szisztémás kemoterápiának van esélye.

„A prosztatarák kialakulásában elsődleges szerepe a kornak, a családi előfordulás gyakoriságának és a rassznak van (leggyakoribb az afroamerikai, míg a távol-keleti férfiaknál nagyon ritka). Mindezeken túl bizonyított és így nem elhanyagolható a betegség kialakulásában a környezeti tényezők szerepe, a szervezet D-vitamin-hiánya, valamint a férfi nemi hormonok, azon belül is nem annyira azok szintje, mint inkább a specifikus hormonreceptor proteinek érzékenysége" - olvasható Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrumának docensének tanulmányában.

A céklakészítmény segíthet a betegség elleni küzdelemben

A kutatás során Nyirády doktor és kollégái a hormonkezelésnek ellenálló és áttétet adó prosztatarák miatt taxán-kemoterápiában részesülő betegek életminőségének javítása érdekében a pácienseknek kereskedelmi forgalomból származó természetes céklakészítményt adtak egy hónapon át 2×10 g dózisban.

„Eredményeink azt mutatták, hogy a betegek döntő többségében a cékla kedvező hatása érvényre jutott, és a tumoros betegekre jellemző szignifikánsan magas cink- és szabadprotoporfirin-szintek csökkentek, valamint a transzmetilezési folyamatok felgyorsultak. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az általunk alkalmazott céklakészítmény mérsékelt és tartós fogyasztása kedvezően befolyásolja a betegek életminőségét" - olvasható a tanulmányban. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy kemoterápiás kezelésben a céklakészítmény alkalmazása szoros orvosi kontroll mellett végezhető.

Csökkenti a vérnyomást

Brit kutatók nemrég megállapították, hogy a cékla hasonlóan a nitrát tablettához, rendkívül eredményesen csökkenti a vérnyomást is. Amrita Ahluwalia, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének biológia professzora szerint a vizsgálatukkal bebizonyították, hogy a céklában lévő nitrát jótékony hatással van a szív-és érrendszer egészségére, mivel nitrogén-monoxid gáz kerül a véráramba.

"Szervetlen nitrát kapszulát, vagy céklalevet adtunk önkénteseinknek, azután megfigyeltük vérnyomásukat és más biokémiai változásokat a vérkeringésben" – ismertette a vizsgálatot Ahluwalia professzor."Kimutattuk, hogy a cékla és a nitrátkapszula egyaránt hatékonyan csökkenti a vérnyomást, vagyis a cékla nitráttartalma képes mérsékelni a vérnyomást. Azt is megállapítottuk, hogy kis mennyiségű lére, mindössze 250ml-nyire van szükség ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük. Azt tapasztaltuk, hogy minél magasabb a vérnyomás a vizsgálat elején, annál nagyobb csökkenést okoz a nitrát. Egy két évvel korábbi kutatásból azt már megtudtuk, hogy a cékla leve csökkenti a vérnyomást, mostazt is tudjuk, hogyan működik."

Növeli a sportolók állóképességét

A cékla emellett dzsúzként fogyasztva erősíti az állóképességet, a testgyakorlatok lehetséges idejét 16%-kal növeli.A kutatók úgy gondolják, hogy a felfedezés hasznos lehet a sportolók állóképességének növelése szempontjából, valamint az idősebbek számára is, akik szív- és érrendszeri, légzési, vagy metabolikus betegségben szenvednek. A kutatók nyolc 19- és 38 év közötti férfit vizsgáltak. Hat napon keresztül mindegyikük napi 500 ml cékladzsúzt kapott, mielőtt egy szobabiciklivel tesztelték teljesítményüket. Másik esetben placebóként szolgáló feketeribizli koktélt kaptak, mielőtt elvégeztették ugyanazt a kerékpáros tesztet.

A cékla fogyasztását követően a csoport átlagban 11,25 percig tekert, 92 másodperccel tovább, mint placebóval, ami a mért táv 2%-os változásának felel meg. A cékladzsúz fogyasztásakor ráadásul alacsonyabb vérnyomás-értékeket mértek. A felfedezés azok számára is jelentős lehet, akik rossz edzettségi állapottól szenvednek, ugyanis étkezési összetevőkkel mindennapi életvitelükhöz szükséges fizikumuk nagyfokban javítható. A fentiek fényében érdemes még egy próbát tenniük azoknak is, akik eddig nem kedvelték a céklát.

(Vojnits Blanka)