• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A cukorbetegség károsítja a tüdőt

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Megkérdőjelezhetővé válik a belélegezhető inzulin alkalmazásának helyénvalósága?

A cukorbeteg embereket jobban veszélyezteti a tüdőkapacitás csökkenése, állítja a Diabetes Care c. lapban megjelent tanulmány, amely komoly hatással lehet a belélegezhető inzulin esetleges használatára.


A lap áprilisi száma ezen felül tartalmazza az Amerikai Diabétesz Szövetség és a Kardiológai Alapítvány közös állásfoglalását, mely szerint szigorúbb célértékeket kellene kitűzni a vérzsírok (lipidek) számára, hogy csökkenteni lehessen a szív és anyagcsere eredetű egészség-kockázatokat. A tanulmány elsősorban az úgynevezett apolipoproteinek (ApoB) vizsgálatának szükségességére hívja fel a figyelmet, ami állítólag pontosabb mutatója a szívelégtelenségeknek, mint a koleszterin, vagy az LDL- (rossz) koleszterin.


A vizsgálat megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a cukorbetegség károsítja a tüdőt is, illetve a tüdőelégtelenség fokozódhat a diabétesz előrehaladásával. A csökkent tüdőfunkció emellett hozzájárulhat a cukorbetegség kialalakulásához illetve súlyosbíthatja annal lefolyását, siettetheti a halált.

A vizsgálat eredményei szerint a kettes típusú diabéteszben szenvedő emberek tüdőkapacitása gyorsabban csökken, mint az egészségeseké. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint hatására keményednek a tüdőszövetek,de az is elképzelhető, hogy a mellkasi és a hasi zsírszövetek mintegy körülzárják a tüdőt a cukorbetegeknél.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a tüdőelégtelenség diabéteszre gyakorolt hatásának fényében megkérdőjelezhetővé válik a belélegezhető inzulin alkalmazásának helyénvalósága, hiszen az előidézheti vagy fokozhatja a tüdő működési zavarait. Bár a közelmúltban az ilyen inzulinkészítmények gyártói közül néhány visszahívta a piacról termékeit a kedvezőtlen eladási számok miatt, számos cég tovább folytatja az értékesítést.


Az egyik vezető kutató, Dr. Fred Brancati szerint a tanulmány eredménye arra ösztönzi az orvosokat, hogy jobban ügyeljenek a diabétesz és a tüdő közötti összefüggések vizsgálatára, hiszen a kapcsolat szorosabb, mint azt sokan gondolták. A tanulmány hangsúlyozza a szívelégtelenségekkel összefüggő minden faktor számbavételének fontosságát, a helyes életmód szükségességét annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata. A diabétesz a szívelégtelenség, a felnőttkori vakság, vesebetegség és a nem-traumatikus amputációk okozója lehet.

Legolvasottabb cikkeink